(15.30 hodin)
(pokračuje Valachová)

Poté, co jsme tady dokončili toto dlouhodobé dílo, tak jsem tady vystoupila s poměrně plamenným projevem, protože se přiznám, že výsledek Sněmovny mě vůbec nepotěšil. Tehdy se dá říct, že nakonec vystoupili podobně kriticky všichni, a děkuji zástupci Senátu a Senátu celému, samozřejmě i našemu spřátelenému gesčnímu ústavně-právnímu výboru za práci, kterou tam odvedli.

Pokud jsem mluvila o těch pravidlech, která jsou pro náš klub důležitá, tak jsou jednoduchá. Zastavování bezvýsledných exekucí - tady je nutno dodat, že Senát udělal krok vpřed, aby opravdu bylo zastavování bezvýsledných exekucí co nejširší a aby odpadly překážky, které jsme tam viděli v sněmovní verzi. Potud podporujeme úpravy schválené Senátem a jsme i do budoucna pro jakékoli zlepšení řekněme pořádku v exekucích, které stejně nikam nevedou. Věřitel nevidí ani korunu, dlužník se propadá do dalšího a dalšího zadlužení a nevedeme vymáhání, ale pouze exekuce pro exekuce. Takže "ano" bezvýslednému zastavování exekucí.

Druhá věc, která nás samozřejmě zvedla ze židle, a jsme rádi, že Senát to napravil, je náš dlouhodobý programový cíl, který jsme celou dobu podporovali, a to je přednostní splácení jistiny. I potud Senát toto napravil a tato pravidla narovnal. Také toto má samozřejmě naši podporu.

Co se týká úprav v rámci mobiliárních exekucí, přiznám se, že bych se tolik nebála, že lidé v dluhových pastech v Ústeckém kraji mají ve skříni zlaté hodinky s vodotryskem, takže si to pojistíme, aby náhodou nám neunikli z mobiliární exekuce a z možnosti se z ní vyvázat tak, jak jsme schválili. To si tedy opravdu nemyslím. Nicméně myslím si, že celkové změny mobiliárních exekucí vedou k většímu zlidštění, pokud se to tak dá říct, a věřím, že právě pomáhající organizace, které jsem jmenovala, ale i my poslanci budeme v příštích měsících a letech dávat pozor na to, a samozřejmě i přítomná paní ministryně spravedlnosti z hlediska dohledu, že pravidla, která jsme přijali s nějakým účelem a smyslem, jsou také tak v praxi naplňována.

Naposledy musím říct samozřejmě, co mě úplně netěší, a také náš sociálně demokratický klub z toho neskáče nadšením. Víte, že jsme jako poslanci sociální demokracie spolu s dalšími podpořili poslanecký návrh na zavedení prvního kroku zestátnění exekutorů, a tedy zavedení místní příslušnosti exekutorů, ale také jsme avizovali po finálním hlasování, že pokud se vrátí místní příslušnost ze Senátu, tak že ji podpoříme, a podpoříme ji jednomyslně. Nicméně na debatách, kterých jsme se zúčastnili v Senátu, jsme pochopili, že ne všichni tady mají tento názor, ne všichni chtějí zavést místní příslušnost. Mě to mrzí, protože naše vládní koalice toto měla ve svém vládním programu. Paní ministryně to dostala za úkol a zhostila se toho tak, že navrhla pravidla koncentrace řízení, která, troufám si říct, když se na to dívám zpětně - měli jsme je podpořit, protože neutekla nám jenom pravidla místní příslušnosti exekutorů jako první krok k zestátnění exekutorů, ale také nám unikla pravidla koncentrace, a to mě hodně mrzí, je to promarněná příležitost. Nicméně věřím, že pokud ta nová pravidla, na kterých jsme se dokázali shodnout, dokážeme férově uplatnit v praxi tak, aby platilo, že opravdu dlužník a věřitel jsou v rovném postavení a že exekutor musí fungovat jako prodloužená ruka soudu, a ne jako byznysmen nebo jako podnikatel, tak pokud nám všem se ta nová pravidla podaří uhlídat v praxi a budou fungovat, tak věřím, že to zlepší exekuce v České republice, že to bude vymáhání dluhů pro věřitele, že to nebudou exekuce pro exekuce, že to nebude byznys, že to nebude podnikání.

Budu tomu věřit a budu věřit také tomu, kolegyně a kolegové, pokud by to nebylo tak, že v následujících měsících a letech všichni dohromady ještě zpřísníme tato pravidla a nedáme šanci nikomu, aby nová exekuční pravidla nebyla naplněna tak, jak jsme si to představovali anebo jak jsme si to vytyčili.

Děkuji za pozornost a na základě informace předsedy klubu sociální demokracie a předchozího projednání na podvýboru pro oddlužení, kdy jsme se snažili naladit s ostatními kolegy a kolegyněmi sněmovní shodu tak, aby tato Sněmovna nová pravidla pro exekuce odhlasovala, avizuji, že náš sociálnědemokratický klub je připraven podpořit senátní verzi, protože lépe naplňuje náš dlouhodobě prosazovaný a schválený program Druhá šance, kterým říkáme jednoduché pravidlo: Každý si zaslouží druhou šanci, pokud se dostal do nesnází a je v dluhové pasti. A jednoduchou věc: "ano" poctivému splácení dluhů a "ne" dlužnímu otroctví! Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí předseda klubu STAN Jan Farský a připraví se pan poslanec Jiří Bláha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo, pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom krátké slovo klubu Starostů a nezávislých k tomuto tisku. Jsme rádi, že je dnes na projednání, že je dnes na projednání ve verzi, která přišla ze Senátu, protože oproti původní verzi, která odcházela ze Sněmovny, se posunul z našeho pohledu správným směrem a každý směr, který vede k tomu, aby cílem exekuce bylo splacení dluhu, a ne výroba dluhových otroků, je prostě správný, a to, co tato novela v sobě nese, je přesně tento směr. Proto ho podpoříme.

A nedá mi to, abych z tohoto místa poděkoval hlavně kolegovi Markovi Výbornému, díky němuž a jeho nezměrné práci jak ve Sněmovně v podvýborech, tak v Senátu máme dneska před sebou z mého pohledu kvalitní normu, pro kterou můžeme hlasovat a která skutečně bude posunem. Posunem ne k tomu, že by snad dlužníci odteď neměli splácet svoje dluhy, ale posunem k tomu, že dlužníci svoje dluhy budou splácet, ale nebudou padat do dluhového otroctví. Za to Markovi Výbornému velké díky, protože to byl z mého pohledu právě on, kdo to tak tlačil.

Dneska schválíme, doufám schválíme, tento návrh zákona a posuneme tu situaci. Jeden nám zůstává ještě viset a už ho do voleb nestihneme, ale ať tady bude ve Sněmovně kdokoli, tak je potřeba ještě myslet na to, že ten zákon, který zde visí, je insolvenční zákon, jeho novela, která upravuje osobní bankrot a možnost oddlužení. Je to nezbytně nutná novela, protože ta je tím úplným klíčem k tomu, aby lidé nekončili v nekonečném dluhovém otroctví, k čemuž zatím naše předpisy mnohdy vedly.

Věřím, že po volbách už odpor, který ve Sněmovně od některých stran byl, se omezí, zmenší a tento zásadní zákon pro budoucnost České republiky tento zákon, insolvenční zákon, i po volbách projde. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Bláha. Je to v tuto chvíli poslední přihlášený do diskuse. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, je hezké, jak si tady všichni gratulujete, jak jsme to skvěle vymysleli. Já jsem tady zaslechl jedno rčení, že každý si zaslouží dostat šanci, a já bych se k tomu chtěl vrátit, že ano, každý poctivý si zaslouží mít šanci splatit svoje dluhy za slušných podmínek. Na druhé straně každý, kdo půjčil, si zaslouží šanci, aby mu peníze byly vráceny. Já si myslím, tím, jak přistupujeme k exekucím a insolvencím, se absolutně rozcházíme v tomto, co jsem teď řekl. Dáváme přednost a možnost lidem, kteří spekulují, na straně těch, kteří vymáhají, a na druhé straně dáváme i možnost těm, kteří spekulují na straně dlužníků.

Když jsem šel do Poslanecké sněmovny, tak jsem šel hlavně s tím, že se pokusím s exekucemi něco udělat. To, co tady budu říkat, tak je převážně dá se říct mé stanovisko, nevystupuji za klub ANO ani za ANO, a mě obrovsky mrzí, že jsme propásli tu šanci, kterou jsem tady měli, abychom systémově změnili celé pojetí exekucí, ale i insolvencí, aby to vedlo opravdu k tomu, aby ti, kteří vymáhají, nemohli zneužívat - aby ti, kteří se tím živí, vymáháním, nemohli zneužívat - a na druhé straně aby ti, kteří dluží, toho nemohli taky zneužívat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP