(12.00 hodin)
(pokračuje Hyťhová)

A ještě bych se vyjádřila k těm dětem, co tady zaznělo, protože to je opravdu tématem. A já musím souhlasit s kolegou Volným v tomto, protože opravdu to, co se tady děje, a že pan ministr Adam Vojtěch a vláda se chystá rozdělovat děti ve školách od září, že to dítě, které rodič nenechá očkovat, že bude sedět opravdu někde v zadní lavici, bude muset sedět sám na obědě, zdravé dítě, které nemá žádné onemocnění, nic mu není, tak vy rozdělujete společnost a diskriminujete, vážení přátelé, děti! Děti, které za to nemůžou. A jestli někdo za to ponese odpovědnost, tak jste to, vážení přátelé, vy a vláda. A já věřím, že jednou tu odpovědnost za to ponesete, protože tohleto, co se tady děje, opravdu není normální. Ano, můžete nás tady zavírat do lockdownů a rozdělovat společnost nás všech, my to zvládneme. Ale ty děti, ty si to ponesou do konce svého života. A to je, vážení přátelé, opravdu vrchol. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. S faktickou poznámkou dále vystoupí pan místopředseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, SPD opakovaně požaduje zrušení pandemické pohotovosti. Proto budeme dnes opětovně navrhovat, abychom hlasovali o usnesení z pera SPD na zrušení pandemické pohotovosti, bude to dneska bod 3.

Dlouhodobě odmítáme plošná vládní opatření, která by měla platit navíc i v době prázdnin a dovolených. Jenom připomínáme, že jsme jako jediný poslanecký klub hlasovali proti přijetí takzvaného pandemického zákona. Navíc za období od 14. dubna ke konci letošního června Nejvyšší správní soud využil své pravomoci a konstatoval nezákonnost mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví celkem 24krát. Jenom namátkou, jednalo se například o nezákonnost uzavření restaurací, nezákonnost uzavření mateřských, základních a středních škol, nezákonnost uzavření provozoven služeb, neodůvodněný zákaz vleků, lanovek nebo neodůvodněné testování OSVČ. Proto i z těchto důvodů hnutí SPD odmítá mít v České republice nadále zavedenou pandemickou pohotovost, kterou je třeba zrušit, a má to souvislost i s těmi dalšími navrhovanými opatřeními, které vláda navrhuje jak ve školách, tak jinde, od září, od podzimu je zvažuje.

Příkladem, jak to dělat, může být pro nás Velká Británie, která i přes rostoucí čísla v důsledku mutace delta ruší od 19. července veškerá opatření a dává pandemii na stejnou úroveň jako běžnou chřipku. Od tohoto data má být nošení roušek a respirátorů ve Velké Británii již pouze na dobrovolném rozhodnutí jednotlivců. Jsme přesvědčeni, že tudy vede cesta. Za SPD dlouhodobě říkáme - bojujme s virem, a ne s lidmi. Chceme normální život pro naše děti. (Ozývá se potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já vám děkuji a pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Je to neuvěřitelné, ale já jsem mu to taky tři roky žral. A fakt je ten, že i kvůli tomu jsem v Poslanecké sněmovně, protože jsem mu ty jeho kecy věřil. Když si tady někdo přijde nahrát dvouminutové video, protože jeho poslanci nemají co říct, tak to je přesně ten styl práce, kvůli které v SPD už rozhodně nejsem.

Nicméně teď jsem vystoupil proto, abych apeloval na všechny pedagogy tady ve Sněmovně a na všechny rodiče. Nemám těch kurzů moc. Mám za sebou: Práce se sympatickým a nesympatickým žákem, mám za sebou Teorii a dynamiku šikany, pak mám za sebou, jak ono se to jmenovalo... No to už je jedno, to už si ani nevzpomenu, takže bych ten papír měl vrátit. Ale vím jednu věc. Děti jsou největším darem. Vaše děti jsou největším darem, který milujete, máte ho rády, udělali byste pro něj všechno, strašně se obětovali, když jste dobří rodiče, tak ovládáte i takovou tu tvrdou lásku, tough love - teď ti nemůžu vyhovět, protože bys byl změkčilý nebo rozmazlený. Ale i ty naše děti se v kolektivu jiných dětí mění dramatickým způsobem, mohou se i ty nejmilovanější děti změnit v agresory a dětská krutost je ta největší krutost, která na světě existuje. Dospělí lidé neumí být k sobě navzájem tak krutí, jako to umí děti, když jsou v davu. A pokud my rozdělíme společnost na vakcinované a testované a nevakcinované a netestované děti, tak budou probíhat na našich školách katastrofické a ve finále krvavé scény. To se nesmí stát. Že jsme rozděleni my, dobře. Tak jsme dospělí, máme na to nárok se chovat hloupě. Ale pokud rozdělíme děti a některé z nich posadíme do kouta, tak ty ostatní děti je sežerou (Předsedající: Čas.) zaživa.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem vystoupí pan poslanec Jan Chvojka jako předseda klubu ČSSD a potom je připraven s přednostním právem předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Chtěl jsem na vašeho předchůdce pana kolegu Hanzela apelovat, aby už nikdy neříkal, že se připraví nebo že je v pořadí pan předseda Chvojka, protože já jsem byl v pořadí, nakonec asi hodinu jsem se připravoval, až jsem skoro zapomněl na to, co mám říct, protože ta smršť faktických poznámek leckdy nemá logiku a skoro je potřeba zapřemýšlet nad tím, jestli mají v jednacím řádu nějaký smysl, nebo ne, protože mně přijde, když se na to zaměříme, že smysl to nemá, jenom to slouží k nějaké politické prezentaci, a ne, k čemu to sloužit má. Ale to jen tak na okraj.

Za poslanecký klub ČSSD, za stranu jako takovou, jenom zopakuji to, co jsem říkal na úterní tiskové konferenci. Ona ta věc zřízení vyšetřovací komise má dvě linie. Ta první je taková, že my jako ČSSD se nestydíme za fungování ministerstev, která máme v gesci a která se potýkají a potýkaly s covidem, to znamená zejména za Ministerstvo vnitra a za Ministerstvo práce a sociálních věcí. Takže se nebojíme zřízení vyšetřovací komise, nemáme z toho žádný strach a z toho důvodu vyšetřovací komisi, respektive její zřízení podpoříme. Máme do této vyšetřovací komise i nominanta, kterým je kolega, respektovaný pan doktor Jiří Běhounek, minimálně odborník na zdravotnictví a na věci, které s tím souvisí, takže komisi podpoříme. Opakuji, nemáme se za co stydět, nemáme se čeho bát.

Pak je tady ta druhá linie, kterou říkali přede mnou někteří kolegové. Musím souhlasit s tím jako člověk, který tady sedí už nějakou dobu, že byly různé vyšetřovací komise za ta různá léta, když se podívám do minulosti, málokterá vznikla dva a půl měsíce před volbami, vznikly často na začátku funkčního období. Většinou málokdy - nebo skoro vůbec - něco vyšetřily. Takže je otázka, jestli vyšetřovací komise, kterou zřídíme dnes, to znamená 15. července, do 8. října je schopná něco zjistit, něco projednat, něco vyřídit, něco zásadního zjistit tak, aby výsledky, které ta komise má mít, měly nějakou relevanci. Takže to je otázka druhá. Je to samozřejmě otázka na to, jak ta komise bude fungovat, jestli bude zasedat v době července, toho zbytku, který nás čeká, srpna a září, opravdu intenzivně, permanentně třeba několikrát týdně, nebo těch zasedání bude pár, a tam se opravdu nemůže zjistit a nemůže projednat vůbec nic.

Takže resumé - podporujeme komisi, za druhé ale je otázka, jestli v tom krátkém časovém období může vůbec něco relevantně zhodnotit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní s přednostním právem pan poslanec Jakub Michálek a pak se hlásí z místa pan poslanec Hájek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Protože předřečníci mě žádali, abych vystoupil a komentoval některé části návrhu usnesení, tak bych k tomu doplnil několik skutečností.

Za prvé, v bodě a) je vymezen mandát vyšetřovací komise na prověření skutečností týkajících se nákupu a distribuce ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu. V rámci tohoto bodu je možné, aby se vyšetřovací komise zaměřila například na nákup vakcín včetně i úrovně koordinace na úrovni Evropské unie. A protože víme, že tam došlo ke zpoždění třeba oproti Velké Británii nebo Spojeným státům, a byť samozřejmě Česká republika je jenom jedna země Evropské unie a nemůže řekněme prosadit zcela zásadní změny tak, jak bychom si to představovali, tak určitě je dobré pojmenovat ty záležitosti a navrhnout i úpravy, které by vedly k tomu, že v této oblasti bude česká vláda mít doporučení, jak třeba prosazovat větší akceschopnost při nákupu vakcín pro obyvatele České republiky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP