(16.00 hodin)

 

Senátor Jiří Drahoš: Ještě jednou hezké odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych využil svého závěrečného slova a krátce se vyjádřil k tomu - a dovolte mi to - jakým způsobem byla tato novela zákona o pedagogických pracovnících projednávána ve Sněmovně jako senátní vratka.

Už tady mnohokrát padly skutečnosti, které nehodlám opakovat, skutečnosti typu, jak se hlasovalo před poskytnutím tohoto zákona do Senátu a tak dále, ale v každém případě sem chodím už skoro tři měsíce a to projednávání považuji u takzvaných senátních vratek za velmi nestandardní, jak to tak sleduji historicky, a způsob, jakým se vládní koalice postavila k návrhu zákona, který původně odhlasovala, za docela nepochopitelný. Já tady pozoruji tři měsíce odklady a hledání různých procedurálních kliček s jediným účelem: ten zákon neschválit ani jako senátní vratku, ani jako původně Sněmovnou odhlasovaný zákon. Dnes to opět funguje takto.

Vím o pravidlu zvaném párování. V Senátu ho nepoužíváme, ani během pandemie jsme nebyli v žádném redukovaném obsazení, ale dnes tedy opět to párování tady u vás z mého pohledu selhalo. Já si kladu otázku s pohledem na vládní poslance, komu vlastně stojí za to, tu novelu zákona tímto způsobem zlikvidovat. Já jsem oceňoval u poslankyň a poslanců sociální demokracie, kteří vnesli do toho vládního návrhu, do toho, který nakonec přistál v Senátu, řadu důležitých bodů. Nebudu je tady vyjmenovávat, víme, o které jde, a teď s překvapením zjišťuji, že i poslankyně a poslanci sociální demokracie hlasují nebo hodlají hlasovat jak proti senátní vratce, tak proti původnímu návrhu. Musím se přiznat, že tomu nerozumím právě s ohledem na to, že jsem oceňoval ty vstupy - nejmenuji teď koho - obecně sociální demokracie, a nejenom do vládního návrhu, takže tam tomu nerozumím.

Do jisté míry rozumím paní ministryni, která tady říká něco o financích, o nedostatku peněz a tak dále. Na druhé straně, víte, já nejsem ani opoziční senátor, ani žádný koaliční senátor, jsem celoživotní nestraník a mohu vás ujistit, že nestraníkem zůstanu. A když pozoruji situaci, jaké argumenty se v takovém případě, jako je novela zákona o pedagogických pracovnících a přidávání učitelům, dají použít, tak nad tím velmi kroutím hlavou.

Já už jsem tady hovořil o těch -

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já vás, pane senátore, přeruším ještě jednou. Požádám Sněmovnu o klid! Myslím, že jsme před hlasováním, i když eviduji přihlášku pana předsedy klubu Pirátů Jakuba Michálka, ale přesto, slovo bylo uděleno panu senátorovi Drahošovi k závěrečným slovům. Jsme těsně před hlasováním, a požádám tedy ještě jednou Sněmovnu o klid! Prosím, pokračujte.

 

Senátor Jiří Drahoš: Děkuji, pane předsedající. Takže k postoji Ministerstva financí: také musím souhlasit s tím, že se tam naprosto neférově stavějí proti sobě určité skupiny státních zaměstnanců, respektive zaměstnanců veřejného sektoru. V žádném případě se mi to nelíbí. Jako senátor - když jsme v Senátu probírali daňový balíček, prošlo to způsobem takovým, že to stojí rozpočet zhruba 100 miliard korun směrem do minusu. Tady se bavíme o - já nechci říci - o několika miliardách, ale stále je to zanedbatelná částka oproti celkovému dluhu nebo deficitu státního rozpočtu a já bych skutečně na závěr velmi apeloval alespoň na poslankyně a poslance sociální demokracie, aby v tomto případě podpořili to, s čím do tohoto zákona původně přišli, a aby buď senátní vratku - byl bych nejradši - anebo alespoň tu původní sněmovní verzi podpořili. Velmi bych to ocenil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu senátorovi Jiřímu Drahošovi.

Ještě než udělím slovo s přednostním právem předsedovi klubu Pirátů Jakubu Michálkovi, konstatuji, že došlo ke zrušení omluvy pana ministra zahraničí Jakuba Kulhánka. Je tady mezi námi. Potom tady ještě máme omluvu od 17 hodin pana poslance Stanislava Grospiče z osobních důvodů.

Nyní pan předseda Jakub Michálek s přednostním právem.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane předsedo. Vzhledem k tomu, že došlo k té nešťastné situaci, že bylo zrušeno párování těsně před tímto zásadním a velmi těsným hlasováním o návrhu, který Poslanecká sněmovna už schválila - a je to záležitost, kterou sleduje 180 000 učitelů, které samozřejmě zajímá, jestli budou mít dlouhodobou záruku a perspektivu růstu platů - tak já si dovolím požádat o hodinovou pauzu na jednání poslaneckého klubu Pirátů. A abychom nebyli obviňováni z toho, že nám nejde o projednání zákona o lobbování, který naopak je naší prioritou a kterou velmi chytře pan předseda Faltýnek zařadil, tak navrhnu, jakmile se Poslanecká sněmovna znovu sejde, patřičné přednostní zařazení toho bodu o lobbování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: To snad je zařazeno. S přednostním právem ještě pan předseda Válek, potom pan předseda Faltýnek. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Situace je komplexní a nepřehledná. Já si jménem klubu TOP 09 dovoluji požádat o pauzu dvě hodiny po ukončení pauzy klubu Pirátů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan poslanec Faltýnek. (V sále je velký hluk, poslanci vstávají ze svých míst.) Ještě jsem nepřerušil schůzi. Respektuji návrhy předsedů poslaneckých klubů, respektuji jednací řád, § 54 odst. 90, ale musím udělit slovo těm, kteří se přihlásili s přednostním právem. Pan předseda Faltýnek, potom pan poslanec Farský.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Pouze krátká reakce, replika na váženého pana kolegu, předsedu Michálka. Pane předsedo, říkal jsem vám to dnes prostřednictvím pana předsedajícího minimálně dvacetkrát. U senátních vratek jsme nikdy nepárovali, nikdy. A za to, že jsme to oznámili včera ráno prostřednictvím paní kolegyně Pastuchové, nikoliv dnes před hlasováním, a omluvil jsem se jak vám na jednání grémia za to, že jsme to oznámili včera dopoledne, tak panu předsedovi Farskému, omluvil jsem se za to na jednání grémia, tak opravdu jsme, pokud se týká senátních vratek, nikdy nepárovali. Co se týče ostatních jednacích dnů, tam ano. Omlouvám se ještě jednou.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě pan předseda Farský se přihlásil s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji, pane předsedající. Vzhledem k pauzám, které byly vzaty, tak já už si nemusím brát pauzu pro náš klub, protože využijeme část pauzy, kterou si vzala TOP 09. Děkuji. (V sále je velký hluk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já tedy vyhlásím přestávku na poradu klubů. Ještě jednou přihláška pana předsedy Jakuba Michálka. Ještě předtím, než přestávku vyhlásím, už nebudeme rozhodovat o ničem, podotýkám.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Jenom abychom to uvedli na pravou míru, tak skutečně jsem si to ověřil: tu informaci o zrušení párování jsme dostali ve 21.10 včera večer, takže skutečně na poslední chvíli. Pokud máme jednoho poslance na zahraniční cestě, dva poslance nemocné, tak to skutečně není věc, kterou můžeme řešit na poslední chvíli. Takže to nebylo odpoledne, bylo to ve 21.10 hodin večer. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do zítřka do rána do 9 hodin. Budeme pokračovat zítra, protože je středa dopoledne, třetími čteními, a to bodem 333, dětské skupiny, 348, zákon o elektronických komunikacích, a 334, podporované zdroje energie, a dalšími body ve třetím čtení.

Přeji vám hezké odpoledne a těším se s vámi zítra na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 16.09 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP