(10.50 hodin)
(pokračuje Bartošek)

Tady selhává MPSV, tady selhává tato vláda. Každopádně my jsme zodpovědní za to, abychom těm lidem, jestliže změnu chtějí, pomohli, abychom měli dostatek lidí v terénu, aby si nezvykli na to, že ten marasmus a špeluňka je doživotní řešení. Naše zodpovědnost je za to, aby ti, kteří chtějí změnu, měli šanci na tu změnu, abychom jim ji poskytli, ale na rovinu současně říkám, že naší povinností je současně chránit ty, kteří se snaží, pracují a plní si své povinnosti, aby nebyli vystaveni pocitu bezmoci, který mnohdy v praxi zažívají.

A jedno kouzlo na závěr. Výstavba a podpora výstavby obecních bytů s nízkým nájmem nepotřebuje zákon. My jsme nepotřebovali žádný zákon, tady to byla pouze otázka vůle dohodnout se mezi sociální demokracií a hnutím ANO. Stačilo nastavit jednoduchá pravidla, vyčlenit na to peníze a starostové by si s tím poradili. Ten, kdo by chtěl stavět, tak by si byty postavil.

Jsem přesvědčen, že stejně tak jako nedokončená a vůbec nerealizovaná důchodová reforma, stejně tak jako neřešení bytové otázky a sociálních problémů vyloučených lokalit, je jasný důkaz neschopnosti této vlády vidět v reálu celý problém tak, jak je. A představa, že se tato záležitost vyřeší ve dvou letech nebo v jednom volebním období, je zcela lichá. Ten problém se zde táhne desetiletí, a jestli budeme chtít změnu, bude nás to stát peníze a bude to trvat mnoho volebních období, aby se ten stav napravil. Ale chce to dlouhodobou koncepční a systematickou práci a to, co vám jako bývalý místostarosta říkám, že pocit, že vám někdo opakovaně ruší veřejný pořádek, dělá vám problém na městě a prodavačky v Jednotě vám říkají, že mají problém ráno, když otevírají krám, protože tam lidi přijdou hned po ránu pro pivo a nadávají jim za to, že není chlazené, a nikdo je nevidí chodit do práce, tak tohle se u nás v rámci jižních Čech těžko vysvětluje.

Takže jestli chceme celou situaci změnit, chce to několik opatření - masivně podpořit výstavbu obecních bytů, a za KDU-ČSL říkám, že to chce aspoň 50 000 bytů ročně, systematickou terénní sociální práci, aktivní politiku zaměstnanosti a tam, kde to nefunguje, v tom případě musí nastat trest. A z tohoto důvodu návrh z dílny ODS podporuji, protože jsem přesvědčen, že u jisté skupiny obyvatel musíme postupovat tímto způsobem, protože tam, kde nefunguje domluva a motivace, musí následovat pravidla. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Bartoškovi. Musí si ujasnit uvnitř klubu, jestli tedy bude podpora vrácení do druhého čtení, jak navrhuje jeho stranický kolega, ale to je věc, která sem momentálně nepatří, to uděláme na konci druhého čtení. Já bych rád pokročil, ale kolega Foldyna musí ještě počkat, protože je tady přihlášena faktická poznámka Patrika Nachera a Lubomíra Volného. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já jsem tedy hovořit nechtěl (smích v sále), to je pravda, ani jsem se nenarodil v nějaké takové podobné lokalitě, protože jsem se narodil 100 metrů od Václavského náměstí, ale musím reagovat na to, co tady zaznělo v této věci v oblasti exekucí, protože to je neuvěřitelný mýtus, nepravda, já bych skoro řekl lež. Tady kolegové Navrkal a Čižinský říkali, že exekuce se nepovedly, a vlastně nám tady vytvářejí pohádku, že když má někdo z této lokality pět exekucí u pěti exekutorů, tak nesplácí, ale kdyby měl pět exekucí u jednoho exekutora, tak by zázračně splácel a všechno by fungovalo. Jako to si děláte z těch lidí srandu? Jako co to tady říkáte? Ale i kdybych s tímhle souhlasil - jako že to je hloupost, to je hloupost týdne - tak přece návrh teritoriality je směrem do budoucna, takže on by ani tohle nevyřešil. Kdo má dnes pět exekucí a pět exekutorů, tak by je měl i do budoucna, a teprve ta případná šestá by šla podle místní příslušnosti. Počet exekutorů by se pro stávající dlužníky vůbec nezměnil. Takže vy tady prostě vytváříte chiméry, pohádky, že za všechno zase může někdo jiný, v tomhle případě exekuce.

Já jsem hrozně rád, že je obecná shoda na tom, že jsme tady udělali revoluční změny, které tady nebyly za posledních 20 let, a že těm lidem, kteří jsou zodpovědní dlužníci, to pomůže. Těm, co v tom záměrně bruslí, tak těm to nepomůže, ale to ani nebylo cílem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce, ale vyvolal jste další faktické poznámky. Nyní faktická poznámka Lubomíra Volného, poté Mikuláš Ferjenčík a Jan Čižinský. Máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji, pane předsedající. Mně se tady dneska stalo něco, co jsem nečekal, že by se ještě do konce volebního období mohlo stát. Já bych chtěl poděkovat, prostřednictvím pana předsedajícího, kolegovi Bartoškovi, že chápe moji situaci a že lituje, že cena mých nemovitostí klesla o nějakých 50 % a jsou naprosto neprodejné v porovnání s částkami, které jsem za ně zaplatil, i díky činnosti zastupitelů KDU-ČSL, ČSSD, ODS na Moravské Ostravě, kteří tam umožnili v luxusní vilové čtvrti vzniknout bohužel ghettu nepřizpůsobivých občanů, které tam město po dohodě se zastupiteli na Moravské Ostravě posváželo z celé Ostravy, a ze čtvrti, která byla výstavná, kde bydlely špičky zaměstnanců Českých drah, kde jsou nádherné vily a je tam nádherně, je to připojeno na dálnici, do centra máte kousek, všechno, prostě dokonalá strategická pozice, tak tam i vaši zastupitelé vyrobili ghetto. Takže děkuji vám za to, že chápete moji těžkou situaci.

Druhá věc je, že bych se chtěl pana Bartoška prostřednictvím pana předsedajícího i prostřednictvím (směje se) jeho kolegů, všech, zeptat, proč tedy v rámci své strany šikanují jediného člověka, který přišel s jediným možným řešením, kdy bez ohledu na sex, náboženství, pohlaví, gender, barvu kůže krásně vyčistil centrum města Vsetín od nepřizpůsobivých, prostě nebavme se o nějaké barvě kůže nebo národnosti, vyčistil to od těch lidí, kteří tam otravovali všechny ostatní, a vy místo toho, abyste se ho zastali a ukázali, že přesně takhle půjde lidovecká politika, tak jste si ho v rámci strany odstřelili a udělali jste z něho takový odstrašující příklad. Takže vivat Čunek -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončil váš čas k faktické poznámce, pane poslanče. Nyní faktická poznámka pana poslance Ferjenčíka a připraví se rekordman faktických poznámek, kolega Čižinský. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěl reagovat jenom na kolegu Nachera a jeho poznámku k exekucím. Za prvé je bez debat, že se včera podařilo schválit nějaký posun správným směrem, z našeho pohledu bohužel ne dost velký. Každopádně kolega Čižinský, pokud se nemýlím, hovořil o tom, že když se zavedl systém exekucí v době za premiéra Zemana a následně za ministra Němce, kde tehdy byla ta atmosféra, že je potřeba rychle něco udělat, a zavedl se systém, který skončil naprosto katastrofálně. Byl to příklad nedomyšlené legislativy, která měla pak velmi negativní následky. Rozhodně se to netýkalo včerejší debaty, pokud se nemýlím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Faktická poznámka kolegy Čižinského, připraven je kolega Foldyna s řádnou přihláškou. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Čižinský: Díky. Já jsem tady neustále jako vyvoláván, proto se hlásím. Já bych zareagoval na pana poslance Nachera, prostřednictvím pana předsedajícího. To je nějaká strategie, vymyslet si něco, podobně jako kolegové mi vkládali do úst, že si třeba nevážím nějakých kolegů starostů, nějaká taktika. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP