(15.50 hodin)
(pokračuje Drahoš)

Jenom k tomu, co tady zaznělo od pana profesora Raise. Zcela souhlasím s tím, že platy učitelů na základních školách a středních školách se přibližují k platům třeba pánů a paní asistentek na vysokých školách. Jsem profesor na vysoké škole a tohoto problému jsem si vědom. Ale já to neberu jako problém. Já říkám zaplať pánbůh, že platy učitelů na středních a základních školách stoupají, a samozřejmě dělejme také něco s tím, aby vysokoškolští učitelé, zejména ti mladší po skončení vysokoškolského a třetího stupně studia, ty platy měli. Takže pro mě to není argument pro to, abychom nezvažovali další navyšování platů učitelů.

Padla tady také poznámka o tom, že ne všichni učitelé jsou stejně kvalitní. Samozřejmě, stejně jako všichni v jiných profesích nemohou být ti nejskvělejší, platí to i pro učitele v regionálním školství, ale nepochybně to platí i pro učitele na vysokých školách. Věřím, že řada z vás, a já to potvrzuji za sebe, zažila učitele, kteří nás od některého předmětu - teď mluvím o vysoké škole - nebo od jeho studia spíš odrazovali.

A já jsem si tady na závěr tohoto vystoupení přidal nebo opsal citát z tiskové zprávy zde již citované učitelské platformy: Ano, český stát, české školy trpí kritickým nedostatkem učitelů, ale učitele z Ukrajiny ani z Mongolska v tomto případě nepřivezeme, ti nám nepomohou. Takže nezapomeňme na to, že ta učitelská profese je od jiných, které jsou nahraditelné třeba cizí pracovní silou, velmi, velmi odlišná.

Pro tuto chvíli děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já děkuji panu senátoru Drahošovi. Nyní vystoupí přihlášený do rozpravy Mikuláš Ferjenčík. (V sále je hluk.) A opět než mu udělím slovo, požádám Sněmovnu o klid, abych ho nemusel přerušovat. Prosím, pokud diskutujete jiné téma, než je novela zákona o pedagogických pracovnících, tak zásadně v předsálí. Ještě chviličku. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji, pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se na úvod vyjádřím k několika nepravdám, které zazněly ohledně tohoto tisku. Takže za prvé, tento návrh stanoví, že do nadtarifu, to znamená do těch volitelných odměn, má jít jedna šestina prostředků na platy. Takže není pravda, že by v důsledku tohoto zákona se stal z ředitele jenom nějaký pozorovatel, který vidí, kolik dostávají jeho zaměstnanci peněz, a nemůže s tím nic udělat. Naopak, jedna šestina prostředků bude v nadtarifech. Takže kolega Rais tady se nevyjádřil úplně přesně.

Dále není pravda, že by tento návrh vedl k růstu platů učitelů o 18 %. Dneska mají učitelé nějakých 127 % průměrné mzdy, aspoň jestli jsou čísla paní ministryně financí pravdivá, takže skutečně tento návrh ani tak není o zvýšení těch výdajů, ale o tom, že garantuje růst těch výdajů do budoucna, což je podle nás daleko důležitější, protože skutečně zásadní z hlediska kvality tohoto návrhu, zásadní z hlediska přínosu tohoto návrhu je právě to, že učitelská profese bude mít garantovaný tento průměrný plat, aspoň 130 % průměrného platu v celé ekonomice, což povede k tomu, že se budou hlásit lepší uchazeči o tuto práci, a současně ten návrh otevírá vzdělávání dalším odborníkům z praxe. Ostatně to je jeden z důvodu, proč tento návrh podporuje i Hospodářská komora, která zaslala všem poslaneckým klubům žádost o podporu tohoto návrhu. Takže rozhodně to není tak, že by to byl nějaký návrh, který rozevírá nůžky mezi veřejným a soukromým sektorem. Má to podporu jak školských odborů, tak i Hospodářské komory.

Ještě jednou ty zásadní argumenty, proč tento návrh podpořit. Tento návrh skutečně zajistí, že naše školství bude mít dlouhodobou perspektivu, přestane být otloukánkem ve státním rozpočtu a bude mít garantované peníze. Současně tento návrh otevírá školství vysokoškolsky vzdělaným odborníkům z praxe. Máme za to, že toto velice pomůže. Já bych chtěl ještě jednou apelovat především na sociální demokracii, která přispěla k tomu, a díky jejím hlasům prošel ten náš pozměňovací návrh, který právě učitelům garantuje těch 130 % průměrné mzdy.

I v tom návrhu je - tohle je samozřejmě velmi podstatné, ale současně v tom zákoně jsou další dobré věci a bylo by škoda, kdyby kvůli nějakému obratu sociální demokracie, ke kterému, já doufám, nedojde, spadly pod stůl vlastně obě části toho zákona, jak navýšení, a především garantování platů do budoucna, tak další potřebné změny, třeba u uváděcích učitelů. Takže skutečně bych chtěl apelovat na to, aby sociální demokracie ctila své hlasování o pozměňovacím návrhu, i o tom zákonu jako celku, když jsme o něm hlasovali v lednu.

Chtěl bych apelovat na poslance hnutí ANO, aby setrvali na svém původně pozitivním stanovisku, a vzhledem k tomu, že považuji za mimořádně nešťastné, že až včera se náš poslanecký klub dozvěděl, že padly dohody ohledně párování a někteří naši poslanci ze zdravotních důvodů zde nemohou být, tak navrhuji přerušení projednávání tohoto bodu do pátku.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Pane poslanče, mám to vnímat jako procedurální návrh? Dobře. Tak vzhledem k tomu, že padl procedurální návrh, zagonguji, abych přilákal zpátky ty, kterým jsem doporučil, aby diskuse o jiných tématech vedli v předsálí. Odhlásím vás, požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

A o návrhu na přerušení projednávání tohoto bodu do pátku... sice nevím, do které hodiny, ale necháme to prostě na pátek, myslím, že to je časový úsek, který je možný vzít. Nemohu dát faktickou poznámku. Tak dobře.

 

hlasování číslo 386, poté, když jsem vás odhlásil a požádal o novou registraci, rozhodneme o přerušení projednávání tohoto bodu do pátku, to je 18. června.

Zahájil jsem hlasování 386 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 386, z přítomných 164 pro 72, proti 15. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme pokračovat. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu ve třetím čtení končím. Přistoupíme k hlasování.

Požádám ještě o závěrečná slova. Pan ministr Plaga nemá zájem. Paní zpravodajka, pan senátor? Ano, má zájem o závěrečné slovo. Potom s přednostním právem... Já jsem vyzval k závěrečným slovům, pane předsedo. Prosím, pane senátore. Pak vám udělím slovo, hned po závěrečném slovu pana senátora Jiřího Drahoše. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP