(17.00 hodin)

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Já budu velmi stručná, protože se nám podařilo už ten pozměňovací návrh k integrovanému záchrannému systému opravit velmi rychle.

Tak jenom k panu poslanci Bláhovi. Tam je potřeba říci, že do důchodové kalkulačky, kterou teď testujeme několik dní, se můžete dostat během ani ne minuty prostřednictvím přístupových údajů vašeho internetového bankovnictví. Upozorňuji, že máme takový systém po 30 letech, důchodová kalkulačka. Teď v červenci ji ještě testujeme, vychytáváme mouchy, a pak bychom chtěli, aby to plně fungovalo od srpna. Ona už funguje teď, ale my bychom přesto chtěli, aby ten systém ještě byl drobně opraven. Je to skutečně průlomová věc, o které se tady velmi dlouho mluvilo, a my jsme na Ministerstvu práce a sociálních věcí velmi pyšní na Českou správu sociálního zabezpečení, která je podle mého názoru lídrem v digitalizaci státní správy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a v tuto chvíli nemám další přihlášky do obecné rozpravy, takže pokud se již nikdo nehlásí, obecnou rozpravu končím.

Ptám se paní ministryně nebo paní zpravodajky, jestli mají zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

Nemám zde poznamenáno, že bychom v tuto chvíli měli o něčem hlasovat, takže pokud nikdo nemá námitek, zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Jako první je přihlášen pan poslanec Chvojka, ten to stahuje, v tom případě paní poslankyně Golasowská, kterou nevidím, takže pan poslanec Kaňkovský. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobrý podvečer. Já bych chtěl omluvit paní poslankyni Golasowskou, která z pracovních důvodů už nemůže být v tuto chvíli přítomna, a chtěl bych se přihlásit k jí zadaným pozměňovacím návrhům pod čísly sněmovních dokumentů 8750, 8752, 8749, 8751 a 8742. Všechny tyto pozměňovací návrhy paní poslankyně Golasowská odůvodnila v obecné rozpravě a samozřejmě jsou odůvodněny i v písemné podobě. Tolik první část mého vystoupení v podrobné rozpravě.

A dále bych se chtěl již přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům za klub KDU-ČSL, který jsme také předložili s paní poslankyní Golasowskou. Jsou to tři pozměňovací návrhy, tak jak jsem je uvedl v obecné rozpravě. První má číslo sněmovního dokumentu 8746, jedná se o snížení minimální doby účasti na důchodovém pojištění ze 35 roků na 25 roků. Druhý pozměňovací návrh je varianta k tomuto pozměňovacímu návrhu, má číslo sněmovního dokumentu 8747 a je to snížení ze 35 let na 30 let povinné účasti na důchodovém pojištění. Třetí pozměňovací návrh je pod číslem sněmovního dokumentu 8748 a to je pozměňovací návrh, kdy dochází ke snížení důchodového věku u žen dle počtu vychovaných dětí. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan poslanec Martínek, připraví se pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Tomáš Martínek: Děkuji. Já bych se chtěl přihlásit ke svým dvěma pozměňovacím návrhům, které předkládám společně s poslankyní Olgou Richterovou, a to k číslům sněmovních dokumentů 8772 a 8775. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Předpokládám, že návrhy jsou odůvodněny nebo byly odůvodněny. Nyní pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, já bych se rád přihlásil ke dvěma pozměňovacím návrhům, které zde byly v obecné rozpravě odůvodněny panem předsedou Jurečkou. V systému jsou pod čísly sněmovního dokumentu 8843 a 8850. Jedná se jednak o narovnání důchodů pro exponenty komunistického režimu, to je ten sněmovní dokument 8850, a dále sněmovní dokument 8843, který má započítat do rozhodné doby i dobu, kdy političtí vězni byli ve vězení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan poslanec Onderka. Připraví se pan poslanec Sklenák.

 

Poslanec Roman Onderka: Děkuji, pane místopředsedo. Paní ministryně, kolegyně, kolegové, přihlašuji se ke svému pozměňovacímu návrhu ke sněmovnímu tisku číslo 1230, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů. Pozměňovací návrh je načten pod číslem 8687 a jedná se o záležitost upravující dřívější odchod do starobního důchodu pro osoby vykonávající práce v náročných profesích. Odůvodnil jsem v obecné rozpravě a samozřejmě odůvodnění pozměňovacího návrhu je i součástí samotného návrhu v písemné podobě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní pan poslanec Sklenák, připraví se paní poslankyně Šafránková. Prosím.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Já se tímto přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě, týkajícímu se odměny za vychované děti. Tento návrh má v systému číslo 8828.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji a nyní paní poslankyně Šafránková, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Protože SPD dlouhodobě prosazuje zvyšování důchodů, tak se hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem sněmovního dokumentu 8719, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě. A jen pro připomenutí: Tento návrh spočívá v tom, že občanům, jejichž celková měsíční výše všech důchodů, na které mají nárok, bude i po vládou navrhovaném navýšení pro rok 2022 nižší než 15 000 korun měsíčně, se k této částce jejich důchodů přidá částka 500 korun, maximálně však tím způsobem, aby po tomto námi navrhovaném navýšení celková výše jejich příjmů ze všech důchodů, na které mají nárok, nepřevyšovala 15 000 měsíčně a aby tak nebyli poškozeni ti občané, jejichž důchody se pohybují těsně nad hranicí 15 000 korun. Děkuji za podporu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Mašek, poté paní poslankyně Aulická. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, chtěl bych pro stenozáznam přečíst upravenou verzi po dohodě s paní ministryní a s pracovníky MPSV k předčasným důchodům členů IZS. V čl. I se vkládají nové body 1 a 2, které včetně poznámky pod čarou znějí: "1. V § 29 se za odst. 4 vkládá nový odst. 5, který včetně poznámky pod čarou zní: 5 Pojištěnec, který splňuje podmínky stanovené v odst. I. má nárok na předčasný starobní důchod, který se nesnižuje podle § 36, jestliže v době vzniku nároku na starobní důchod dosáhl zároveň 20 let pracovního zařazení ve složkách integrovaného záchranného systému, dále IZS. Poznámka pod čarou: Zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Dosavadní odstavec 5 se označuje jako odstavec 6.

II. Za § 36 se vkládá nový § 36a, který zní: § 36a 1. výše procentní výměry starobního důchodu, na který vznikl nárok podle § 31, se stanoví podle § 34 odst. 1 s tím, že u osob začleněných do složek IZS a splňujících podmínky pro přiznání předčasného důchodu podle § 29 se výše důchodu nesnižuje. Pro stanovení výše předčasného důchodu se postupuje podle § 33. Procentní výměra se při výpočtu výše předčasného důchodu neuplatní. Dosavadní text se označuje jako bod 3."

V tomto smyslu bude legislativně technicky upravena úvodní část návrhu zákona. K tomuto znění se tímto hlásím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Já bych tedy požádal, pokud text není v systému, aby byl případně v tištěné podobě doručen v jednom výtisku zpravodajce a v jednom výtisku mně na předsednický stolek v souladu s jednacím řádem. Nyní paní poslankyně Aulická, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP