(Jednání pokračovalo v 16.28 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Čas vymezený na přestávku skončil, hlasovací zařízení by mělo být v pořádku. Já vás všechny odhlásím, přihlaste se prosím svými kartami, abychom zjistili kvorum. (Odmlka.) Je tady procedurální návrh, o kterém bych měl nechat hlasovat, ale nemůžu, protože nemáme dostatečné kvorum a Poslanecká sněmovna není usnášeníschopná. Poslankyně Aulická?

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych touto cestou chtěla požádat svolavatele této mimořádné schůze, aby si aspoň zachovali nějakou důstojnost, a poprosila bych je, dokud neseženou potřebný počet hlasů na svolání nebo na to, aby se mohlo hlasovat, této schůze, aby si vzali přestávku a nedělo se tady, co se děje dále. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl nejprve zareagovat na paní Aulickou Jírovcovou. Na svolání schůze je potřeba 40 hlasů. Tato schůze byla svolána 43 hlasy, což nestačí na těch 67 potřebných pro udržení možnosti tady hlasovat.

Každopádně dávám procedurální návrh, abychom návrh kolegy Ondráčka hlasovali sčítaně, to znamená zde v sále, protože jsem přesvědčen, že nás tu 67 je, takže dávám tento procedurální návrh na sčítané hlasování o přerušení. Děkuji. (Šum v sále.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo. K paní kolegyni jednoduché vyjádření. Pokud vím, když se hlasují vládní zákony, je tady koalice i opozice. Je přece jedno, o jakou schůzi se jedná. Všichni jsme poslanci, všichni jsme vázáni výkonem svého mandátu a je úplně jedno, kdo schůzi svolává, protože v okamžiku, kdy je schůze svolána, tak všichni poslanci jsou v práci, a ne že si ti, kteří fandí koalici, nebo se jim nelíbí momentální program, si můžou vytáhnout karty a tím zablokují jednání. Jestliže je schůze, tak je to o tom, že všichni, kdo jsou zde, mají být přihlášeni.

A druhá věc. Pokud vím, tak tady není žádný ministr, není zde přítomna vláda. To je hlavní překážka našeho jednání. (Hlasy z lavic ČSSD.) Kolegové, nepokřikujte po mně. Přece jedná-li Sněmovna, musí být ministr přítomen v sále. To není o tom, že ministr sedí někde za rohem a tím se legitimizuje jednání Poslanecké sněmovny. Tohleto přece už se svou praxí znáte. Ministr musí být přítomen jednání v jednacím sále, aby alespoň jeden z nich zastupoval vládu a v jednání mohlo být pokračováno. To znamená, jednání je znemožněno i z toho důvodu, že žádný z ministrů není v sále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP