(16.50 hodin)
(pokračuje Filip)

A pokud jde o vyjádření pana místopředsedy Pikala, tak samozřejmě že to je ustanovení jednacího řádu. Existuje samozřejmě pro ústavní činitele přísaha na Ústavu České republiky, a i když budeme přihlášeni, tak je právo nehlasovat. Hlasuji pro, proti, zdržet se hlasování a mám právo nehlasovat o určité věci, ať už z důvodu například konfliktu zájmů, nebo z důvodů jiných, politických, náboženských a podobně. Takové právo existuje. Čtěme jednací řád v souvislosti s Ústavou a neargumentujeme, promiňte mi, tak, že odvádíme pozornost od toho, co je potřeba.

Je tady určitá realita a já jsem řekl a musím říct, že měl pravdu kolega Válek. Ale já jsem také nikdy nezablokoval - a to mi kolega Válek podpoří, že by KSČM blokovala nějaký bod, který by měl být například přečten z grémia - a na druhou stranu se setkáváme s tím, že když jsme řekli: Ano, uveďme alespoň jednu prioritu za klub, tak jsme k tomu nedospěli. To je politická realita, ale z toho neobviňujte mě ani KSČM. Prostě nedošlo k takové dohodě mezi devíti politickými kluby v této Poslanecké sněmovně, abychom mohli ty priority řešit. Takže když je neřešíme, někteří zvolili silové řešení, jiní předpokládali, že bude nějaké jednání, které bude probíhat ve standardní, poslední standardní schůzi Poslanecké sněmovny, protože ostatní schůze budou mimořádné, svolané kvůli tomu, že nemáme dojednané některé priority, které očekávají občané České republiky, že projednány budou, ať už je to zákon o sociálním pojištění, a potom tady budou návrhy, které přijdou zpátky ze Senátu, a ty budeme muset v září dodělat. Může se stát, že některý zákon vrácený Senátem nepodepíše prezident a budeme tady klidně, promiňte mi, 6. října, i to se může stát. I taková realita tady už byla v minulosti, jo? To nebylo lithium, to byly jiné věci, ale musím říct, že je to na nás. Já se nevyhýbám tomu, abychom jednali o prioritách jednotlivých politických klubů, a já prohlašuji, že prioritou KSČM je zákoník práce a dovolba chybějící téměř jedné třetiny členů Rady České televize.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Nikdo další s přednostním právem se nehlásí. Byl dostatečně dlouhý časový prostor na to, abychom naplnili kvorum, které naplněno není, já tudíž pro neusnášeníschopnost Poslanecké sněmovny přerušují jednání této Poslanecké sněmovny a přerušuji projednávání této schůze.

 

(Jednání přerušeno od 16.52 do 16.53 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vzhledem k tomu, že tady předseda Poslanecké sněmovny není, požádám zástupce, protože tady nejsou všichni předsedové poslaneckých klubů, aby se zástupci poslaneckých klubů dostavili sem, domluvíme se na dalším postupu.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: A já na stenozáznam ještě přečtu omluvy. Paní poslankyně Kateřina Valachová dnes do konce jednacího dne z pracovních důvodů a zítra celý jednací den z pracovních důvodů. (Omluva) pan poslance Pavla Jelínka z dnešního jednání v čase od 16.16 do 17.16 z pracovních důvodů. Pan poslanec Radek Holomčík dnes od 16 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Pan poslanec Karel Tureček dnes mezi šestnáctou a dvacátou do konce jednacího dne z důvodu návštěvy lékaře. Pan poslanec Vojtěch Munzar z celého dnešního jednacího dne z pracovních důvodů. Paní poslankyně Taťána Malá dnes od 13.15 a pan poslanec Karel Schwarzenberg dnes mezi šestnáctou a 19.15 z důvodů zdravotních. Děkuji.

 

(Schůze přerušena v 16.54 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP