(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Přeji hezké odpoledne. Zahájíme odpolední program schůze Poslanecké sněmovny. Nejprve projednáme

 

5.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech
a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, vrácený Senátem
/sněmovní tisk 545/ - vrácený Senátem

Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení bylo doručeno jako sněmovní tisk 545/11. Informace k pozměňovacím návrhům vám byly rozdány do vaší pošty.

Vítám mezi námi senátora Jana Holáska, dobrý den, a prosím, aby se za navrhovatele k usnesení Senátu a k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřila ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Marie Benešová Děkuji za slovo, pane předsedo. Pokud jde o tento vládní návrh, prošel celou řadou vývojových stadií, až doputoval do Senátu, kde tedy musím pochválit Senát, že se tomuto zákonu věnoval a uspořádal i kulatý stůl, kde jsme měli možnost se vyjádřit ke všem sporným bodům a kde se tento zákon vylaďoval. Myslím, že se to i podařilo.

Senát schválil k tomuto sněmovnímu tisku pozměňovací návrh, který doplňuje právní úpravu pořadí započítávání částečně vymoženého plnění ve výkonu rozhodnutí a v exekuci na jistinu úroky, úroky z prodlení a náklady oprávněného. Jde o zvláštní ustanovení pouze pro účely výkonu rozhodnutí nebo exekuce.

Dále ruší povinnost soudního exekutora požadovat zálohu na náklady exekuce, první zálohu, nově upravuje zastavování exekuce pro nesložení zálohy na náklady exekuce, mění právní úpravu zastavování bezvýsledných exekucí do budoucna, zejména nově stanoví, že záloha na další vedení exekuce bude povinná.

Dále schéma 6 - 3 - 3 roky zůstává zachováno. Z přechodného ustanovení plyne, že v exekucích zahájených před účinností zákona se do doby šesti let bude započítávat doba, která uběhla před účinností zákona, která však neuplyne dříve než jeden rok ode dne nabytí účinnosti.

Doplňuje dále právní úpravu doručování na centrální úřední desku Exekutorské komory.

Mohli bychom mít nějaké další výhrady k této poslední verzi, nicméně po vyhodnocení všeho, co se odehrálo, zaujímám k tomuto senátnímu návrhu souhlasné stanovisko, byť určité výhrady přetrvávají, ale domnívám se, že tato senátní verze, pokud ji Poslanecká sněmovna takto přijme, bude spolehlivou zárukou, že tento zákon bude fungovat tak, jak má. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní prosím, aby se slova ujal senátor Jan Holásek, a chtějí-li se k předloženým pozměňovacím návrhům vyjádřit, tak následně zpravodaj garančního výboru, což byl ústavně-právní výbor, poslanec Jan Chvojka, případně zpravodaj výboru pro sociální politiku, poslanec Aleš Juchelka. Prosím, pane senátore, máte slovo.

Já vás požádám o klid v jednacím sále. Tak prosím.

 

Senátor Jan Holásek: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi stručně přednést zprávu o projednávání tohoto návrhu zákona v Senátu. Jak už tady zaznělo, problematice jsme se věnovali dopodrobna, včetně toho, že byl zorganizován kulatý stůl, včetně toho, že jsme intenzivně komunikovali se zástupci jak Poslanecké sněmovny, tak odborné veřejnosti. Výsledkem byla vlastně taková dvojí sada pozměňovacích návrhů - jednak komplexní pozměňovací návrh, který přijal sociální výbor Senátu, a potom ještě doplněn pozměňovacími návrhy předloženými skupinou senátorů.

Co se týká obsahové náplně, naprostá většina už tady byla představena paní ministryní spravedlnosti. Já bych si dovolil pouze doplnit v tom, že do Senátem schváleného pozměňovacího návrhu nebyla včleněna otázka místní příslušnosti, respektive teritoriality. Přistoupili jsme vlastně s kompromisním přístupem a tuto věc jsme se rozhodli neřešit.

A potom co se týká obsahových náležitostí, tak vedle toho, co tady již zmínila paní ministryně - to již nebudu opakovat - bych si jenom dovolil doplnit, že v pozměňovacím návrhu přijatém Senátem se navrhuje vyloučit aplikaci zvýšené ochrany povinného v případě mobiliárních exekucí na právnické osoby, to znamená, měla by se týkat pouze osob fyzických.

Dále Senát navrhuje zpřístupnění exekutorského spisu elektronickou formou, to znamená s větší efektivitou.

A konečně takzvané milostivé léto, které bylo schváleno v Poslanecké sněmovně, by se mělo vztahovat i na zdravotní pojištění.

Celá řada návrhů je legislativně technických, které zpřesňují nebo zfunkčňují systém pozměňovacích návrhů tak, aby to dohromady celé fungovalo jako celek. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní už jsem dostal informaci, že zpravodaj garančního výboru - ústavně-právního výboru, pan poslanec Marek Výborný, se vyjádří v diskusi, je přihlášen. Zpravodaj výboru pro sociální politiku poslanec Aleš Juchelka nemá zájem se v této fázi vyjádřit, takže otevírám rozpravu.

Teď tady vidím tři faktické poznámky - pan poslanec Ferjenčík, Olga Richterová a Hana Aulická, ale to je tady asi něco špatně ještě z minulého bodu. Je třeba to nějak softwarově opravit, mně už se to totiž stalo podruhé, že se nám tady pomotaly dva body. Jenom u faktických, že mi to tady naskakuje.

V rozpravě jako první vystupuje pan poslanec Marek Výborný a připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane místopředsedo, vážený pane premiére, paní ministryně, vládo, kolegyně, kolegové, já bych nejprve splnil svoji povinnost zpravodaje garančního ústavně-právního výboru zde na půdě Poslanecké sněmovny. Rád bych vás informoval, že i z pozice zpravodaje jsem po schválení novely občanského soudního řádu a exekučního řádu intenzivně komunikoval se senátory, včetně pana zpravodaje senátora Holáska. Následně po schválení upravené verze, vrácené Senátem nám sem do Poslanecké sněmovny, jsem také svolal podvýbor pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení, kde jsem seznámil všechny zástupce poslaneckých klubů s úpravami a změnami a diskutovali jsme o pozicích jednotlivých klubů k této senátní vratce. Tak tolik asi jenom ve stručnosti, tedy ta povinnost zpravodaje ústavně-právního výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP