(12.50 hodin)
(pokračuje Volný)

Další: "Zakazuje se vyžadování vakcinace proti COVID-19 pro účast ve volebních a sčítacích komisích." Opět: vy přece nechcete lidem, kteří prostě nevěří této experimentální genové terapii, vy si tomu pracovně říkejte, jak chcete, ale tady je prostě polovina národa, která to bere jako experimentální genovou terapii. Oni se jí nechtějí podrobit, ale zároveň chtějí dohlížet na svátek demokracie, což jsou tajné parlamentní volby. To přece vy jim nechcete vzít, toto jejich právo dohlížet na férový průběh voleb, jenom proto, že vláda vydá další nezákonné nařízení. Nebo vy, opoziční poslanci, víte, že vláda žádné další nezákonné opatření už nevydá? Anebo jste si jistí, že policisté to další nezákonné vládní opatření nebudou vymáhat, tak jako teď nevymáhají asi tři nebo čtyři poslední? Policisté ignorují, nevymáhají je, protože vědí, že jsou nezákonná. Ale budou mít stejnou odvahu v případě voleb?

A jak budou postupovat při tom konfliktu, když někdo bez covidpasu a bez očkovacího průkazu přijde do svého volebního okrsku a bude se vyžadovat svého volebního práva? Jak budou reagovat? Přinutí volební komisi, aby přijala jeho hlas? To už bude znamenat použití donucovacích prostředků. Nebo vyvedou toho člověka, který nebude očkován? To se určitě neobejde bez používání donucovacích prostředků. Takže kolik policistů zase vystavíte nebezpečí rizika toho, že budou obviněni ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele? Mrkl jste, vyhrál jsem. Děkuji. Takže asi tak.

Další. V současné době můžete jít na bazén, můžete jít kamkoliv, když si sám napíšete - a klidně zfalšujete - čestné prohlášení. Nikdo vás nebude kontrolovat, policie vás nebude stíhat, státní zástupce nebude žalovat, soudce nebude soudit. A miliony lidí teď sedí někde na zahrádkách, nebo teď zrovna ne, ale budou, půjdou se svými dětmi na koupaliště nebo do kina a budou mít v kapse zfalšované čestné prohlášení, protože jste jim to umožnili. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí - s přednostním právem se hlásí - pan poslanec Jakub Michálek. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Druhé čtení je určeno k načítání pozměňovacích návrhů. Já jsem od pana poslance jako zpravodaj neobdržel žádný pozměňovací návrh, který předkládá, tak jestli by mi ho mohl předat, prosím, abych se s ním mohl jako zpravodaj toho tisku seznámit, a podle jednacího řádu bych ho měl dostat myslím ve dvou vyhotoveních, anebo jeden pro předsedajícího.

A chtěl jsem poprosit, jestli bychom mohli doprojednat aspoň druhé čtení tohoto bodu, pokud by na tom byla shoda, abychom případně to třetí čtení mohli zařadit zítra.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. Já jsem zaznamenal dohodu poslaneckých klubů na tom, aby se doprojednalo druhé čtení teď ještě, i po 13. hodině. Ano, v § 94, nejedná-li se o písemný návrh, popřípadě neobsahuje-li písemný návrh odůvodnění, odůvodní poslanec návrh v podrobné rozpravě.

Takže máme tady žádost zpravodaje a teď tedy pokračuje poslanec Lubomír Volný, má ještě to druhé slovo. (Poslankyně Černochová upozorňuje na dezinfekci řečnického pultu.) Prosím? Ano, prosím. Tak je tady žádost paní poslankyně Černochové o dezinfekci řečnického pultu. Za klub ODS se vyjádří paní poslankyně s přednostním právem. (Probíhá dezinfekce řečnického pultu.) Tak prosím, paní poslankyně, za klub ODS, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Tu dohodu, kterou jste zmiňoval, nijak nezpochybňuji, byť tedy jsme za klub ODS informaci o tom, že budeme jednat přes poledne, nedostali, ale nezpochybňuji to. Jenom bych chtěla upozornit na jednu zajímavou věc. Následující bod pod číslem 544 je pandemická pohotovost, kterou většina z nás chce zrušit. Diskutovali jsme to tady poměrně obsáhle i při schvalování programu.

Pan poslanec Volný, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, blokuje projednávání tohoto bodu, blokuje zrušení pandemické pohotovosti, a já chci, aby to všichni, kteří tady teď sedí anebo to sledují, aby to slyšeli. Je to poslanec Volný a poslanec Bojko, kteří blokují projednání ukončení pandemické pohotovosti. (Potlesk z řad ODS.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní má slovo poslanec Lubomír Volný, prosím, a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Tak vy se zároveň hlásíte ještě na faktickou poznámku, teď budete mít tedy dvě minuty na faktickou. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Volný: Předpokládám, že paní Němcová je také progresivní, nebo Černochová? (Poslanec Volný sám dezinfikuje řečnický pult.) Prostřednictvím pana předsedajícího, ke své předřečnici. Já mám na to blokování celou hodinu, takže (se smíchem) si myslím, že se budete mít možnost předvést, jak strašně moc chcete zrušit pandemickou pohotovost, která ovšem nic neřeší a je ve své podstatě součástí plánu na to, jak uspat veřejnost, aby si udělala léto a zapomněla na to, co tady bylo předtím. (Se smíchem.) Protože jak řekl včera na tiskové konferenci pan kolega Chvojka, bude stačit krizová situace v jednom jediném okrese, aby se tento zákon, o kterém se teď bavíme, aktivoval a jelo se podle něj.

Takže my určitě nic neblokujeme. Určitě budeme hlasovat pro schválení nebo pro zrušení pandemické pohotovosti. A jak říkám, zrovna z úst členky poslaneckého klubu, (se smíchem) který tady úspěšně pětkrát svými obstrukcemi zablokoval dovolbu Rady České televize, a spoustu jiných věcí jste tady zablokovali, mně to přijde velmi komické. Když vy obstruujete, je to v pořádku, když já tady chci využít maximálně toho, co jste mi dali, protože jste mi dali maximálně hodinu, abych informoval veřejnost o tom, co chystáte, o tom, co i vy, ODS, chystáte pro lidi v této zemi, což je covidové peklo, tak se budete rozčilovat, že zdržuji projednání pandemické pohotovosti. Ta se určitě dneska projedná, ale pozor, občané, zrušení pandemické pohotovosti je podvod, je to trik, jak vás uspat a jak způsobit, že zapomenete na to, co se tady dělo poslední rok. Při aktivaci tohoto zákona, podle slov pana Chvojky, poslance vládní strany, bude stačit jeden jediný okres, které bude mít špatné statistiky, a tento zákon bude znovu aktivován.

Nehledě na to, že tady zazněla slova z úst členů KSČM, že ve své podstatě, ať už tu pohotovost zrušíme, nebo nezrušíme (Předsedající: Čas.), je to téměř jedno.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní na faktickou poznámku vystoupí pan poslanec Marian Bojko. Prosím, dvě minuty.

 

Poslanec Marian Bojko: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se obrátil, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Černochovou. Paní poslankyně, prosím vás, my tady blokujeme něco? Vy jste nám tady nasadili náhubky s tím, že se může řečnit jenom dvakrát 15 minut. Já jsem svoji řeč omezil na necelých 14 minut, tak to nevykládejte, že já tady něco blokuju. Vy, když chcete blokovat, tak blokujete tak úspěšně, že dovolba Rady České televize se nikdy neschválí. Tak nevykládejte, že já něco blokuju. Svůj čas jsem ani nevyužil a měl jsem na to dvakrát 15 minut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP