(15.40 hodin)
(pokračuje Maláčová)

A potom ještě k otázce, co je vychované dítě, ta diskuse, co je vychované dítě. Myslím, že to byl... už nevím který pan kolega poslanec, jestli někdo, kdo měl 10 dětí a nepracoval, bude mít nárok na výchovné. No panebože, nebude mít nárok na výchovné! Protože připomínám ještě jednou, že dneska, abyste dostali v České republice důchod, tak musíte mít odpracováno 35 let. Tak ježíšmarjá, jak tady někdo může klást otázku, že nepřizpůsobiví budou ti, kteří mají 10 dětí, a dostanou desetkrát 500? Ne, 35 let je dneska vstupenka do důchodového systému. Prosím, mějte to na paměti, takto je to napsáno. 35 let musíte mít odpracováno. A z této optiky bych to všechno hodnotila, protože vychovávat děti, zvládat rodinu a ještě mít tolik odpracováno je prostě obrovská zásluha. A to, že v dnešní době mají ženy o 3 000 v průměru nižší důchod, je obrovská nespravedlnost. A já vás prosím, abychom se spojili a konečně tu nespravedlnost po těch letech debat společně napravili. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: To byla paní ministryně. Teď tedy zrekapituluji přihlášky. Na faktické přihlášky zde mám: Marek Výborný, Jiří Bláha, Vít Kaňkovský, Jana Pastuchová. Následně s přednostním právem v obecné rozpravě Jakub Michálek, Lubomír Zaorálek, Radim Fiala. Takže pan poslanec Marek Výborný, prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju, pane místopředsedo. Já už se nechci vracet k panu kolegovi Grospičovi, ale on si určitě ten návrh dobře přečetl a ví, že se to týká obecně všech prominentů komunistického režimu, ne jenom členů KSČ. To je jedna věc.

Ale k paní ministryni, pokud mě bude paní ministryně poslouchat. (Ministryně hovoří se zpravodajem.) Paní ministryně mě neposlouchá. (Ze sálu: To nevadí.) Pokud jí chci něco říct, tak si myslím, že tady asi budu mluvit do zdi. (Ministryně už poslouchá.) Děkuji.

Paní ministryně, já jsem vám chtěl poděkovat, že jste se konečně inspirovala návrhem KDU-ČSL ohledně těch maminek, a prosím pěkně, zkuste říkat věci tak, jak jsou. Ten návrh jsme někdy v červnu 2019 připravili už i s rozšířením samozřejmě na muže, tatínky, ne jenom na maminky, takže prosím neříkejte tady věci, které jsou zjevnou nepravdou. Já vám vcelku rozumím, že to tady teď potřebujete v rámci nějakého svého PR obrazu takto tlumočit, ale je to tak, že ten návrh tady byl opakovaně předkládán, a vaše argumentace, že byl špatně připraven a podobně, prosím pěkně, sama víte, že to neobstojí. Pokud na něm něco mělo být špatně, tak se to mohlo klidně v legislativním procesu ve druhém čtení opravit, mohlo to být dávno schváleno.

Ale já jsem rád, že jste se tedy - a já říkám, že jsem nikdy nepoužil slovo ukradla, říkám inspirovala - to je pozitivní věc. Jsme za to vděční a věřím, že společně se nám podaří to, co my tady čtyři roky velmi aktivně a nahlas říkáme - že je nespravedlivé, aby maminky byly trestány za to, že vychovaly děti, které potom platí celý ten systém - konečně po čtyřech letech i tuto nespravedlnost vůči maminkám, respektive vůči tatínkům, kteří vychovávali děti, narovnat. Děkuju za spolupráci, myslím, že to je opravdu pozitivní.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní faktické poznámky, takže pan poslanec Jiří Bláha, Vít Kaňkovský, Jana Pastuchová a potom se přihlásila paní ministryně Jana Maláčová. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Bláha: No, tak čtyřicet pět let mám odpracováno já. Až půjdu možná do důchodu, je mi šedesát, počítám v osmdesáti, tak budu mít o nějakých dvacet víc, takže šedesát pět let. A může se stát, až mi bude devadesát a vám o třicet víc, že poslanci se sejdou a řeknou: No, ti podnikatelé byli lumpové, oni vykořisťovali lidi a mají vysoké důchody, my jim to sebereme. Nebo můžou přijít a říct: Ti poslanci měli třikrát větší peníze než normální zaměstnanci, no přece nemůžou mít takové důchody! To se dostáváme úplně někam do nevím kam.

Neprojednané zákony versus důchodová reforma. Věřte tomu, že bych byl radši, kdybychom neprojednali jediný sociální zákon, ale měli bychom tady novou důchodovou reformu. A věřte tomu, nedocházelo by k těmto věcem, které tady dneska projednáváme, jako ženy versus muži. Nikdy se přece nemůže srovnat plat žen versus plat mužů. Budou profese, kde budou mít ženy víc, ale bude výrazně víc profesí, kde budou mít muži víc, protože prostě žena ze své podstaty je křehká osoba a nemůže tu práci vykonávat v dolech, v hutích a tak dále a tak dále, na silnicích. To je teď úplně jedno.

Funkční systém a důchodová kalkulačka. Já jsem se snažil tam přihlásit a opravdu se mi to nepodařilo. Za tři dny jsem se tam nedostal, prostě nedostal. Ale neříkám, že na tom je špatně jenom systém, paní ministryně. Takhle máme bohužel digitalizaci celé státní správy, protože jsme zaspali, a to je to, co bychom měli změnit, aby lidé měli informace, protože nejhorší je, že dnešní lidé vůbec nemají informace, jaký důchod můžou mít, co by si mohli naspořit, jak se mají chovat, aby měli víc, a tak dále. (Předsedající: Čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Vít Kaňkovský a připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová.

Přečtu jednu omluvu. Paní poslankyně Pavla Golasowská se omlouvá dnes od 16.30 do konce jednacího dne.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Ještě jednou dobré odpoledne. Ještě, vaším prostřednictvím, pane předsedající, k paní ministryni Maláčové. Ještě si to jednou řekněme. Vy jste říkala, že jste tady měla covid. Covid jsme tady měli samozřejmě všichni.

Ale zrekapitulujme si to. Sněmovní systém si pamatuje vše, my možná ne, zvlášť vy si to asi nepamatujete, ale kromě toho tisku, který jsme tady projednávali, tisk 120, v roce 2018 v červnu, tak jsme tady v červnu 2019 projednávali další vládní návrh, opět o důchodovém pojištění, a tam ten náš pozměňovací návrh, jak už řekl správně kolega Marek Výborný, byl znovu předložen, a byl již předložen v upravené podobě a zahrnoval i muže. A zase paní ministryně říká, že špatně. (Myšleno od stolku zpravodajů.) Ministerstvo práce a sociálních věcí nevyvinulo žádnou aktivitu k tomu, aby tento pozměňovací návrh upravilo a aby byl schválen. A to vám vyčítáme, že tenkrát jste pro to neudělali nic, ještě dávno předtím, než nastala pandemie COVID-19, dávno před tím. A teď tady říkáte: Pojďme se spojit a pojďme to schválit. A já vám za klub KDU-ČSL slibuji, že jako jedna žena a devět mužů poslanecký klub KDU-ČSL rozhodně podporu maminek podpoří, ať už to bude váš návrh, nebo náš návrh, nám je to jedno. Ale když tady mluvíte, tak říkejte pravdu. Prostě tady bylo několik možností, kdy už tohle mohlo platit, už mohly mít maminky minimálně dva roky po 15 000 navíc, ale vy jste to tenkrát prostě nechtěli. Prostě jste to tenkrát zabili a to je potřeba si přiznat. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová na faktickou poznámku a dále na faktickou paní ministryně Jana Maláčová. Tak prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Moc děkuji. Jenom bych chtěla, aby si paní ministryně přečetla stenozáznam, jestli jsem někde řekla, že nějaký systém kolabuje. To jsem neřekla, to tady říkáte vy. Takže jsem neříkala o žádném kolabujícím systému, mluvila jsem o ICT všeobecně na MPSV.

Musím se trošku přiklonit k panu poslanci Kaňkovskému, vaším prostřednictvím, s vykrádáním volebního programu, protože když jsem se teď dočetla, že Ministerstvo práce a sociálních věcí - teď bych se opravila, ČSSD - si vzala jako volební bod eutanazii, kterou se tady zabývá už čtvrtý rok naše paní doktora Věra Procházková, tak mě to opravdu velice překvapilo.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku paní ministryně Jana Maláčová. Takže, paní ministryně, vaše dvě minuty. S přednostním právem se připraví pan poslanec Jakub Michálek. Prosím.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuju. Ještě naposledy k panu poslanci Kaňkovskému. Pojďme to brát s nadhledem. Skutečně si myslím, že to je obrovský problém. My to máme napsáno správně na rozdíl od vás, protože vy jste to nejdřív napsali na ženy, pak jste tam doplnili ty muže, ale tak, jak to bylo upraveno legislativně technicky, tak by to dostávali oba, to je potřeba si říci. Je potřeba si taky říci a projít stenozáznam, kde jsme vás na to upozorňovali, ale to už je jedno. Přestaňme se tady hádat, co se mělo nebo nemělo udělat. Teď je to na stole, teď je to napsané správně. Udělali to právníci, legislativci Ministerstva práce a sociálních věcí, a společně to můžeme podpořit a schválit.

A ještě jednou. Já jsem chtěla, aby důchodová reforma byla vydiskutována napříč politickým spektrem. Udělali jsme to, udělali jsem to v rámci Komise pro spravedlivé důchody. Předložili jsme komplexní návrh důchodové reformy, který se nepodaří projednat, a proto teď předkládáme alespoň některé dílčí věci, abychom narovnali ty nespravedlnosti.

A pane poslanče, jestli mohu: dokážete si představit, že bych během pandemie místo kurzarbeitu, krizového ošetřovného, překlápění dávek a všech těchto důležitých kroků řešila důchodovou reformu? To si nedokážu představit, protože nenechám rodiny bez ošetřovného, když se zavřely školy? My jsme zachránili na Ministerstvu práce a sociálních věcí přes nejlepší funkční vládní program přes milion pracovních míst, stovky tisíc lidí by byly bez nás bez práce. To já jsem nepřipustila. Když je člověk ministr, tak musí prioritizovat, a tenkrát jsme se rozhodli, že to je Antivirus a kurzarbeit, co má prioritu. My jsme se rozhodli, že krizové ošetřovné je důležitější, my jsme se rozhodli, že nebudeme ohrožovat úředníky na úřadu práce, a proto jsme každé čtvrtletí předkládali dávky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP