(9.30 hodin)
(pokračuje Černochová)

Na druhou stranu, pokud půl roku víte, pane ministře, že nákup bojových vozidel pěchoty se komplikuje, a vlastně to přesouváte na další období, kdy možná v pozici budete, možná v pozici nebudete, tak co si od toho slibujete? Slibujete si, že nový ministr v nové pozici první týden od vás dostane informaci, že všechno je v mašličkách? Koukám se na paní bývalou ministryni Šlechtovou, protože to je legendární hláška pana bývalého ministra za hnutí ANO Stropnického, a někdo, kdo se na tom resortu objeví, tak si myslíte, že podepíše zakázku na takhle velkou částku, vlastně zcela největší částku za poslední éru akvizic Armády České republiky.

Když jsme vám před půl rokem na výboru řekli, ať to buď dokončíte do konce funkčního období, anebo ať nepokračujete a uděláte třeba variantu s panem premiérem, zvážíte variantu nákupu bévépéček G-to-G, vláda-vláda, ostatně to děláte v jiných případech, tak jste říkali, že ne, že je to všechno na pohodu, že se to všechno stihne. Teď se dozvídáme, že se nestihne nic. Nestihnou se bévépéčka, nestihnou se možná ani MADRy, nestihne se nákup vest. To je taky naprosto zásadní informace, kterou máme z posledního týdne, že velké výběrové řízení na nákup balistické ochrany, vest, neprošla vesta od jedné z těch společností, neprošla vojskovými zkouškami. Jak je to možné? Jak je možné, že se tady opakuje stejná situace, jakou jsme tady řešili před rokem a půl, tehdy to byly přilby, teď to jsou vesty?

Pane ministře, vy opravdu nevnímáte to, že balistická ochrana je pro každého vojáka to úplně nejvíc nejdůležitější? Proč rezignujete na jejich vybavení a na jejich bezpečnost? Děkuju za odpovědi.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan ministr si přeje odpovědět, vyrozuměl jsem to z toho, že vstal a jde k pultíku. Do rozpravy se hlásí pan místopředseda Filip.

 

Ministr obrany ČR Lubomír Metnar Pane předsedo, děkuji za slovo. Otázek ze strany paní poslankyně zaznělo daleko více, tak jak je mám v hlavě, budu na ně reagovat s tím, že to asi vezmu odzadu.

Nestačím se v některých směrech divit. Já si myslím, jak u vás zazněla slova MADR, vy víte dobře, že MADR byl před dvěma lety již podepsán. Tam se dodržují veškeré smluvní podmínky a v roce 2023 budou dodávky těchto mobilních radiolokátorů, tak nevím, proč zmiňujete MADR.

Co se týče balistických vest, balistických přileb, to je samozřejmě prvořadá ochrana každého vojáka, ale na druhou stranu se mě paní poslankyně ptá, jak je to možné - jak je to možné, že nedodá dodavatel a v rámci těch zkoušek jsou zjištěny některé věci, které se teď aktuálně odstraňují a dolaďují? Tak se zeptejte i dodavatele, to se my ptáme a snažíme se, aby vojáci dostali ty nejlepší věci, což znamená balistika čtvrté a vyšší třídy, aby byli chráněni, aby v tom mohli fungovat, aby prostě nejenom ty balistické pláty, ale i balistické nosiče neměly žádné vady. Ale nemám žádnou informaci, a to tady souhlasím s paní předsedkyní Černochovou - ano, řeší se to, byly tam zjištěny nesrovnalosti, ale na tom se pracuje. Není teď žádné rozhodnutí, že by mělo dojít k nějakému řekněme zrušení toho tendru. Jak se na to teď dívám, protože jsem byl informován koncem minulého týdne, jaké problémy nastaly v rámci vojenských zkoušek, tak moji lidé toto řeší.

Další věc - zmiňovaných 30 % zapojení domácího průmyslu, co se týče vrtulníků Bell. Minimálně, jak říkám, česká firma Ray Service, státní podnik LOM, Vojenský technický ústav, říkal jsem, v jakých objemech. No, v jakých objemech to bude, což bylo na začátku jasné, kdy hovoříme o 30 % z toho uzavřeného kontraktu, a další věc, bude to ve formě nižšího stupně údržby a servisu. Slyšela jste před chvílí, že jsem hovořil, že státní podnik připravuje a vede jednání s firmou Bell na vyšší stupeň údržby včetně logistického zajištění a samozřejmě i včetně výcviku i simulátorů, kdy ten simulátor byl v tom kontraktu též zakomponován. Takže tohle se bude celé realizovat.

Ještě bych chtěl říct jednu věc. Kdy bude dokončena certifikace? Až to bude společně s podnikem Aero Vodochody, ty dokončené věci. A to ode mě neuslyšíte datum, protože já ho neznám. A kdy tato řekněme činnost, která je velmi sofistikovaná a jedná se o letecký provoz, kde jsou velmi přísná pravidla, bude ze strany příslušných orgánů civilních, vojenských, ze strany Ministerstva obrany, ODVL a Aero Vodochody dokončena, to já nevím. Až tyto kroky budou učiněny, tak se to samozřejmě posune, ale já nemohu předbíhat a nemohu tlačit na tyto lidi, aby udělali něco jiného, než jak jsou nastavená pravidla.

Co se týče BVP, samozřejmě že se to prodlužuje, ale prodlužuje se to z objektivních důvodů. Přišla žádost jednoho z potenciálních tří dodavatelů, že chce prodloužit lhůtu po podání závazné nabídky až do října letošního roku. Další firma pošle zase s dalším požadavkem prodloužení. My z hlediska transparentního přístupu nemůžeme úplně nevyhovět a dogmaticky trvat na našem termínu, který byl dán na zpracování, což byl jeden měsíc. Takže v současné době sekce vyzbrojování a akvizic dojednává s firmami, kdy budou schopny dodat, a bude prodlužovat termín závazný pro dodání závazných nabídek.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan místopředseda Filip.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. No, kdyby to nebyla tak vážná věc, tak bych to spíš nazval komedií. Pane ministře, víte, ono je to složité. Já jsem tady citoval, že v březnu 2020 byla uzavřena cenová dohoda, která platila rok. Březen 2021 uplynul a samozřejmě že tak, jak řekli jiní dodavatelé, začali jednat o jiné ceně. Vy řeknete, že je to věcí Aero Vodochody, že po březnu 2021 nedodržuje cenu a že řekli jinou. No samozřejmě, protože když jste neuzavřeli tu cenu v platnosti cenové dohody, tak počítají v postcovidové době výrobci tu cenu podle současných dodávek energie, materiálu a podobně. To vám udělá každý. Když jste neschopní na tom vašem úřadu něco udělat, tak se nedivte, jaké máte potom výsledky.

Pokud jde o ty vrtulníky, ano, vždyť je to dobře, že certifikujeme pro Bell a pro ostatní. Proč ale není certifikace dokončena, když je certifikace dokončena v Jihostroj Velešín pro Bell, pro Lockie, pro dodávky těch hydraulických částí. Že si to jedna továrna umí zařídit, a druhá ne? Vy si z nás děláte legraci. A samozřejmě tady řeknete, jaké byly vyplaceny zálohy českým firmám - to je nějaká suma ze starých kontraktů, tomu já rozumím, ale neřeknete nám, proč jste nezaplatili vůbec nic, jedinou korunu, Aero Vodochody. Neřeknete - ani korunu jste nezaplatili. Tak se nedivte, že vám řeknou, že to je jinak. A jestliže nestanovíte podmínky pro L-39NG, pro ten výcvikový letoun, na rozdíl od jiných odběratelů, tak tu certifikaci nedokončíte nikdy, protože ty podmínky musí být stanoveny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP