(14.40 hodin)
(pokračuje Nacher)

Ta čísla jsou celkem jasná. Když se podíváte, tak je nahlášeno nějakých 600 znásilnění za rok podle údajů různých organizací, ale skutečných znásilnění je kolem 12 000. Podle nějaké ankety mělo až 25 % žen nějakou zkušenost se sexuálním násilím, a co mě překvapilo, dokonce až 8 % procent mužů. To znamená, že to v tom podhoubí je, my se tím zabývat prostě musíme. A jsem rád, že kolegyně Barbora Kořanová přišla s touto iniciativou, ale i s iniciativou pozměňovacího návrhu, který jasně říká, že kdo za použití násilí, pohrůžky násilí nebo jiné těžké újmy vykoná s jinou osobou pohlavní styk proti její vůli nebo kdo s jinou osobou vykoná pohlavní styk, využije toho, že není schopna projevit svou vůli nebo není schopna projevit nebo klást odpor proti takovému jednání - to je přesně popis té situace za mě tak, aby se to zase nezvrhlo na druhou stranu na nějaké souhlasy, formuláře a takové záležitosti.

Na druhé straně nám všem chodí příklady, mně jich také přišla celá řada - nebudu je tady číst jako kolegové - přišly mi samozřejmě i z druhé strany. Tady došlo k tomu, že nějaká slečna chtěla odejít z nejmenované banky, obvinila kolegu ze sexuálního obtěžování a ombudsman té banky to vyřešil tím způsobem, že jí schválili nějaké šestiměsíční odstupné, protože to bylo tvrzení proti tvrzení. A než by se pouštěli do nějaké medializace, tak to vyřešili tímhle způsobem. To znamená, tady skutečně ty příběhy jsou oba, takže takhle je potřeba se na dívat.

Pokud jde o ty tresty, tak za mě - nezlobte se na mě, kolegové, možná paní ministryně tady říkala, že ty tresty jsou podobné jako ve všech ostatních zemích kolem, nicméně to je ta teorie. V praxi, jak jsem si našel, 40 % těchto případů končí podmínečnými tresty, 40 %! Tak k čemu nám pak je, že rozptyl je 2 až 10 let, když 40 % končí podmínečnými tresty? Ve Velké Británii jsou to 3 % takových případů. Tak to mi neříkejte, že u nás je nějaká důkazní nouze, nebo jaký je k tomu důvod?

Opět tu připomenu, a říkal jsem to, vy to víte, v jiném bodě, a je to úplně absurdní, že za samopěstování konopí ze zdravotních důvodů v České republice padají vyšší tresty než za znásilnění, a to já prostě tady budu říkat do té doby, dokud se tohle nezmění. My jsme se to pokusili minulý týden tady změnit, ten pozměňovací návrh bohužel neprošel, ale teď to tady máme znovu. Za znásilnění leckdy padají nižší tresty než to, že někdo si doma pěstuje tři rostliny konopí. Už jenom to, že to tady takhle řeknu, tak to zní úplně šíleně, to se na mě nezlobte.

Za mě, já tento bod, ať už dneska skončí, nebo se to nestihne, beru jako takovou prevenci a osvětu. S návrhem usnesení souhlasím, podpořím těch devět bodů, které tady četla kolegyně Kořanová, a myslím si, že je dobře, že jsme se tady o tom bavili, ať už stihneme tu změnu zákona před volbami, po volbách, kdykoli, protože samotná osvěta už vede k nějaké prevenci a možná i k větší odvaze obětí, které nejdřív píšou nám, a možná že se rozhodnou i nějakým způsobem konat. Já vám děkuji za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Patriku Nacherovi.

Než bude pokračovat paní kolegyně Kateřina Valachová, konstatuji omluvu došlou předsedovi Poslanecké sněmovny od Josefa Hájka od 15.30 až do 19 hodin.

Nyní tedy paní poslankyně Kateřina Valachová. Ve 14.50 schůzi budu muset přerušit a po vystoupení Kateřiny Valachové požádám předsedy poslaneckých klubů, případně místopředsedy, abychom se dohodli, dokdy přerušíme tuto schůzi, protože žádný jiný záměr jsem zatím neslyšel. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně, kolegové, vážená paní ministryně, dovolte mi, abych také já se vyjádřila k tématu dnešní mimořádné schůze. Pokládám za důležité promluvit nejen za sebe, ale za takřka sedm desítek poslanců a poslankyň, kteří 28. května 2021 podpořili a podepsali toto prohlášení, kterým jsme tehdy chtěli reagovat na situaci, aby bylo jasné, že poslanci a poslankyně Poslanecké sněmovny jasně stojí za oběťmi veškerého možného násilí, zvláště samozřejmě sexuálního, a nepřejí si, aby do budoucna docházelo ke zlehčování nebo různému ponižování a poškozování obětí při zveřejnění násilí. To byl ten důvod, proč jsme formulovali toto prohlášení, a jak říkám, takřka sedm desítek poslanců a poslankyň se k němu připojilo. Toto prohlášení je samozřejmě i nadále poslancům a poslankyním otevřené.

Chtěla bych také říct důležitou věc, že ačkoli tahle iniciativa začala vznikat z popudu, že se na mě obracely poslankyně napříč politickým spektrem a žádaly mě jako právničku, ale také jako předsedkyni Stálé komise pro Ústavu, abychom formulovaly takovéto stanovisko a prohlášení, následně poslanci, opět napříč poslaneckými kluby Poslanecké sněmovny, se chtěli k tomuto prohlášení připojit. A já si myslím, že je velmi důležité, že takové prohlášení vzniklo a že je to prohlášení společné. Dovolte mi, abych je tady připomněla a za těchto takřka sedm desítek poslanců přečetla: "My, poslankyně a poslanci, vyjadřujeme podporu všem obětem sexuálního obtěžování a sexuálního násilí. Odmítáme jakékoliv formy ponižování a poškozování obětí při zveřejnění násilí. Pokládáme za nebezpečné zlehčování závažnosti sexualizovaného násilí. Jsme pro posílení prevence proti sexuálnímu násilí. Jsme připraveni podpořit posílení práv obětí i zpřísnění postihu pachatelů zákonem."

Chtěla bych poděkovat všem pomáhajícím organizacím, které se dlouhodobě zabývají oběťmi sexualizovaného násilí a snaží se v této oblasti zvýšit jejich ochranu, působit preventivně a také změnit pravidla pro postihování takového násilí. Chtěla bych také poděkovat Barboře Kořanové, ale také paní ministryni spravedlnosti, která se na pracovních jednáních skrze své zástupce, legislativce a právníky zapojila do poctivého a věcného hledání řešení. V těchto věcech totiž, pokud jako poslanci a poslankyně chceme opravdu něco dobrého změnit a učinit, musí jít emoce stranou a je namístě zvážit všechna pro a proti, aby nová pravidla pro odhalování takového typu násilí byla účinná a abychom takto rozumně upravili i trestání.

Chtěla bych, kolegové, připomenout, že to bude asi 15 let, kdy se vedla velká společenská veřejná debata na posílení práv obětí domácího násilí, která následně také vedla k tomu, že Parlament zpřísnil pravidla pro postihování násilí, zvýšil ochranu obětí z hlediska vykazování ze společného obydlí, ale také zvýšil prevenci a také edukaci naší policie a dalších složek orgánů činných v trestním řízení. Přála bych si, aby tahle naše společná debata a úsilí byly zakončeny podobným směrem a abychom využili tuto veřejnou debatu, kterou dnes dále probíráme na mimořádné schůzi Sněmovny, k tomu, abychom účinným způsobem opravdu zlepšili postavení obětí a abychom zabránili do budoucna tomu, aby se takové násilí dělo, anebo pokud ano, tak v co nejmenší míře, a bylo co nejrychleji odhaleno a postiženo. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní poslankyni Kateřině Valachové, a protože máme jenom dvě minuty, paní kolegyně Melková chce vystoupit, tak jí dám slovo. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP