(11.50 hodin)

 

Poslanec Lubomír Volný: Já většinou tohle divadlo vyčítám SPD, že SPD předloží nějaký návrh proto, aby nebyl schválen, aby potom mohli čtyři roky brečet, že jim někdo neschválil jejich návrh, protože to je celá podstata politické práce SPD. Nicméně to budu muset rozšířit na Piráty, protože Piráti navrhují návrhy, o kterých vědí, že nebudou schváleny, jenom proto, aby je navrhovali a mohli to říkat svým voličům. Kdybyste chtěli, aby vám tady ta vyšetřovací komise vznikla, kdybyste to skutečně chtěli, tak si to vynutíte tak, jak jste si vynutili to, že se nedovolila Rada České televize. Vy jste v opozici schopní, umíte argumentovat, umíte obstruovat, umíte využívat všech možností, které vám dává zákon, které vám dává jednací řád k tomu, abyste si některé ty věci vynutili. A vy jste si jich vynutili relativně dost. Musím uznat, že jako opoziční klub jste byli zřejmě nejaktivnější a nejvíce jste tlačili a nejvíc jste si dokázali ze svých programů vynutit.

Prostřednictvím pana předsedajícího, Jardo, ty nemusíš reagovat, ty ve své podstatě ještě nejsi espéďák. (K poslanci Foldynovi, který se přihlásil do rozpravy.)

Abych se vrátil k těm Pirátům, prostě kdybyste si tady pořádně s opozicí zaobstruovali, tak by ta vyšetřovací komise vznikla, byla by tady a fungovala by.

A ta druhá část vašeho vystoupení: pokud nebude Volný blok vládní stranou a neponese vládní zodpovědnost, tak tady ta čtvrtá vlna bude a vy to všichni víte. Ví to celá republika. Celá republika jenom přemýšlí nad tím, jak to očkovaní hodí na neočkované. Nad ničím jiným se nepřemýšlí a nad tím, jak hluboko se s tím lockdownem dojde. Ale vy všichni počítáte s tím, že ten lockdown bude a že bude tvrdší, než byl ten předcházející. Počítáte s rozštěpením společnosti, počítáte s tím, že tady vypuknou obrovské problémy a obrovské nepokoje. Vláda už chce segregovat děti, chce jim vyčlenit cikánsko-židovský koutek, černošský někde v rohu jídelny a speciální cikánsko-židovské záchody. (Předsedající: Čas.) Takhle už to plánuje i tato vláda prostřednictvím pana ministra.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji za dodržování času. Pan předseda Michálek s faktickou poznámkou, nebo do rozpravy? Do rozpravy, takže pan poslanec Foldyna s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já bych chtěl jenom poučit svého kolegu. Já ho rád poslouchám, ono je to vždycky zajímavé, takové televarieté. Samozřejmě že opoziční strana, která nemá většinu v Parlamentu, když předkládá nějaký návrh, tak ho předkládá a je to vabank, jestli se přijme, nebo nepřijme. Je to zcela normální. Takže ta poznámka byla irelevantní. Já rád sleduji televarieté, a to je tak všechno, Luboši. (Se smíchem k poslanci L. Volnému.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já se omlouvám. Nezapnul jsem čas, ale zcela jistě jste se vešel do faktického času. Paní poslankyně Helena Válková s faktickou poznámkou a s přednostním právem pak vystoupí pan předseda Chvojka. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Velice nerada předbíhám, ale teď skutečně nemůžu než nereagovat na ten nevhodný slovník. Jako zmocněnkyně pro lidská práva při takových obratech jako židovsko-cikánský, a teď nevím, a radši jsem to už přeslechla, co bylo dál, zásadně odcházím. I když jste chráněný indemnitou, tak já se ohrazuji proti tomu, abyste se tímto dehonestujícím způsobem vyjadřoval o části našich spoluobčanů. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Pan poslanec Lubomír Volný s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Prostřednictvím pana předsedajícího, jako zmocněnkyně pro lidská práva byste měla vědět, že tady historicky docházelo k segregaci židovského a cikánského obyvatelstva a že stejně tak vaše vláda plánuje segregaci očkovaných a neočkovaných dětí, kdy ministr zdravotnictví nebo školství, omlouvám se, ale myslím, že zdravotnictví, prohlašuje, že neočkované děti budou mít svoje koutky v jídelně a že budou mít svoje záchodky. Tak je úplně jedno, jestli použiji židovsko-cikánský nebo neočkovaný, je to stejná diskriminace, i když tady etnicita nehraje žádnou roli. A použil jsem to schválně, aby se lidé jako vy, pokrytci, nachytali a uvědomili si konečně, co tady plánujete. Vy tady plánujete apartheid na úrovni židovských hvězd, na úrovni rasové segregace v Jihoafrické republice, protože když teď dětem plánujete speciální koutky v jídelně a speciální záchodky, a to, že neočkované nebo netestované děti budou muset nosit roušky i ve škole, to je úplně stejné, jako kdybyste je segregovala na základě národnostního principu. Vyrábíte tady apartheid a chystáte se zavést něco, co odporuje lidským právům, a jste pokrytec. (Potlesk poslance Bojka.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Mám tady další dvě faktické poznámky. Já bych prosil, abychom tu debatu neeskalovali, protože to nikam nepovede. První je přihlášen pan poslanec David Kasal.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo. Budu hrozně krátký. Já jsem jenom chtěl říct, že taková opatření se dělají i u salmonely, u jiných průjmovitých onemocnění a dalších věcí.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Jenom jednu větu. Já si myslím, že pokud bude kolega takhle pokračovat, tak zřejmě docílí svého záměru, že někteří lidé opustí tuto Sněmovnu, byť ta vlastní problematika je určitě zajímavá, kterou tady řešíme, ale při těch výrazech, které se tady používají, to zřejmě u určitých kolegyň a kolegů vyvolá potřebu opustit jednací sál, což je mně velmi líto, ale tady do mikrofonu říkám, že na to nejsem zvyklá a zvykat si nebudu, ve svém věku už rozhodně ne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Jakub Michálek, faktická poznámka.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo. Já jsem se chtěl zastat kolegů z hnutí ANO, že opravdu není správné takovýmhle způsobem někoho křivě obviňovat z trestných činů. Myslím si, že by to tady na půdě Poslanecké sněmovny vůbec nemělo zaznít. A já nevím, co je vaší motivací, že se takhle chováte. Možná, že se potřebujete dostat do médií, abyste získal nárok na státní příspěvek a 10 000 000 ve volbách, ale nemyslím si, že byste tohle měl realizovat na půdě Poslanecké sněmovny. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Děkuji. Pan poslanec Lubomír Volný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Myslet si, prostřednictvím pana předsedajícího, moji oba dva předřečníci můžou, co chtějí, můžou svobodně odejít, můžou tady svobodně být, to je jenom jejich volba. A to přesně já jako svobodomyslný demokrat na rozdíl od vás chápu. Vy byste mi nejraději zakazovala používat nějaká slova. Kdo si myslíte, že jste? Jste jedna ze dvou set poslankyň, tak se podle toho chovejte a nesnažte se umlčet svého kolegu.

A tady pan kolega. Já nevím, proč vznikli Piráti. Určitě nevznikli pro blaho České republiky, ale spíše vznikli pro blaho někoho, kdo jim dává pokyny ze zahraničního centra, protože vy chcete v europarlamentu připravit Českou republiku o právo veta. Vy jste prostě zahraniční agenti a budete mně tady něco vykládat, že já chci dostat nějaká procenta. Já se chci s Volným blokem dostat po těchto volbách k vládní zodpovědnosti a zrušit covidovou krizi v České republice, protože až my budeme mít vládní zodpovědnost - na shledanou, paní kolegyně (K poslankyni Válkové, která odchází ze sálu.) - tak půjdeme švédskou, finskou a norskou cestou a zachráníme desetitisíce životů občanů této země. Zachráníme je velice jednoduše tím, že jim nezabráníme v tom, aby svobodně dýchali, že zavedeme tu správnou primární péči, že zavedeme preventivní péči. Ti lidé vůbec neonemocní, a když onemocní, tak budou vyléčeni s prvotními příznaky. A také zabráníme, anebo se aspoň pokusíme zabránit, rozštěpení společnosti na vakcinované a nevakcinované, což je úplně stejné, jako když byla společnost rozštěpena na bílé a černé, na židy a nežidy, na komunisty a fašisty. Je to úplně stejné rozštěpení. V okamžiku, kdy vy jedné té kategorii dáváte výhody, tak druhé je ubíráte.

A ten váš argument s úplavicí a podobnými nemocemi je nesmyslný, protože v tom koutku nikdy neseděly zdravé děti. A vy tam chcete posadit zdravé děti, které nemají žádné klinické příznaky onemocnění. Chcete tam posadit zdravé děti za neposlušnost, za to, že je rodiče nenechali vakcinovat nebo testovat. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Tomáš Hanzel: Já bych poprosil, abychom se k sobě snažili chovat slušně, abychom se neuráželi, abychom si neříkali nějaká slova, která nejsou úplně vhodná, a abychom se i na půdě Poslanecké sněmovny snažili vyjadřovat nějakým elementárním slušným způsobem. To platí pro všechny poslance a poslankyně v tomto sále. A byl bych rád, abychom tuhle debatu neeskaovali. Blížíme se k závěru. Paní poslankyně Hyťhová bude mít dvě minuty na faktickou poznámku. Prosím.

 

Poslankyně Tereza Hyťhová: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Ano, můžete si to tady po mně pak vydezinfikovat. (Reakce na poznámku v sále.)

Já jsem se k tomu nechtěla vyjadřovat, ale jelikož se tady strhla takováhle diskuse, tak se k tomu v krátkosti vyjádřím. Jenom když jsem viděla, že tady bude bod vyšetřovací komise k řešení pandemie covid, tak jsem se musela opravdu pousmát, protože si nemyslím, že by tato komise složená z odborníků - neboli poslanců, kteří jsou odborníky na všechno, vždycky a všude, jak to vidíme tady ve Sněmovně - něco vyřešila, když to nevyřešila naše vláda. Neshodnou se na řešení ani naši odborníci, a teď myslím odborníci z řad lékařů, nemyslím odborníky tady ve Sněmovně, ale když se na tom neshodnou ani naši odborníci lékaři, tak proboha, co tady chcete řešit vy? Můžete mi to říct, co se tady vyřeší? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP