(15.00 hodin)
(pokračuje Staněk)

Každý v této Poslanecké sněmovně má právo, aby reagoval na argumenty, které postupně přicházejí do našich mailových schránek, tak jako u kteréhokoli jiného zákona. A myslím si, že pan profesor Rais, a omlouvám se, že ho hájím já, on se určitě umí hájit sám, ale já jsem si schytal svoje za své postoje k tomuto zákonu a od začátku jsem ho považoval za naprosto nepřijatelný zejména z toho důvodu, že dochází ke snižování kvalifikace budoucích učitelů. Dnes je patrné, že se zvyšováním platů přicházejí zpátky ti učitelé, kteří mají o tuto práci zájem. A odmítám jakékoliv formulace o vymývání mozků. Pardon za to, že jsem musel zvednout hlas. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Další faktická poznámka, pan poslanec Rais, poté paní ministryně financí. Máte slovo.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuji. Já se spíš pousměji nad tím nesmyslem vymývání mozků. Mně nevymývá mozek v podstatě nikdo, ani manželka, natož někdo na klubu. Já jsem v těch svých názorech konzistentní, a to vám můžu dokladovat tím, že jsem zpravodajem za klub. Dal jsem to písemně už možná před měsícem, já si nepamatuji, poměrně hodně dlouho. Pořád mám stejný názor, který jsem písemně předložil, prostě odložit oba dva ty materiály bokem. Pod ten jsem se dokonce podepsal. Teď bychom mohli rozebírat jednotlivé věci. Jestliže chcete všechny peníze dávat do tarifů a být populární a populističtí, tak potom zrušte ty ředitele! Ti jsou tam namydlení, ti jsou tam k ničemu. Chceme tedy manažery? Verbálně možná, ve skutečnosti ne. A takhle bychom mohli pokračovat k těm jednotlivým argumentům.

Na rozdíl od vás, s prominutím, jsem tady zažil diskusi nad minulým vysokoškolským zákonem, která tím, že jsme pustili do systému vzdělávání pedagogů, byť tehdy manažerů, v podstatě neziskovky a komerční firmy, tak totálně zdegradovalo MBA, LL.M., já nevím, které všechny chcete, BA (Hons.) a všecka možná studia, která jsem tu osobně před třiceti lety zaváděl z Anglie, ještě samozřejmě s kolegy. Takže já jsem o tom, co jsem tady napsal, přesvědčený a zdůrazňuji to, že pořád říkám to stejné, a dokonce jsem to podepsal. Děkuju vám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Paní ministryně financí Alena Schillerová. Připraví se pan poslanec Ferjenčík.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane předsedo, dovolte mi pár slov. Nejsem odborník na oblast pedagogických pracovníků, nebudu zasahovat svému vládnímu kolegovi, panu ministru Plagovi, do jeho kompetencí, ale nemám důvod pochybovat o tom, že s dobrými úmysly poslal do Poslanecké sněmovny tento zákon. Určitě tím sledoval řešení nějakých problémů, které resort má a které má tato oblast.

Nicméně naprosto nezodpovědným návrhem Pirátů, naprosto nezodpovědným, tento zákon v podstatě, a já bohužel musím říct, že doufám, spadne pod stůl. Není více prioritizované skupiny, a je to tak dobře, než jsou učitelé, kterým tato vláda přidávala peníze na platy a řešila reformu regionálního školství, kterou zdědila od minulé vlády. Jsou to desítky miliard a je to dobře, protože je to oblast, kterou potřebujeme posilovat. Znovu si dovolím zvednout tento graf. (Ukazuje.) Tentokrát ho mám od roku 2008. Takže ty malé červené sloupečky, které tady vidíte, v roce 2008 to bylo 24 007, průměrný plat učitelů. My jsme slíbili v programovém prohlášení vlády, že zvedneme tento plat na 45 000. Teď je rozpočtovaná částka na rok 2021 45 495 korun. Předpoklad je, že bude vyšší než 46 000 korun, protože nejsou všechna místa obsazená.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Váš čas, paní ministryně. (Ministryně: Můžu tedy ještě pokračovat?) Můžete se přihlásit znovu k faktické poznámce. Nejprve pan poslanec Ferjenčík, poté pan poslanec Michálek a pak vy. (Ministryně: Tak pak s přednostním.) Tak s přednostním právem. Dobře, poznačil jsem si.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl zareagovat na kolegu Staňka a kolegu Raise.

Za prvé, u pana kolegy Staňka uznávám, že je konzistentní, on se dlouhodobě snažil tento zákon potopit, bohužel teď to vypadá, že se mu to podaří.

Nicméně kolega Rais tady plamenně kritizoval i pasáže, které byly součástí té vládní předlohy. A ještě jednou říkám, vy jste pro tento zákon osobně 27. ledna 2021 v 9.25 hlasoval. Tak já nechápu, jak je možné, že tady o půl roku později vystoupíte s tím, že ten zákon je naprostá katastrofa? Tak proč jste pro něj hlasoval?

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Michálek, poté pan poslanec Rais - faktické poznámky.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo. Já jsem se chtěl jenom ujistit, jestli jsem správně slyšel, jestli můžu věřit svým uším, že paní ministryně financí právě prohlásila, že je naprosto nezodpovědné dát perspektivu učitelům, že jejich platy budou trvale růst. A to je přesně ten návrh, který předložili Piráti a pro který jsme získali podporu v této Poslanecké sněmovně. Je to návrh, který jsme nevymysleli my, ale vymysleli ho výzkumníci z CERGE, kteří udělali dlouhodobé projekce.

Na čem závisí dlouhodobá prosperita České republiky, budoucnost, naše ekonomika? No na tom, že tady jsou lidi, kteří budou produkovat něco, co je hodnotné pro celý svět, budeme mít kvalitní výuku, která bude takovéto děti vzdělávat, a abychom ji měli, musíme dostat do školství ty nejkvalitnější lidi. A ty tam přitáhneme jedině tak, pokud budou mít dlouhodobou perspektivu. Takže to, co jste vy udělali, že každé volby se vlastně předháníte v tom, kolik v tom daném volebním období přidáte, to není dlouhodobá perspektiva, to je úplně nejhorší a nejdražší řešení ze všech těch řešení, která můžete vzít, protože tam budete mít pořád ty samé lidi, nepřitáhnete nikoho nového, nikoho dalšího, a akorát to bude stát víc peněz. Takže proto jsme přišli s tou alternativou.

Nám jde o systém, chceme dlouhodobou valorizaci platů učitelů. A tohle, co tady předvádíte, je prostě zrada na učitelích. Zase budete slibovat, zase se budete každý rok před volbami handrkovat, zase se budete předhánět volebními sliby. Ti učitelé o to vůbec nestojí. Nemělo by vám jít o hlasy, ale mělo by tady jít o systém, který musíme nastavit dlouhodobě a pro celou budoucnost našeho státu. A tady tu péči o budoucnost z vaší strany vůbec nevidím.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan poslanec Rais, faktická poznámka.

 

Poslanec Karel Rais: Děkuju. Možná se pan kolega Ferjenčík uřekl, ale já jsem nikdy neřekl nebo jsem nikdy nehovořil v tom smyslu, že ten vládní návrh nebo ten návrh ze Sněmovny je zmetek. Tam je řada, a to jsem říkal, dobrých myšlenek, které se nějakým způsobem promítají a promítnou do vyhlášek ministra. Mně se samozřejmě nelíbí, a znovu říkám, ta role, aby manažer školy, a je mi úplně jedno, jestli je to vysoká škola, nebo v tomhle případě základní, střední škola, aby se ten ředitel prostě díval, jak kolem něho jedou peníze, tečou, a on není schopen rozlišit, přesměrovat ty peníze na toho dobrého a na toho špatného učitele. Výsledek potom je, a zase to vidím kolem sebe - v Brně, když se dívám po středních školách, že ti kvalitní mladí lidé utíkají po několika letech. To, co jsem tam psal, to všecko je podloženo. To nejsou žádné řeči ze Sněmovny. Oni prostě odejdou, protože ten ředitel holt nemůže nebo nechce zohlednit to, že někdo dělá třikrát víc než ten druhý. To tam tak je. Děkuju.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Faktická poznámka, pan poslanec Nacher. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP