(16.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan místopředseda Filip s přednostním právem, a budou vystupovat pouze přednostní práva, protože nic jiného není možné. Já bych chtěl upozornit, že máme 60 přítomných poslanců, nejsme usnášeníschopní a máme plně funkční hlasovací zařízení, takže se budeme řídit tady tímto. Prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedající, paní a pánové. No, docela bych uvěřil tomu, co chtěl říci pan kolega Bartošek, ale to by se nesmělo stát pravidlem, že když se jim něco nelíbí v KDU-ČSL, že tady prohlásí, že vypřestávkují ten bod jeden týden, druhý týden, třetí týden, protože jim to nevychází. Takže vážení, o slušnosti v jednání musíme mluvit tak, že se tím budou řídit všechny poslanecké kluby.

Vůbec nezpochybňuji, že stačí 40 poslanců na svolání schůze, ale na druhou stranu svolání té mimořádné schůze znamenalo, že jsme přišli o interpelace, že jsme přišli o řadu jiných bodů, které jsme mohli projednávat od 11 hodin, a mimo jiné jsou tam body, u kterých samozřejmě jsme mohli říct při dohodě poslaneckých klubů na politickém grémiu, že budou zařazeny. Tohle je silové řešení, ti, kteří svolávali tu schůzi, ho zvolili, a neútočte na ostatní kluby, aby se tak nechovaly. Takové chování tady někdo zavedl, to silové, a určitě to nebyla Komunistická strana Čech a Moravy. Dokonce si myslím, že to nebyly ani politické strany menšinové vlády, a dovolím si říct, že je tady jen několik pamětníků, a vždycky, když se řeklo, že budou silová řešení, tak to mělo nějakou odpověď, ať to bylo - já nevím - za vlády Miroslava Topolánka nebo za vlády Jiřího Paroubka, ale v každém případě ty odpovědi byly jednorázové, a nikoliv probíhající v podstatě celé volební období.

Já vám připomenu jednu věc, která tady je zavedena až toto volební období. Až toto volební období! A to je, že se třetí čtení hlasuje jenom ve středu a v pátek. Mám tady minimálně několik svědků, například Marka Bendu, že změna jednacího řádu o tom, že bude hlasování o třetím čtení ve středu a v pátek, bylo dáno tím, že poměry ve Sněmovně byly 100 na 100, a kvůli tomu se řeklo, abychom mohli vůbec plánovat práci poslanců, ať už v mezinárodních organizacích, což je výkon práce poslance, Stálá delegace OBSE, Meziparlamentní unie, Rady Evropy a tak dále, a kvůli tomu se to řeklo. A teď se to zneužívá k tomu, aby se řeklo: My vám nepovolíme třetí čtení jiný den než středu a pátek, ale to je silové řešení, a nevím o tom, že by ho použila KSČM nebo i sociální demokracie, když šlo například o církevní restituce. Nikdy jsme ten institut nepoužili. Používali jsme ústavní cestu, a že jsme nevyhráli, to se tak někdy stane. Tak tady nezkoušejte obviňovat někoho, že tady mají být poslanci za koalici i opozici. Vy jste zvolili silové řešení a na silové řešení je nějaká odpověď. Není to moje odpověď, já jsem řádně přihlášen a nevidím důvod, proč bych se měl odhlašovat nebo proč bych měl dělat něco jiného.

Ale uvědomte si, co jste způsobili. Způsobili jste to, že nemáte dostatek hlasů na prohlasování vlastního programu. My jsme nezpochybnili program schůze. My jsme oficiálně oznámili, že máme důvody pro to, abychom nehlasovali pro zřízení komise, a že nemáme žádný důvod, abychom blokovali jiné body, které jsou v této schůzi. To je legitimní postup politické strany a pokoušet se tady nás školit, nemyslím si, že to je dobrý pokus.

Prostě řekněte na rovinu, že nemáte v úmyslu nikdy pustit volbu členů Rady České televize, která je, promiňte mi, neobsazena ve 4 místech z 15, to znamená téměř v jedné třetině. Ale někomu se to nelíbí, přitom kdybych měl počítat nominanty těch 11 lidí, kteří jsou tam, ke kterým politickým směrům patří, tak nejvíc křičí ti, kteří tam mají nejvíc lidí, v Radě České televize, že není možné, aby byli dovoleni jiní. To bylo silové řešení KSČM? Ne. Vy jste ho tady předvedli s tím, že jste řekli: A teď budou přestávky. Tak co tady chcete? Chcete dohodu o tom, že konec volebního období bude v důstojné atmosféře, anebo v silových řešeních? Já jsem ochoten říct: Ano, sejde se politické grémium, řekneme si, jak budeme pokračovat, anebo se tady budeme přetlačovat a budou tady silácká prohlášení, která budou jenom pro média, protože nepovedou k tomu, že alespoň projednáme to, co se projednat má. Protože ty ostatní body, promiňte mi, žádnou velkou prioritu nemají. My jsme mohli v 11 hodin po písemných interpelacích, kterých je nevyřešeno opravdu hodně, klidně projednávat ústavní zákon o referendu, ústavní zákon o vodě, který je domluvený, ale nakonec tady zůstaly jenom tři politické kluby, které nemají 120 hlasů na to, abychom poslali do Senátu takový zákon. Přitom kdybychom chtěli dodělat ústavní zákon o ochraně vody, tak na ten bychom měli nejen 120 hlasů, dokonce bychom měli souhlas i Senátu, předběžně vyjednaný, aspoň na tom textu. Ale to některým lidem vadí, tak prostě ten zákon nebude projednáván a místo toho si budeme projednávat mezinárodní dohodu o dopingu ve sportu. Já nevím, jestli má větší prioritu, než je ústavní zákon o ochraně vody. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP