(10.00 hodin)
(pokračuje Aulická Jírovcová)

Já bych tady mohla říci, že sociální pracovníci, a jak se s tím počítá, že budou stále pracovat. No, my těch sociálních pracovníků na obcích můžeme mít milion, ale když ti lidé nebudou chtít a nebudou dodržovat a nebudou nuceni dodržovat žádná pravidla, tak ti sociální pracovníci neudělají vůbec nic a stát bude jenom vydávat další peníze a bude říkat: Je potřeba něco dělat, je potřeba. Tady je jenom potřeba, aby se dodržovala běžná pravidla, to znamená, aby děti chodily do školy, aby lidi chodili do zaměstnání anebo aby se umožnilo, aby chodili pracovat, aby měli běžné návyky jako ostatní lidi. A to je to, co dělá vlastně tu největší nevoli v celém systému.

Já bych třeba mohla otevřít i otázku drog a návykových látek. Uvědomujete si, že právě v těchto lokalitách ty děti dneska už od malých, od pěti, čtyř let, jsou zvyklé brát návykové látky? A co potom z nich chcete udělat, jak s nimi chcete pracovat? To je ohromný velký problém, který se snažíme aspoň touto částí nějak řešit, aby si ti lidé uvědomili, že si opravdu nemůžou dělat, co chtějí.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády. Budeme pokračovat v diskusi. Kolega Fiala řekl pořadí, takže zopakuji, že teď s faktickou poznámkou vystoupí Eva Fialová a připraví se Lukáš Černohorský. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já se budu snažit reagovat hodně bez emocí. Nechci se vyjadřovat celkově k problematice vyloučených lokalit a chtěla bych se vrátit zpátky, k čemu je tento zákon. Tento zákon je o tom, abychom dali nějakou stopku lidem, kteří absolutně ignorují veškerá pravidla. Prostřednictvím pana předsedajícího budu reagovat na pana Čižinského s tím, že každý starosta nenechá nikoho padnout na to nejnižší dno a nenechá umřít na ulici, to je jeho povinnost. Ale také je povinnost se zastávat slušných lidí, kteří v tuto chvíli dodržují veškerá pravidla. Tady se všichni oháníte protiústavností. Co ten zbytek slušných lidí, co v těch lokalitách bydlí? Ti přece mají nárok na to, mít klid, mají nárok se v klidu vyspat, mají nárok na to, aby jim nikdo nekradl neustále boty, mají nárok na to, jezdit slušně v autobuse společnou MHD. O těch tady nikdo nemluví. Přece o nich je tenhle zákon, aby aspoň dával těmhle problémovým lidem nějakou stopku! A není to přece, že hned se něco odebere. Proto je tam "třikrát a dost", je tam upozornění. Tak kruci, pojďme se sebou něco dělat! A pokud budeš zlobit a nebudeš chtít tolerovat a absolutně brát v potaz zákony naší republiky, tak holt tě to bude něco stát! O tom to celé je.

A ještě si dovolím v posledních pár vteřinách se i trošku zastat pana Volného, protože pokud je ten nájemce slušný, tak ti lidé nemají kam jít bydlet, nikdo jiný je neubytuje. A neustále dokola opravovat zničené nemovitosti, kdy nedostáváte ten nájem, o kterém se tady bavíme, který dostává stát, a nejdou -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončil váš čas k faktické poznámce, paní poslankyně. Nedá se nic dělat, musím být přísný. Nyní Lukáš Černohorský faktickou poznámku, po něm Lubomír Volný. Jiří Bláha, Jan Čižinský, to jsou faktické poznámky. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl zareagovat, vaším prostřednictvím, na pana poslance Volného, který tady uváděl hausnumera o tom, jak mu předkládali informace o tom, kolik berou. Když si dohledáte, kolik můžete získat na případných sociálních dávkách, tak ani 15členná rodina na ty částky, které generujete, nedosáhne. Navíc vzhledem k tomu, že doplatek na bydlení se dává pouze v případě, že náklady na bydlení přesahují více než 30 %, tak byste musel mít ten nájem extrémně vysoký a v tu chvíli byste ho ale úplně nedotoval. Pokud se podíváme na tu reportáž, kterou o vás, prostřednictvím pana předsedajícího, tedy ne ta televize, prostřednictvím předsedajícího, ale to oslovení, tak tam bylo, že většina lidí tam bydlela po dvou, takže určitě to nemohla být 15členná rodina.

A pak tady ještě padlo, že kdo z nás třeba nezaplatil něco. Ono to nemusíte ani úmyslně, ale může se vám stát, že zapomenete. V některých případech třeba Ostrava změnila to, že už neposílala odpad - papírovou složenku, což v tu chvíli se v mnoha případech stalo, nebo stane se vám, že v tu chvíli zapomenete. Já třeba sám jsem to zjistil až o několik měsíců později, že mi vlastně nic nedorazilo. Takže až na základě nějakého náhodného zjištění na úřadě jsem zjistil, že jsem nezaplatil odpad. I to se může případně stát.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Lubomíra Volného, připraví se Jiří Bláha. Prosím, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Lubomír Volný: Děkuji. Já tady svému velmi hodnému kolegovi, nezkušenému a naivnímu ze strany pirátské, vysvětlím, jak ti lidé dosáhnou na těch 70 000, 80 000 měsíčně a proč je to pro stát extrémně výhodné. Protože kdyby jim stát nedal 70 000, 80 000 měsíčně nějakým způsobem, tak by jim musel odebrat děti a ta desetičlenná rodina by nás vyšla za ten měsíc na milion. To tak je, prostě tady existuje taková tichá dohoda mezi touto skupinou lidí a státem, kterou ty vlády jakoby respektují. Já to vysvětlím později. To je opravdu složitá problematika. Doufám, že mě nebudete v mém vystoupení potom omezovat na dva krát pět minut, až přijdu na řadu, protože bych tu debatu opravdu jako zkušený nedobrovolný sociální pracovník rozdmýchal tady v téhle společnosti, tak aby se začalo... Slečny, prosím, vám, já vím, že to je zajímavé téma, ale já bych tady potřeboval, slečny, mluvit, taky bych potřeboval něco právě vám vysvětlit, myslím paní kolegyně (k poslankyni Kalátové). Taky bych potřeboval něco právě vám vysvětlit, myslím paní kolegyně. To jste byla vy, myslím, těch 15 000. Vy žijete právě v mediálním bludu, stejně jako miliony lidí žijí v mediálním bludu ohledně vakcinace.

Tam 15 000 je poplatek za třípokojový byt pro 15člennou rodinu i s teplem a vodou. Vy jste říkala, že běžná cena je za 2+1 pro tří-, čtyřčlennou rodinu 6 000. Já mám nájemné, jako nájemné 8 000, když ho dostanu, protože ti nájemníci to neplatí na účet. To záleží na té úřednici, jestli to pošle mně, nebo jim. A když to pošle jim, tak oni to utratí. A je to ve 3+1 pro 15- až 20člennou rodinu s tím, že 15 lidí tam bydlí oficiálně a těch pět, deset navíc tam bydlí načerno. To je prostě, jako kdybych já teď chtěl vysvětlovat operaci mozku a chtěl bych operovat mozek, tak asi ten pacient nepřežije. A když vy se vyjadřujete k téhle situaci na základě reportáže ČT, kterou jsem přenášel v přímém přenosu na Facebook, který mi zablokovali, a ten přenos byl asi 40minutový, všechno tam bylo vysvětleno a ČT to prostě účelově sestříhala. Tak vy žijete bohužel všichni v mediální lži.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, skončil vám čas k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Jiří Bláha s faktickou poznámkou, připraví se k faktické poznámce Jan Čižinský. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, děkuji za toto téma. Určitě si myslím, že je důležité, abychom takováto témata zvedali a abychom se o nich bavili, aby to opravdu nebylo tak, že pospícháme, protože řadu dní, kdy jsem chodil do této Poslanecké sněmovny, jsme řešili věci, o kterých nikdo z nás nic nevěděl, byly z druhé strany světa, a bylo to hrozně důležité, abychom kvůli nim udělali mimořádnou schůzi. A já si myslím, že kvůli těmto tématům bychom měli dělat mimořádné schůze. Měli bychom třeba celý týden o nich mluvit, abychom došli opravdu ke konsenzu, že se to týká hromady zákonů, které se musejí znovu nastavit.

První věc, o které jsme se bavili nedávno, jsou exekuce. Prostě pokud je nevyřešíme tak, aby ty lidi motivovalo, když jsou v exekuci, pracovat, tak s tím nepohneme. Druhá věc, která je velice důležitá, to je důchodová reforma. Pokud budeme a pojedeme v tomto stavu, tak jak to je udělané, že nikdo o ničem nic neví, a to platí i pro ty exekuce, že nikdo neví, jaké má dluhy, a nikdo neví, kolik si spoří na důchod, tak v životě ti lidé nebudou mít zájem se o sebe starat. To jsou dvě věci, které velice spolu souvisí. A to celé se musí spojit s daňovou reformou. Protože tak, jak máme nastavené daně dneska, tak to nemotivuje nikoho, aby pracoval. Takže to musíme změnit taky. Ale to je potřeba, abyste vy si to tady řekli a šli jste do toho a změnili to, protože já už tady nebudu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP