(16.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu senátorovi Petru Víchovi za jeho vystoupení. S přednostním právem předseda klubu SPD Radim Fiala. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl navrhnout procedurální hlasování, abychom meritorně i procedurálně jednali a hlasovali jak po 19., tak po 21. hodině. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. O tom nechám hlasovat bez rozpravy, ale musím zagongovat, protože jsem požádal, aby diskuse na jiné téma byly v předsálí.

Takže já vás všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými hlasovacími kartami, a o návrhu, abychom o tomto zákoně hlasovali meritorně jak po 19., tak po 21. hodině, budeme hlasovat v hlasování číslo sto čtyřicet sedm, které... (Posl. Černohorský sděluje mimo mikrofon předsedajícímu, že nebylo řečeno, které dva kluby toto navrhují.) Rozumím vaší námitce, ale já jsem chtěl využít toho času, kdy se sejdou, zeptat se pana předsedy, za koho to navrhuje.

 

Poslanec Radim Fiala: Navrhuji to za dva poslanecké kluby - jednak poslanecký klub hnutí SPD a poslanecký klub hnutí ANO.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ano, takže máme podle jednacího řádu návrh v pořádku. Myslím, že ti, kteří chtějí hlasovat o tomto návrhu, jsou přítomni.

Zahájil jsem hlasování číslo 147 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 147, ze 135 přítomných pro 94, proti 33. Návrh byl přijat.

 

Nyní ještě vidím pana poslance Kubíčka s procedurálním návrhem, který se hlásil. Prosím o klid Sněmovnu! Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, sice vím, že to je třetí čtení a bylo vše již řečeno, ale vzhledem k tomu, kolik vidím přihlášených, dovolím si navrhnout omezení jednání a vystoupení pro jednotlivé poslance na dvakrát 10 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. O návrhu... Pan místopředseda Pikal se hlásil první. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Tak mně to přijde excesivní a také v nepoměru k tomu, že jsme zrovna prodloužili ten čas, takže není žádný důvod zkracovat dobu jednání, protože vzhledem k tomu, že pokud chápu, jsme prodloužili jednání do osmi hodin, tak není kam spěchat. (Potlesk zprava.) Takže bych si dovolil dát protinávrh, a to dvakrát 30 minut, a pokud to neprojde, tak dvakrát 15.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře. Pan předseda Bartošek. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Moje poznámka byla ve stejném duchu. Vy jste si protáhli jednací den přes 19. a 21., to znamená, můžete jednat i hlasovat až do zítřejšího rána. (Poznámky z pléna.) Pane poslanče, nepokřikujme po sobě! (Opět hlasité poznámky poslance Hájka.) Nepokřikujme po sobě!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Prosím o klid!

 

Poslanec Jan Bartošek: Z toho důvodu nevidím úplně jako smysluplné ještě limitovat diskusi. Máme tady šest přihlášených, každopádně jsem přesvědčen, že ten zákon se prostě dneska projedná. Zbytečně tím, že limitujete diskusi, se jedná o to, že nás tlačíte zase do kouta s tím, že opozice se bude mít tendenci bránit a může si případně vzít přestávky, což nechceme. My jsme byli připraveni vést diskusi, a tím, že jste protáhli dneska jednací den, tak v ten moment prostě víme, že to chcete projednat, my to respektujeme, tak nás nechte, abychom jako opozice uplatnili možnosti, které máme. A jsme si vědomi toho, že pro vás je priorita dnešní den dotáhnout do konce, abyste zákon projednali.

Takže vás v tento moment žádám, zda byste nezvážili stažení tohoto návrhu, protože jinak v ten moment my budeme muset uzpůsobit strategii i z naší strany. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Musím nechat o těch návrzích hlasovat. Prosím, posaďte se na svá místa a já nechám jednotlivě ty návrhy na omezení řečnické doby... Pan kolega Bartošek s přednostním právem.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. V tom případě bych poprosil alespoň o to, abyste... Já dám delší čas - dvakrát 45, případně dvakrát 30, abyste zvážili, abyste úplně tu diskusi nezařízli. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dvakrát 30 minut je podáno.

 

Dvakrát 45, dobře. Nyní tedy nejdřív hlasování o dvakrát 45.

Rozhodneme o tom, že se omezí řečnická doba pro řečníky bez těch - mám dvě přednostní práva se stanovisky klubů, a to kolegy Bartoše a kolegy Kupky, který bude mluvit za ODS se stanoviskem klubu, čili ti jsou bez omezení, a ostatní by byli v hlasování číslo 148 dvakrát 45 minut. Kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 148, z přítomných 153 pro 48, proti 2. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní druhý návrh: dvakrát 30 minut. To navrhl jak kolega Bartošek, tak kolega Pikal.

Rozhodneme v hlasování číslo 149. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 149, z přítomných 155 pro 111, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Takže můžeme pokračovat. Já jsem připustil projednání těchto procedurálních návrhů, ale ještě předtím, než zahájím rozpravu, ptám se, jestli se před rozpravou chtějí vyjádřit zpravodaj garančního hospodářského výboru, pan kolega Martin Kolovratník? Nemá zájem. Pan zpravodaj výboru pro veřejnou správu Ivan Bartoš? Nemá zájem. Pan Marek Benda, zpravodaj ústavně-právního výboru? Nemá zájem.

Mohu tedy otevřít rozpravu a první je přihlášen pan předseda Ivan Bartoš s přednostním právem se stanoviskem poslaneckého klubu, tedy dvojí přednostní právo. Poté se připraví s přednostním právem se stanoviskem klubu ODS Martin Kupka. Já vám udělím slovo za chvilku, pane předsedo, až tady bude klid. Pokud chcete diskutovat něco jiného, zásadně v předsálí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já vám děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já bych chtěl krátce vystoupit se stanoviskem za klub Pirátů, Starostů, ale i za poměrně početnou skupinu poslanců a odborníků, kteří se v tomto volebním období skutečně snažili, pokud se bude něco měnit ve stavebním zákoně, a ta vůle tady byla na všech stranách, aby se tak dělo koordinovaně, aby se vypořádaly připomínky relevantních účastníků celého procesu, zejména samospráv, regionů, ale i zástupců památkářů a dalších.

Musím říct, že jsem byl poměrně překvapen vystoupením paní ministryně, a naopak si myslím, že pan senátor velmi dobře vyzdvihl zásadní problémy této legislativy. Já bych to - i když srovnání s Orwellem se trošku nabízí: Senát všemi svými hlasy zamítne původní vládní věc, návrh, který původně vláda předložila, a paní ministryně zde poděkuje Senátu, že měl věcné připomínky. No, tak buďto Senát si podobně jako celá řada dalších myslí, že ten zákon je nesmysl, anebo můžeme tvrdit, že měl k tomu věcné připomínky a ten zákon se jim, vlastně kromě toho nejdůležitějšího, co je nejvíce kritizováno na tom zákoně, líbí. Obojí najednou nemůže platit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP