(18.00 hodin)
(pokračuje Výborný)

A já si myslím, že i na základě projednávání v Senátu, i na základě stanovisek všech relevantních dotčených institucí - a budu jenom opakovat, Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Asociace krajů, a takto bychom mohli pokračovat dál a dál, to jsou ti, kterých se to přece bezprostředně dotýká, senátoři, Senát jako celek - my se prostě domníváme, že není možné tyto výhrady, tyto připomínky vzít jen tak na lehkou váhu a případně dnes na sílu protlačený, nebo někdy v příštích dnech protlačený stavební zákon, se s tím smířit.

Myslím, že pokud skutečně chceme do budoucna dosáhnout cílů, které máme paradoxně společné, takže se k tomu tak jako tak bude potřeba vrátit a bylo by velmi, velmi vhodné, aby současná vláda k tomu takto přistupovala, a nikoliv že začne vytvářet skutečně ten drahý, obrovský megastavební úřad, který fakticky ničemu pořádně nepomůže.

Čili tolik popis situace, stavu a odůvodnění toho, proč KDU-ČSL nemůže tuto podobu stavebního zákona podpořit. Aktérům celého stavebního procesu jsme skutečně velmi pečlivě naslouchali, komunikovali jsme s nimi, připravili jsme řadu pozměňovacích návrhů. Mimochodem, když jsme takový... teď odhlédnu od spojeného modelu veřejné správy, ale když se podívám například na základní věc, jako je ochrana soukromého vlastnictví, kdy jsme se tady pozměňovacím návrhem postavili proti možnosti vyvlastňovat obecně ve veřejném zájmu - protože veřejný zájem je samozřejmě velmi široce definovaný, to víme oba - tak ani v této základní věci, která se dotýká podle našeho názoru základních práv a svobod, prostě respektování soukromého vlastnictví, tak ani v tomto případě vaše ministerstvo, vaše vláda nedala kladné stanovisko k tomuto drobnému, ale důležitému pozměňovacímu návrhu, který jsme za koalici SPOLU předkládali, nebo i SPOLU se STANem. A tento návrh také neprošel.

Čili to jsou samozřejmě takové střípky do mozaiky, kterou jsem se snažil popsat a zdůvodnit, proč kladné stanovisko skutečně být nemůže, a já, jak v posledních týdnech, měsících velmi intenzivně komunikuji i se zástupci stavebníků, se zástupci měst a obcí, tak musím říct, že všichni jsou skutečně zděšeni z toho, že by tato podoba stavebního zákona měla být tím, podle čeho se bude řídit stavební řízení v České republice.

Děkuji za pozornost a věřím, že tady i řadách vládní koalice sedí řada starostů, jsou tady hejtmani, že velmi dobře znají tuto problematiku ze svých úřadů, diskutovali v rámci mnoha různých asociací a že v tuto chvíli upřednostní i zájmy samospráv, které taky reprezentují, a zváží ještě své stanovisko k této podobě stavebního zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. S faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Václav Votava. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, pan kolega Výborný tady hovoří "vláda předkládá". Ale pane kolego, tohle už není vládní návrh, to, co tady projednáváme, to není vládní návrh. Určitě jste zaregistroval, že sociální demokracie ve třetím čtení, řada poslanců sociální demokracie pro to nehlasovala. A jestliže říkáte, že je tady řada starostů nebo bývalých starostů, činných starostů, máte pravdu, ano, já pro to také nebudu hlasovat, protože ty dopady jsou naprosto zřejmé.

Pořád říkáme, musíme státní správu přiblížit občanovi, ale tohle je oddalování státní správy. Vezměte si, že to je v podstatě rušení finančních úřadů, pamatujete si, systém 2 + 2. Já jsem proti tomu tehdy také bojoval, bohužel neúspěšně, tehdy jako předseda rozpočtového výboru. Ono to nějak funguje, ale komu si potom lidi chodí stěžovat, že musí 30, 50 kilometrů, že všechno nevyřídí? Stěžují si zase starostovi. A i když na druhou stranu jsem nabyl zkušenost, že i při tom systému 2 + 2 se úředníci finančního úřadu opravdu snaží být vstřícní k lidem, ale přece všechno nevyřídíte na místě během té doby, která je k dispozici v rámci toho 2 + 2. Zrušily se katastrální úřady nebo rušily se katastrální úřady. Mně to opravdu připadá, že toto je takové plíživé bourání smíšeného modelu, který máme, a to je špatně, to je problém.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Marek Výborný, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím, k panu kolegovi Votavovi, děkuji mnohokrát. Popsal jste to přesně, já se pod to můžu podepsat. Ale jenom bych možná opravil to slovo "plíživé". To není plíživé. To je naprosto veřejné, otevřené. Je to skutečně destrukce, je to destrukce smíšeného modelu veřejné správy, něčeho, co tady funguje od 19. století. Neříkám, že to tady nutně musí fungovat na věky věků, ale tímhle způsobem - tímhle způsobem, jakým to rozhodlo Ministerstvo pro místní rozvoj, abych byl tedy přesný, nikoliv možná vláda jako celek - rozbořit, tak je skutečně nebezpečím, o kterém vy hovoříte. A jenom bych byl vděčný, kdyby podobný názor měli všichni poslanci sociálnědemokratického poslaneckého klubu, protože potom bychom možná dokázali celý tady ten experiment, destrukční experiment zastavit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Karel Schwarzenberg se omlouvá dnes od 19 hodin do půlnoci z pracovních důvodů.

Faktická poznámka pana předsedy Víta Rakušana. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Rakušan: Děkuji vám, pane místopředsedo. Dámy a pánové, ještě, vaším prostřednictvím, k panu kolegovi Votavovi. Já s vámi zcela souhlasím věcně jako bývalý starosta. Je to nesmysl, co tady teď předvádíme. Je to záležitost, kterou odnesou stavebníci, kteří budou mít daleko k vyřizování svých veškerých stavebních agend, ale prosím, neříkejte jednu větu. Podívejte se na tu světelnou tabuli - vládní návrh zákona. To je vládní návrh zákona a prostě vládní koalice tu odpovědnost nese. To, že ve vládní koalici nemáte jednotný názor, to, že všichni poslanci pro to nebudou hlasovat, to ještě z toho návrhu nečiní nic jiného než vládní návrh zákona.

To, že vláda jako taková si umí najít hlasy jinde, tu u SPD, často u komunistů a podobně, to jiná věc, ale je to vládní návrh zákona. Zodpovědnost této vlády, které je součástí i sociální demokracie, a vy všichni ponesete odpovědnost na tom, jak stavební řízení v České republice bude vypadat. Opozici do toho netahejte. My jsme měli náš vlastní komplexní pozměňovací návrh, my se ztotožňujeme s názorem Senátu, který jednoznačně řekl, že se jedná o paskvil, který ničemu v České republice nepomůže, možná několika developerům. Ale nesnažme se prosím tvrdit, že to není vládní návrh zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Do rozpravy je přihlášena paní poslankyně Dana Balcarová, připraví se pan poslanec Adamec. Připomínám, že na základě usnesení rozhodnutí Poslanecké sněmovny je doba pro vystoupení poslance stanovena na 30 minut a vystoupení mohou být maximálně dvě. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP