(14.50 hodin)

 

Poslankyně Marcela Melková: Děkuji za slovo. Já bych se tedy také ráda vyjádřila k tomuto problému. Myslím, že bych to taky mohla stihnout, a když to nestihnu, tak se nedá nic dělat.

Není jistě záměrem této diskuse jitřit emoce ve společnosti a generalizovat činy jednotlivců, ale je důležité zamyslet se nad vzájemným chováním mužů k ženám a obráceně. V posledních týdnech jsme svědky událostí, které sice nejsou v naší společnosti úplně běžné, ale je veřejným tajemstvím, že se tu a tam dějí kolem nás, nebo dokonce také přímo nám a že je to jenom špička ledovce.

Soužití ve společnosti - a zdůrazňuji, myslím tím teď hlavně vztahy mezi muži a ženami - doznalo v běhu doby značných změn. Ženy už nejsou jen chudinkami závislými na svých manželech, kdy poslušně plní, co muži na očích vidí, staraje se o domácnost, o kupu dětí, kmitajíce celý den kolem plotny a večer radostně uléhajíce vedle svých mužů. Závislost na mužích se dříve projevovala také na jejich chování k ženám. Zásadní bylo ženu si vybrat, podmanit, řídit a kontrolovat.

Dnes je ovšem situace zcela jiná - a já dodávám, naštěstí. Ženy jsou sebevědomé, vzdělané, muže jsme v lecčem dohnaly, v něčem dokonce předehnaly, zastáváme vysoké funkce, jsme doktorky, dobré řidičky, skvěle vypadáme a náš sociální status se zásadně změnil. (Velký hluk v sále.) Co se ovšem nezměnilo, je chování některých jedinců. V některých totiž stále přetrvává pravěký pocit, že žena má být dobyta, v mnoha případech za každou cenu. Nic proti chuti každého, ovšem s vlivem roste chuť a leckdo zneužívá svého společenského postavení a pracovní hierarchie k dosažení svých erotických cílů. Nemusíme snad diskutovat o tom, zda to je, či není správné, neboť je nad slunce jasné -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás, paní poslankyně, přeruším.

 

Poslankyně Marcela Melková: To je škoda. (Smích a potlesk v sále.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: A to ze dvou důvodů. A to kvůli hluku ve sněmovně - a to nebylo, kolegové, od vás hezké - a kvůli tomu, že musíme nastavit novou schůzi. Ve 14.50 je po dohodě poslaneckých klubů návrh na přerušení tohoto bodu.

Po poradě s některými zástupci klubů a s paní zpravodajkou navrhuji - a bude to tedy v protokolu - že o pokračování tohoto bodu rozhoduje politické grémium na příští schůzi Poslanecké sněmovny, tedy řádné, tento bod tam bude přeřazen. Předpokládám, že se shodne tak, pokud se nerozhodne grémium, tak organizační výbor ve středu, že by to mohlo být ve čtvrtek po 11. hodině. Ale je to věcí politického grémia, protože všechny předsedy klubů jsem tady k dispozici neměl.

Takže přerušuji 108. schůzi, a to do rozhodnutí grémia o jejím pokračování v posledním týdnu června. Tak to je jedna věc. První vystupující bude paní kolegyně Melková, protože nemohla dokončit svůj projev, a zůstávají nám řádně přihlášení tři v obecné rozpravě a tři v rozpravě podrobné.

 

Pokračovat budeme v 15 hodin, a to řádně svolanou schůzí na základě žádosti více než 40 poslanců podle § 51 odst. 4, a to 109. schůzí, takže se sejdeme v 15 hodin. Děkuji vám.

 

(Schůze přerušena ve 14.53 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP