(11.30 hodin)

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl jsem vás požádat, abyste podpořili pozměňovací návrh kolegy Dolínka, který směřuje k tomu, umožnit dělat aukce na všechny druhy zdrojů, ne jenom na některé vybrané. Pokud je skutečně naším cílem za co nejméně peněz vybudovat co největší kapacitu obnovitelných zdrojů energie v oblasti energetiky, tak je přece namístě pustit do aukcí co nejširší spektrum, ať se skutečně staví to, co vychází finančně nejlépe. Chtěl jsem poprosit o podporu tohoto návrhu, který podporuje právě volný trh, podporuje otevřenou soutěž a je spravedlivý. Myslím si, že to je správná cesta, a nerozumím tomu, proč se aukce omezují jenom na některé zdroje.

Dále upozorňuji na to, že návrh zvýšit povinné přimíchávání biopaliv je extrémně problematický. Nahrává nějakým konkrétním subjektům, shodou okolností v rukou premiéra, ale přitom nástrojů, jak plnit emisní cíle, které jsme si odsouhlasili v rámci Evropské unie, je skutečně více. Ostatně kolega Kolovratník právě zmínil jeden z nich. Pojďme tou cestou, ať se využívá nejefektivnějších nástrojů naplnění těch cílů, a podpora biopaliv první generace to rozhodně není. Díky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Pan zpravodaj se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Pavel Pustějovský: Děkuji za slovo. Já bych chtěl ještě v rámci této rozpravy požádat o stažení pozměňovacího návrhu pod číslem C5, který je můj. V rámci procedury to potom vyřeším. Žádám o stažení pozměňovacího návrhu C5. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, budeme hlasovat samostatně. Ptám se, kdo ještě do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Ptám se na závěrečná slova. Pane ministře? Není potřeba. Pan zpravodaj? Nemá zájem. Pan kolega Pražák jako zpravodaj zemědělského výboru? Také ne.

V tom případě přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Požádám zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Upozorňuji, že klub Pirátské strany požádal po schválení procedury o 15 minut přestávku před hlasováním, ale po schválení procedury, abychom si vyjasnili postup. Pane zpravodaji, proceduru prosím.

 

Poslanec Pavel Pustějovský: Děkuji za slovo. Jak už jsem avizoval v předchozí rozpravě, tak bych navrhl protinávrh na proceduru, kterou schválil hospodářský výbor. A teď bych si dovolil ten protinávrh zdůvodnit. Já jsem ho posílal asi před týdnem na všechny členy parlamentu. Zdůvodnění je následující.

Předně bych chtěl požádat o stažení pozměňovacího návrhu C5, který se týká první registrace u operátora trhu. Je to můj pozměňovací návrh a je to z důvodů nedostatků, které jsme tam odhalili.

Dál nelze hlasovat o pozměňovacích návrzích H5 a H6 společně s A55, A57 až A59, protože H5 a H6 nejsou slučitelné s A57 a vzájemně se vylučují. Na konci procedury tedy máme správně hlasovat o H5 a H6.

Dále pozměňovací návrh H4 pouze upravuje pozměňovací návrhy A52 a A53, a proto budeme poté hlasovat případně i o A52 a A53 s upravenou H4. Hospodářský výbor doporučil upravené návrhy A52 a A53, ale nedoporučil původní znění. Tohle také ta nová procedura vyřeší.

Pozměňovací návrh I1 upravuje pozměňovací návrh A5, a proto je třeba hlasovat tento pozměňovací návrh před A5. A stejně tak pozměňovací návrh I2 upravuje pozměňovací návrh A100, a je tudíž nutno také hlasovat A100 i v případě přijetí I2.

V proceduře nám pak vypadlo možné hlasování o návrhu C1.2, takže to bylo do procedury doplněno.

Pozměňovací návrh H11 hlasovat nebudeme, protože předtím máme hlasování o identickém návrhu D3.

V případě návrhu K je v proceduře upřesněno, kdy se hlasuje o části K1 a kdy o návrhu K2.

Tolik zdůvodnění změny procedury. (Hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. K proceduře samotné má někdo připomínku? Návrh na změnu procedury?

 

Pokud ne, proceduru schválíme hlasováním. Myslím, že jsou všichni na svých místech.

Zahájil jsem hlasování číslo 163 a ptám se, kdo souhlasí s navrženou procedurou? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 163, 178 přítomných, 167 pro, proti nikdo. (Návrh byl přijat. Procedura byla schválena.)

 

Podle avíza, které jsem řekl, požádal klub Pirátské strany po schválení procedury o 15 minut přestávku. Vyhlašuji přestávku do 11.50.

 

(Jednání přerušeno v 11.35 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP