(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 104. schůze, všechny vás tu vítám.

Všechny vás odhlásím, poprosím, abyste se přihlásili svými kartami, případně mi sdělili, kdo hlasuje s náhradní kartou.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti požádali poslankyně a poslanci: Lukáš Bartoň - zdravotní důvody, Ivan Bartoš - pracovní důvody, Petr Fiala - rodinné důvody, Jaroslav Foldyna od 12 do 18 hodin - pracovní důvody, Tomáš Hanzel - zahraniční cesta.

S náhradní kartou číslo 10 hlasuje paní poslankyně Červíčková.

Ivan Jáč - pracovní důvody, Lenka Kozlová - zdravotní důvody, Karel Krejza - pracovní důvody, Jana Krutáková - zdravotní důvody, Jana Levová - pracovní důvody, Zuzana Majerová Zahradníková - pracovní důvody, Tomio Okamura do 13 hodin - pracovní důvody, Ivo Pojezný - pracovní důvody, Věra Procházková - pracovní důvody, Jaroslava Puntová - pracovní důvody, Vít Rakušan - pracovní důvody, Miloslava Rutová - pracovní důvody, Karel Schwarzenberg - pracovní důvody, Pavel Staněk - rodinné důvody, Karla Šlechtová od 9.30 do 12 hodin - zdravotní důvody, František Vácha - zdravotní důvody, Ondřej Veselý od 15.45 - pracovní důvody, Václav Votava - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Andrej Babiš - pracovní důvody, Jan Hamáček z dopoledního jednání - pracovní důvody, Jakub Kulhánek - pracovní důvody, Lubomír Metnar - pracovní důvody, Robert Plaga - pracovní důvody, Lubomír Zaorálek - pracovní důvody.

Dneska máme 16. června a narozeniny má náš pan kolega Vít Rakušan, který je ale omluven, četl jsem před chvilkou jeho omluvenku, tak aspoň na dálku všechno nejlepší k narozeninám. (Potlesk.)

Dnešní jednání bychom zahájili body z bloku třetích čtení, které jsme již pevně zařadili, to jest body 333, tisk 961, 348, tisk 1084, a 334, tisk 966. Poté bychom pokračovali dalšími body z bloku třetích čtení, u kterých jsou splněny zákonné lhůty, to jest body 331, 332, 335, 337, 341, 342, 344, 347, 349 a 388. Připomínám, že jsme na 14.30 pevně zařadili body 541, 14 a 15 a na 18 hodin jsme pevně zařadili volební body 542, 398, 396 a 395.

Přihlášená v tuto chvíli je s přednostním právem paní ministryně, poté pan předseda Stanjura. (V sále je hluk.) Já bych vás všechny chtěl už poprosit o klid v sále, zaujměte svá místa, debatu případně přeneste do předsálí, je tu zvýšený hluk, abychom slyšeli vystoupení jednotlivých řečníků. Paní ministryně, máte slovo, chtěla jste přednostní právo. (Ministryně Maláčová nemá zájem vystoupit.) Ještě jednou prosím o klid! Aha, tak pardon, jsme si nerozuměli, až k bodu. V tom případě pan předseda Stanjura k pořadu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, před několika měsíci jsme tady schválili zákon o pandemické pohotovosti a ten zákon dává významnou pravomoc i Poslanecké sněmovně, a to zrušit stav pandemické pohotovosti.

Když se podíváme na čísla, která dostáváme mnozí z nás každý den ráno, tak si myslím, že nastal pravý čas k tomu, aby Poslanecká sněmovna zrušila stav pandemické pohotovosti. Proto mi dovolte, abych navrhl zařazení nového bodu s názvem Zrušení pandemické pohotovosti. Navrhuji alternativně dva termíny k projednání. První dnes odpoledne jako první bod. Pokud by chtěl někdo namítat, že tam máme zákony ve druhém čtení, které se týkají elektronizace zdravotnictví, tak druhý návrh, vstřícný k těm, kteří tyto zákony považují za velmi důležité, aby to byl třetí bod odpoledne po těch dvou druhých čteních zákonů, které se týkají elektronizace zdravotnictví. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Válek s přednostním právem.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já bych se připojil k tomuto návrhu na změnu programu, tak aby tento bod byl zařazený do bloku těch dvou zdravotnických zákonů, což mně přijde logické, protože tady bude i pan ministr. Ona nejenom že klesá incidence a dostala se k desíti, ale i ten dlouhodobý trend, navíc počet epidemiologicky závažných pozitivních testů, se v podstatě blíží signifikantně k nule, a oba dva ty důvody, které se tady opakovaně sdělovaly i na podzim, jsou důvody, proč možná zvážit, zda neukončit pandemický stav. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem pan předseda Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den, kolegyně, kolegové. Za klub SPD se připojuji také k tomuto návrhu. My jsme o tom uvažovali už měsíc zpátky. Dokonce jsme navrhovali mimořádný bod, a když neprošel, tak jsme uvažovali o tom, že svoláme mimořádnou schůzi na zrušení pandemické pohotovosti. Takže za klub hnutí SPD my tento bod určitě podpoříme ve všech variantách zařazení na program schůze.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já si myslím, že takhle zásadní věc jako zrušení stavu pandemické pohotovosti je věc, kde by mělo dojít k nějakému předchozímu rozeslání návrhu odůvodnění a tak dále. Je to zásadní návrh, vyžaduje to také určitý počet poslanců, kteří to navrhují, a já jsem k tomu relativně zdrženlivý, protože tyhle podkladové informace jsme neobdrželi. Takže asi vzhledem k tomu, že jsme se o tom dozvěděli asi tak před 120 sekundami, o takhle zásadním návrhu, tak necháme v našem klubu volné hlasování, a myslím si, že bychom měli podpořit zařazení na pevný čas až v případě, kdy obdržíme tyto podkladové informace.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Faltýnek, poté pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Dobré ráno, vážené kolegyně, kolegové, pane předsedo. Já bych si dovolil zavetovat zařazení tohoto nového bodu jménem klubu ANO, sociální demokracie a KSČM. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Stanjura s přednostním právem.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Já to samozřejmě plně respektuji, ale je to hrozná škoda, protože pokud jste proti zrušení pandemické pohotovosti, tak by bylo dobré na mikrofon ty důvody říct, abychom o tom mohli vážně a seriózně debatovat.

K důvodům, které nás k tomu vedou. My to samozřejmě můžeme poskytnout, ale já jsem vycházel z toho, že ty základní údaje dostávají mnozí poslanci a mnozí senátoři, myslím, že chodí každé ráno. Máme k dispozici i to, jak zoufale špatně vláda využívá a využívala stav pandemické pohotovosti. Dopadli jak sedláci u Chlumce, pokud někdo podal k soudu, a to byla jedna z podmínek našeho souhlasu k tomuto zákonu, aby byl možný soudní přezkum vládního rozhodnutí, tak vláda prohrává jedno své rozhodnutí za druhým. Takže vláda sama nejde příkladem občanům a nebyla schopna dodržovat zákon. Nechci zdržovat, abychom se dostali na třetí čtení, kdybych měl citovat všechna zrušená opatření vlády a odůvodnění soudů, proč to bylo.

Když to řeknu zjednodušeně, vláda se úplně vykašlala na to, aby řádně zdůvodnila celoplošná opatření. Úplně se na to vykašlala a podle mě vědomě. Vědomě to přijímala s tím, že spoléhala, že to buď k soudu nedojde, anebo že to dojde až s nějakým časovým zpožděním. Takže je škoda, i když to respektuji, že debata neproběhne, ale té debatě se stejně nevyhnete. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP