(10.40 hodin)
(pokračuje Filip)

A vidím, že navrhovatel a zpravodaj kolega Michálek už je tady přítomen, můžeme tedy pokračovat, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já se tady na tu další hodinku a půl občerstvím. (Pije.) No, docela mě zaráží, že opět, když se bavíme o nejdůležitější vyšetřovací komisi v historii České republiky, protože tohle je nejdůležitější vyšetřovací komise v historii České republiky, protože ta covidová krize je nejkritičtější tragédií, která se udála v historii České republiky, tak tato vyšetřovací komise... (Několik poslanců z Pirátské strany diskutuje v hloučku.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já myslím, že je tady dostatečný klid, můžete pokračovat.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já myslel, že on má sedět... Tak jsem se přihlásil do rozpravy z místa. Nikdo není nebo nebyl přihlášený, a teď je tam přihlášený jenom jeden kolega.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ale máte tam také faktickou poznámku, která chce reagovat na vaše vystoupení, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Volný: Já tomu rozumím, ale prostě upozorňuji na fakt, že jsem se hlásil z místa, tam zase nikdo nebyl. Vy už jste zase domluveni a vás nezajímá, co ta komise fakticky bude řešit nebo nebude řešit. Vy už jste domluveni na divadle, kde každý z vás urve píárově, mediálně svůj kus, ten svůj flákanec, který hodíte svým voličům, oni se o něj poperou a nic to nezmění na nadcházející covidové vlně, protože ty návrhy nebo ty body, které tady četl, prostřednictvím pana předsedajícího, pan Michálek, neobsahují vůbec nic nového. Neobsahují zhodnocení postupu v minulosti s těmi úspěšnějšími, neobsahují žádnou myšlenku, jak zachránit dalších třeba 30 000 lidí.

Jak se poučit v zemích, kde těch 30 000 lidí na 10 milionů obyvatel prostě nezemřelo? Není tam žádná informace o tom, jak zajistit, aby se ta situace neopakovala. Není tam žádná informace o tom, jak vyšetřovací komise může cokoliv změnit. Jsou tam jenom běžné, neustále se opakující věci, které mají lidé běžně navnímány z veřejného prostoru, protože to jsou informace, které jsou veřejně dostupné. Všichni víme, že se nakupovaly předražené zdravotní pomůcky, to víme úplně všichni. Všichni víme, že mnohé nemocnice falešně vykazovaly covidové pacienty, protože na tom vydělávaly statisíce, miliony.

Máme informace přímo od ministra... Neměl by tady být i nějaký člen vlády?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To by měl, pan ministr si také odskočil se souhlasem. Ale pokud na tom trváte, samozřejmě na tu chvilku... pan ministr už se vrací, vidím ho tamhle otevřenými dveřmi. Ale samozřejmě posečkám, až dojde do sálu. (Chvilku čeká.) Jestli by někdo z klubu, také vidím, že telefonuje, z klubu ANO, požádal pana ministra, aby se vrátil do sálu, abychom mohli pokračovat. Už je tady, můžete pokračovat. Podmínky jednacího řádu jsou naplněny. Máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Protože jsem zapomněl, kde jsem skončil, tak se musím chytit dalšího bodu. Jasně. Budu se muset chytit dalšího bodu, já si pak zase vzpomenu. Ten další bod, který bych chtěl tady ještě probrat, je to, jakou roli - to se ptám třeba tady pana Michálka, třeba mi potom odpoví - jakou roli bude hrát činnost té vyšetřovací komise, nebo v odpovědi na otázku, jestli v České republice je, anebo není vakcinace proti COVID-19 dobrovolná, anebo jestli už je diskriminační. A zařadíte tam nějaký bod, který by v rámci té vaší vyšetřovací komise, jejíž součástí jste už jako právník, pane Michálku, prostřednictvím pana předsedajícího, také vzniklo buďto nějaké křídlo právníků, anebo jednací bod, který zhodnotí, jestli současný vládní a mediální tlak na vakcinaci už nezpůsobil situaci, že ta vakcína není dobrovolná, protože už je prováděna pod nátlakem.

A jestli si nepletu, tak třeba v otázce znásilnění jste velice nekompromisní. V otázce - kdo zná znásilnění - opravdu také dochází k vniku do tělesných dutin a dochází tam k uvolňování genetického materiálu proti vůli člověka, který je znásilňován, ať už je to muž, nebo žena. Tam jste velice nekompromisní a tam vy už jen náznak verbálního nátlaku, jestli se nepletu, chcete považovat minimálně za sexuální obtěžování, ne-li přímo znásilnění. Pojem nátlak zná i náš právní řád, prostě už ten nátlak je nelegální a nepřípustný, je to vlastně vydírání, tak zodpoví ta vaše komise i na otázku, jestli postup vlády už není nátlakem a vydíráním občanů, kteří se prostě kriticky rozhodli nevakcinovat sebe a své děti. Netvrdím, že se nemohou mýlit, mohou se mýlit. Třeba se za pět, za deset let ukáže, jak skvělá ta vakcína byla. Ale pořád ještě se může ukázat opak, jo? Ještě pořád se může ukázat, že je nebezpečná.

A v České republice už v současné době lidé, kteří nejsou vakcinovaní, mají problémy. Vtipné je to, že je mají i vakcinovaní, protože když nemají potvrzení o testu, přestože jsou plně vakcinovaní, tak se nedostanou na dovolenou. To jsou takové vtipné situace, ale to se utříbí časem v tom covidovém fašismu, pokud jej tato komise nechá vzniknout. Protože já si myslím, že nedílnou součástí vaší práce by mělo být i to, abyste zhodnotili ten právní stav z hlediska Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, tak abychom my poté mohli, ještě nakonec svého volebního období, jako třeba poslední věc, schválit vaši zprávu ke COVID-19. A já si myslím, že lidé... můžeš si odskočit... (Poslanec Luzar se mimo mikrofon ptá, zda se může vzdálit.)... tak po obědě.

No, já se omlouvám, já jsem nevěděl, že ostatní mají zájem vystoupit, protože je tam nevidím. Neviděl jsem je tam na začátku. A myslím si, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, že jste vystupovat nechtěl, protože já jsem se hlásil z místa. A kdybych se nehlásil z místa, tak už by bylo dávno odhlasováno. Takže teď vaše tvrzení je účelová lež, vy jste vystoupit nechtěl, ne? Nemáte o tom žádný důkaz. Nebyl jste uvedený, prostřednictvím pana předsedajícího, ani na tabuli, ani jste nezvedl ruku dřív než já, ani jste nepožádal o vystoupení s přednostním právem, takže jste vystoupit nechtěl. Vy jste to chtěli prostě schválit. Já s radostí uvolním místo k vystoupení komukoliv, zejména předkladatelům toho návrhu a autorům návrhu na zřízení té komise, protože já bych potřeboval odpovědi na otázky, co to vlastně chcete stihnout za ty tři měsíce a co všechno bude nebo nebude součástí toho vašeho vyšetřování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP