(10.30 hodin)
(pokračuje Volný)

Jak vysvětlíte všem živnostníkům, kteří utrpěli ztráty, všem jejich zaměstnancům, kteří jsou nezaměstnaní, jak vysvětlíte všem těm, kteří zkrachovali anebo do budoucna zkrachují, fakt, že vy jako opozice jste mohli svými obstrukcemi zrušit nouzový stav už dávno někdy vloni v létě nebo když byl znovu vyhlášen, protože kdybyste obstruovali, tak by nikdy nebyl potvrzen. Jak jim vysvětlíte, že vy, ODS a TOP 09, kteří se údajně staráte o ty střední a malé, jste je nechali padnout, že jste jenom alibisticky tady navyšovali nějaké náhrady, ale vždycky jste umožnili projednání prodloužení nouzového stavu.

A opakuji, neumožnili jste ani jednou navolení Rady ČR, protože když vy něco opravdu nechcete, tak se to ve Sněmovně nestane. Ale vy jste chtěli ty nouzové stavy. ODS chtěla nouzové stavy, TOP 09 chtěla nouzové stavy, KDU-ČSL chtěla nouzové stavy, Piráti chtěli nouzové stavy. Vy jste ty nouzové stavy chtěli, protože jste se jich chopili jako formy politického boje. Vaše píárové agentury vám řekly, že tohle procento vašich voličů nouzové stavy podporuje, toto je proti, a co máte dělat, abyste ve tvářích těch, kteří od vás očekávají, že budete bojovat proti nouzovým stavům, vypadali tak, jak potřebujete.

Protože ta další vlna přijde, takže jak jim vaše vyšetřovací komise pomůže v tom, aby věděli, jestli mají investovat, nebo ne, jestli mají podnikat, nebo ne? Bude součástí výstupu vaší vyšetřovací komise nějaká informace o tom, jestli stát, poučen z předchozích nezdarů, zaujme podobná stanoviska jako v zahraničí a vyhne se všelijakým covidům-1, covidům-2, covidům-3 tím, že zavede plošná opatření? Myslím plošná opatření v náhradách škody, že zavedeme třeba 50 nebo 60 %, aby ti lidé věděli, co se s bude dít, když ten covid opět udeří. Anebo je i vaše vyšetřovací komise nechá na holičkách tak, aby nevěděli do poslední vteřiny, co mají dělat sami se sebou, se svým sociálním a zdravotním, se svými zaměstnanci? Jak se k tomu postaví ODS? Jak se k tomu postaví TOP 09? Jak se k tomu postaví ti, kteří říkají, že chrání lidi práce, jako je ČSSD?

Spousta lidí pracuje u drobných a středních zaměstnavatelů, to číslo zná výborně pan Stanjura, který tady s ním velmi často operuje. A všechny tyhle lidi prostě tahle Sněmovna zradila, celá Sněmovna. Rozeberete to v té zprávě vyšetřovací komise? Vyšetřovací komise, která by měla prostě lidem v této zemi objasnit, co to je COVID-19, jak se tady vzal, jak se tady rozšířil, jaká opatření jsme k němu přijali a proč u nás zemřelo tolik lidí v porovnání se zeměmi, jako je Švédsko, Norsko, Finsko, ale i Ukrajina a Bělorusko? Já vím, že to Bělorusko je na vás jako červený hadr na býka, ale ono to tak prostě je. A pokud tahle srovnávací část, tahle statistika nebude součástí činnosti vyšetřovací komise, tak co nového se veřejnost dozví? Veřejnost se dozví, že tady někdo kradl. Ale to víme všichni, protože v České republice, když jde o státní peníze, tak se vždycky kradlo, krade, a pokud ten systém bude pořád stejný, tak krást bude. A jestliže někdo se může obohatit na tom, že koupí respirátor za pět korun a prodá ho za 700, tak ten někdo to prostě udělá. To tak je, to není žádná novinka, tím nikoho nepřekvapíte. Vy budete zarytě ukazovat na Babiše a Babiš bude říkat, že to laciněji koupit nemohl. Vy nepřesvědčíte žádného voliče navíc, on ani jednoho neztratí, protože jeho voliči nenávidí vás a vaši voliči nenávidí jej. Ale opět ta vyšetřovací komise nepřinese v tomto do politické situace v České republice vůbec nic nového. Vůbec nic!

Pak chcete hodnotit postup vlády ČR v rámci pandemie, ale už z dikce těch věcí vyplývá, že jediné, co hodláte vládě vyčítat, je to, že někdy rozvolnila. To je jediné, co vládě chcete vyčítat, protože se chystáte na to, že až budete u moci, tak rozvolňovat nebudete vůbec. Vy, kteří jste svolali tuhle schůzi, pokud se dostanete k moci, nebudete rozvolňovat vůbec, protože v tom, jak jste navrhli práci vyšetřovací komise, není ani slovo o tom, že by se to mělo porovnávat se zeměmi, které vůbec nepřijaly žádná opatření, ale jenom že chcete zhodnotit tu činnost, když se rozvolnilo v létě a když se rozvolnilo před Vánocemi.

To znamená, že směr vašeho uvažování pro voliče je jasný, je jednoduchý. Podle vás rozvolňování v létě byla chyba a podle vás rozvolňování před Vánocemi byla chyba, a vy tyhle chyby přece nezopakujete. Takže pod vládou vás, kteří jste navrhli tuto schůzi, občané této republiky budou žít v nekonečném lockdownu, který opět bude umožňovat - protože vy, i když se chopíte moci, tak přece víme, jak ty mafiánské vazby fungují: než vyčistíte všechna ministerstva a dosadíte to zase svými chtivými lidmi, kteří jsou ve všech stranách, tak ony ty obchody budou pokračovat. A až je obsadíte svými chtivými lidmi, tak oni budou pokračovat, tentokrát pod vaší vlajkou, když se budete bránit, že to není vaše korupční kauza, a pojede to klasickým kolečkem, dokud se ten systém zásadním způsobem nezmění. A tahle vyšetřovací komise ho nemá šanci zjistit. Tahle vyšetřovací komise nemá šanci zjistit vůbec nic, protože bude prostě na tři měsíce.

Další věc je, že zatímco my jsme tam na vyšetřovací komisi OKD probírali věci, které byly tajné a byly součástí policejních spisů, tak já si myslím, že jednání komise o COVID-19 v rámci jejího ustanovení by mělo být stanoveno jako veřejné - veřejné on-line. To znamená, že lidé by měli mít právo každé zasedání této komise a každý výslech jednotlivých svědků sledovat v přímém přenosu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážený pane poslanče, já vás na chviličku přeruším, protože určený navrhovatel a zároveň zpravodaj k tisku pravděpodobně potřeboval fyziologicky se na chvilku vzdálit, já ale nepřerušuji schůzi. Využiji toho přerušení k tomu, že přečtu organizační věci, jako že například kolega Hoppe má náhradní kartu číslo 15, paní kolegyně Valachová náhradní kartu číslo 11.

Z dnešního jednání se omlouvají dále ministr Metnar, ministr Plaga, ministr Zaorálek a pan ministr Jan Hamáček. Z poslanců se dále omlouvají paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 16 do 19 hodin, pan Ondřej Polanský z dnešního jednání od 10 do 12 hodin, pan Ondřej Benešík od 10 do 13 hodin, pan Miroslav Grebeníček od 9 do 14 hodin, pan Jaroslav Bžoch od 10.30 do 13 hodin, Helena Langšádlová od 9 do 11 hodin, pan poslanec Richter z důvodu návštěvy lékaře na celý den, od 10 do 11.30 Pavel Žáček, od 10 do 11.15 pan kolega Králíček, který se zároveň ještě jednou omlouvá od 16.30 do 18 hodin, pan poslanec Marek Výborný od 9.15 na celý jednací den a taktéž na celý jednací den pan poslanec Fridrich se omlouvá a na celý jednací den také pan poslanec Fridrich - ještě jedna omluva tady je. Potom do konce jednacího dne se omlouvá pan předseda Vondráček od 13 hodin z důvodu služební cesty, Vít Rakušan na celý jednací den a pan Stanislav Grospič se omlouvá od teď, 10.30, do konce jednacího dne. Tolik tedy z omluv. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP