(14.50 hodin)
(pokračuje Sklenák)

Návrh reaguje na situaci, kdy průměrný důchod žen je dnes přibližně o 13 % nižší než průměrný důchod mužů, konkrétně v květnu tohoto roku to v absolutní částce činilo 2 207 korun. Tento rozdíl je samozřejmě způsoben především tím, že příjmy žen v ekonomicky aktivním věku byly nižší než mužů, a protože návaznost starobních důchodů na odvody je přímo úměrná, tak i ty důchody jsou nižší. Samozřejmě, důvody tohoto stavu jsou různé, nicméně jeden z těch nejzásadnějších je ten, že převážně ženy jsou ty, které pečují a starají se o své děti a jsou s nimi na rodičovské dovolené, a poté, kdy se vrátí do práce, tak jen těžko a dlouho dohánějí úroveň mezd a platů svých kolegyň, které o děti nepečovaly. A řekl bych nejen z jednání Komise pro spravedlivé důchody, ale i z jiných fór, kde tato problematika je diskutována, se zdá, že je napříč Sněmovnou vůle s tímto stavem něco udělat.

Tím také reaguji, prostřednictvím předsedajícího, na paní poslankyni Golasowskou, která říká, že to byli oni, kteří tento návrh předkládali již před třemi roky. Já bych tady v tomto případě zde asi nesoupeřil, kdo s čím přišel první a kdo druhý a kdo třetí. Skutečně ze všech diskusí je zřejmé, že si politici uvědomují tento stav a je vůle s tím něco dělat. Tady dlouhodobě byly návrhy třeba na daňové asignace dětí vůči rodičům a zakomponování fiktivního vyměřovacího základu například žen, které jsou na rodičovské dovolené, a tak dále. Ten problém, mám-li hovořit za sebe, návrhu KDU-ČSL byl skutečně upřímně v tom, jak to bylo napsáno, protože je také potřeba si uvědomit, kolika lidí se taková úprava týká a v jakém stavu jsou systémy České správy sociálního zabezpečení, které mnohdy neevidují údaje. Když si vezmeme, že musíme připustit, že výchovné se netýká jen žen, byť převážně půjde o ženy, ale jsou samozřejmě i muži, kteří pečovali o své děti, a bylo by diskriminující, pokud by jim to výchovné nebylo přiznáno, ale Česká správa sociálního zabezpečení vůbec neeviduje muže, kteří byli na rodičovské dovolené, nebo například vdovce, kteří pečovali o své děti. Je potřeba na to ty systémy připravit a je potřeba garantovat, že pokud schválíme nějakou legislativní úpravu, bude v praxi proveditelná. A na to jsem právě vždy upozorňoval, aspoň mám-li mluvit za sebe, tak jsem ty návrhy, které zde byly předkládány, nepodporoval.

Takže tedy ten návrh, ke kterému se přihlásím v podrobné rozpravě, navrhuje, aby rodič za každé dítě, o které pečoval převážně - tím se myslí tedy mezi těmi rodiči, jestli otec nebo matka, tak ten, který převážně o to dítě pečoval, to znamená v praxi tedy především ten, který s ním trávil větší část rodičovské dovolené - byl oceněn 500 korunami měsíčně ve starobním důchodu za každé takto vychované dítě.

Tolik tedy ve stručnosti představení tohoto návrhu, jinak samozřejmě tak, jak je vložen do systému, obsahuje i odůvodnění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Prosím vás, teď se tady trošku... Mám to na tabuli jinak, než to bylo, protože paní poslankyně Gajdůšková a pan poslanec Onderka tady nebyli, takže vy jste zařazeni bohužel teď na konec, protože jste nebyli, když jsem vás vyzval, v pořadí. A teď se nám to totiž tady trošku pomotalo, teď to tady na tom programovacím oddělení uzpůsobují.

Pan poslanec Tomáš Martínek už hovořil, takže tam je to vyřešeno, a teď s přednostním právem se mi přihlásil sice pan poslanec Marek Výborný, ale paní poslankyně Golasowská a poslanec Bláha jdou na faktické poznámky. Takže teď bude pořadí: paní poslankyně Golasowská na faktickou, pan poslanec Bláha na faktickou, potom jde s přednostním právem pan poslanec Marek Výborný a pak jde pan poslanec Jiří Mašek, poslankyně Valachová, Kaňkovský, pak by měly být ty dvě propadlé přihlášky - paní poslankyně Gajdůšková a pan poslanec Onderka - a pak teprve paní Aulická. Já to speciálně říkám, protože nás teď poslouchají na organizačním odboru, tak aby to takhle správně seřadili.

Teď paní poslankyně Golasowská má dvě minuty faktickou, potom dvě minuty pan Jiří Bláha, s přednostním právem Marek Výborný. Tak prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, pane předsedající. Jenom velice stručně, protože nechci zdržovat. Reakce na pana kolegu Sklenáka, prostřednictvím pana předsedajícího. To není o soutěži, kdo je první, druhý, třetí, ani jsem to tady takhle neříkala. Já jsem říkala, že to byl náš návrh, který jste vy bojkotovali, protože jste říkali, že se to nedá přepočítat, že se to nedá vypočítat, aby byla přiznaná ta pětistovka ženám za vychované dítě. Byla k tomu dlouhá debata. My jsme dva roky tohleto předkládali na Komisi pro spravedlivé důchody a přijde mi nefér, když řeknete, že je to nějaká soutěž. To není o soutěži a o tom, kdo co předloží, ale je to o tom, aby to bylo pro ty lidi, pro ty maminky, které na to čekají. Myslím si, že takhle je to třeba přiznat a že to je fér, a to, že vy jste to tady vlastně bojkotovali. Jak jsem říkala, předkládali jsme to v roce 2018, a kdyby se to tenkrát odsouhlasilo, tak by to ty maminky už dávno mohly mít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku pan poslanec Jiří Bláha a na faktickou poznámku se připraví pan poslanec Roman Sklenák. Tak prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, já bych do toho rád vstoupil s jedním názorem, a to, že tady máme konec volebního období, a opravdu já si nemyslím, že je šťastné, abychom pod dojmem toho, že musíme něco stihnout za každou cenu, vnášeli do už tak problematického odvětví nebo zákona nebo věcí, které pomáhají lidem, aby mohli v důchodu nějak žít, další a další změny. Dostáváme se do stavu, že když někoho teď zvýhodníme, další zase jiní budou nespokojení, že jsou znevýhodnění. Třeba to, že někdo se rozhodl, že bude celý život dělat číšníka na černo, a druhý pracoval oficiálně za oficiálně méně peněz, tak ten číšník měl volbu, mohl se rozhodnout, že bude dělat něco jiného, rozhodl se tak, jak se rozhodl. Dneska má opravdu nízký důchod, ať je to žena, nebo muž, a ten druhý má ten důchod vyšší. A my teď neustále doháníme ty, kteří mají nízký důchod, aby ho měli vyšší, a tak dále, a nemá to žádnou koncepci.

Za mě - já jsem to říkal paní ministryni několikrát, několikrát jsem jí psal, několikrát jsem ji poprosil: je třeba udělat razantní důchodovou reformu, která ve spojení s jinými reformami v rámci celé sociální správy musí pomoci k tomu, abychom se jako občané začali chovat úplně jinak, abychom o tom začali přemýšlet, samozřejmě abychom celý ten systém zjednodušili. Já jsem několikrát vyzval paní ministryni, že mám připravenou důchodovou reformu, že je potřeba se o tom začít bavit. Ani si mě nevyslechla, ani si mě nepozvala, a za mě je to špatně. Prostě pokud chceme opravdu něco napravit (Předsedající: Čas!), aby fungovalo, tak je potřeba zásadní změna.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí na faktickou poznámku pan poslanec Roman Sklenák a připraví se na faktickou pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. Vaším prostřednictvím, ještě k paní vážené kolegyni Golasowské. Skutečně se tady nechci nějak přít, ale prostě nemůžu zvednout ruku pro něco, o čem jsem přesvědčen, že je špatně napsáno. Když se podívám na ten váš pozměňovací návrh, vážená paní poslankyně, tak obsahuje větu "procentní výměra starobního důchodu žen se zvyšuje o 500 korun" a tak dále. Prostě není možné do právního řádu dát jinou úpravu pro muže a jinou úpravu pro ženy, to není možné, to je protiústavní.

A proto říkám, s myšlenkou ocenit ženy, převážně ženy, za to, že se staraly o děti, je správné, my s tím dlouhodobě souhlasíme stejně jako většina Sněmovny, ale musí to být napsáno tak, aby to bylo správně, stejně tak s tou účinností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP