(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já se tedy táži, zdali je ještě nějaký jiný návrh na změnu pořadu schůze. Takže budeme hlasovat o dvou návrzích. (O slovo se hlásí poslanec Benda.) Ještě předseda ústavně-právního výboru Marek Benda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Já jsem jenom neporozuměl panu kolegu Michálkovi. Po těch pevně zařazených bodech po 11.40 hodin, ano?

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, v 11.40 hodin máme ty zbraně, a poté by tedy byly tyto body. (Dohadují se se zaměstnankyní organizačního odboru mimo mikrofon.) Ano, je tam Listina práv a svobod - 385, pak je tam 339 - Ústava. To je Ústava, třetí čtení. Pak je tam ještě jednací řád - 392. To je v 11.40 hodin, ano, takže poté.

 

Jako první budeme hlasovat o návrhu poslance Lukáše Černohorského, abychom jako první bod dnes zařadili návrh na revokaci usnesení Poslanecké sněmovny číslo 927 ze 12. února 2020. Takže jsme tady v dostatečném množství.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 446, přihlášeno 120 poslanců, pro 91, proti 9. Návrh byl přijat.

 

Jako další návrh hlasování máme návrh pana poslance Jakuba Michálka, aby tisky 565 a 566, což oboje dvoje souvisí s lobbingem, byly zařazeny zítra za ty pevně zařazené body, které jsou od 11.40 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 447, přihlášeno 120 poslanců, pro 67, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy na základě dohody: včera jsme se dohodli, že před prvním pevně zařazeným bodem bychom umožnili vyhlásit výsledky včerejších volebních bodů, takže nyní požádám místopředsedkyni volební komise poslankyni Moniku Jarošovou, aby nás seznámila s výsledky voleb, které proběhly ve středu 16. června před ukončením jednacího dne. Jedná se o návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky a o návrh na volbu člena Dozorčí rady Vinařského fondu. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Jarošová: Dobrý den. Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, seznámím vás s výsledky včerejších tajných voleb. První volba, která byla

 

398.
Návrh na jmenování členů Kontrolní rady Grantové agentury České republiky

Kvorum bylo 78, počet vydaných hlasovacích lístků 155, počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků 154, počet neodevzdaných jeden.

Pavel Boštík získal 65 hlasů, Robert Čep 68 hlasů, Jiří Fajkus 21 hlasů, Cyril Höschl 4 hlasy, Vladislav Kučík 4 hlasy, Igor Kotlán 2 hlasy, Jiří Macháček 8 hlasů, Luboš Náhlík 25 hlasů, Jan Roda 82 hlasů, Omar Šerý 22 hlasů, Mirka Wildmannová 15 hlasů.

V prvním kole tedy byl zvolen Jan Roda. Do druhého kola postupují Pavel Boštík, Robert Čep, Omar Šerý a Luboš Náhlík.

Další volbou, která včera proběhla, byla

 

396.
Návrh na volbu člena Dozorčí rady Vinařského fondu

Kvorum bylo 78, počet vydaných hlasovacích lístků 155, počet odevzdaných platných i neplatných 154, počet neodevzdaných jeden.

Kandidát Miloslav Janulík získal 76 hlasů a Jindřich Kadrnka 54 hlasů. Ve druhém kole tedy nebyl nikdo zvolen. Tímto volba končí. Bude vyhlášena nová lhůta pro poslanecké kluby. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Nyní tedy přistoupíme k prvnímu bodu programu schůze dnes po 11. hodině. Takže

 

545.
Návrh na revokaci usnesení Poslanecké sněmovny č. 927 ze dne 12. února 2020

Prosím, aby se slova ujal poslanec Lukáš Černohorský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Děkuji za slovo. Jak jsem slíbil, tak tento bod by měl být relativně rychlý. Jednalo by se tedy o návrh usnesení, že Poslanecká sněmovna revokuje usnesení číslo 927 ze 40. schůze Poslanecké sněmovny ze dne 12. února 2020. Jde o to, ať v případě, že Senát bude projednávat tu ústavní změnu, která už proběhla všemi komisemi, všemi výbory, tak aby měli na plénu vlastně jak tu změnu Ústavy, tak zároveň s tím i ten samotný sněmovní tisk s tím, že oni v tu chvíli samozřejmě mají ten 30denní limit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji a prosím pana poslance Lukáše Černohorského, aby spolu se mnou sledoval od stolku zpravodajů všeobecnou rozpravu, kterou tímto otevírám. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já nevím, co se změnilo za ten rok a půl a k čemu to má směřovat. Dostaneme se do stejné situace, před kterou jste nás varoval před rokem a půl. Pokud to Senát do 30 dnů neprojedná, pak platí, že schválil. Pak nám to zřejmě prezident bude muset vrátit. Nebo to dokonce začne platit a bude to v rozporu s Ústavou.

Prostě zdá se mi tento přístup zcela nelogický. Myslím, že máme nejprve dělat ústavní změny. Senát má takovou ústavní změnu buď schválit, nebo neschválit. Jestli ji nechce schválit, je to jeho právo a jeho pravomoc, ale posílat tam prováděcí zákon, abychom vytvářeli tlak na Senát, aby dříve projednal ústavní změnu, se mi zdá zcela nelogické a zcela v nesouladu s českým rozdělením úloh mezi oběma komorami.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se přihlásil s přednostním právem předseda Sněmovny Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Nechci to prodlužovat, řekli jsme, že to bude krátké. To je ten pohled, kdy někdo vidí sklenici poloprázdnou, někdo poloplnou. Já jsem myslel, že chceme senátorům pomoci, protože to projednaly všechny výbory, a teď ty dva tisky můžou spojit a projednat je zároveň. Takže já to vidím pozitivně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Podívám se, jestli má někdo další ještě zájem vystoupit? Nikoho nevidím, takže končím všeobecnou rozpravu. Táži se, zdali máte zájem o závěrečné slovo? (Ne.) Nemáte, takže přistoupíme k rozpravě podrobné. (O slovo se hlásí poslanec Černohorský.) Ano, tak prosím. Pan poslanec Černohorský má slovo.

 

Poslanec Lukáš Černohorský: Já bych se jenom tedy přihlásil k tomu usnesení, které jsem načetl v té obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, správně. Takže se podívám, jestli někdo ještě? Nikdo, končím podrobnou rozpravu. Táži se, zdali máte zájem o závěrečné slovo? (Ne.) Nemáte zájem.

 

Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení, které zní: "Poslanecká sněmovna revokuje usnesení číslo 927 ze 40. schůze Poslanecké sněmovny ze dne 20. února 2020." Myslím, že jsme tady v dostatečném počtu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 448, přihlášeno je 120 poslanců, pro 91, proti 11. Návrh usnesení byl schválen.

 

Končím tento bod. Přistoupíme k dalšímu bodu. Je to bod

 

543.
Vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2021 a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 1242/ - zkrácené jednání

Před jeho projednáním bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Otevírám rozpravu, nikdo se nehlásí. Takže pokud se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím a přikročíme k hlasování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP