(9.10 hodin)
(pokračuje Vondráček)

A vzhledem k návrhu od pana předsedy Faltýnka jenom připomínám, že ten tisk je navržen do zkráceného jednání ve stavu legislativní nouze, tisk 1231. Já jsem dne 31. května rozhodnutím číslo 112 na základě návrhu vlády vyhlásil stav legislativní nouze. Vláda v souvislosti s vyhlášením stavu legislativní nouze požádala, aby následující sněmovní tisk, který schválila a předložila Poslanecké sněmovně, byl projednán ve zkráceném jednání podle § 99 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Jedná se tedy o ten návrh, kterým se mění zákon č. 258/2000, o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 1231, pracovně covidpas. V této souvislosti jsem svým rozhodnutím číslo 113 rozhodl o projednání ve zkráceném jednání. Tisk jsem přikázal výboru pro zdravotnictví a stanovil jsem nepřekročitelnou lhůtu do 2. 6. do 13 hodin.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, nyní je nutné ve stavu legislativní nouze posoudit, zda stav legislativní nouze trvá, abychom dostáli § 99 odst. 4 jednacího řádu. V této věci otevírám rozpravu. Ptám se, zda má někdo zájem o vystoupení? Nikoho v sále nevidím, rozpravu... A tak, pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Dámy a pánové, za poslanecký klub hnutí SPD vám musím říct, že budeme hlasovat proti legislativní nouzi. Máme z toho pocit, že to není zákon, který by nesnesl odkladu, a máme pocit, že se vláda díky legislativní nouzi snaží protlačit zákony, které nejsou úplně jasné. Podle nás je tento zákon dokonce protiústavní a podle nás ho v budoucnu zruší soud, protože uvědomte si, že za chvíli budete muset s různými pasy - dneska jsou to zdravotní pasy, pak to mohou být ještě pasy podle toho, jaké máte názory, a budou se protlačovat v legislativní nouzi, aby ty zákony, které by v normálním legislativním procesu neprošly, tak aby ve zrychleném procesu byly přijaty. Takže za hnutí SPD - my to rozhodně nepodpoříme.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji a registruji přihlášku z místa pana poslance Pávka.

 

Poslanec Petr Pávek: Děkuji za slovo. Dobré ráno, kolegyně a kolegové. Za klub Starostů a nezávislých vás chci informovat, že my také nepodpoříme ani legislativní stav nouze, ani ten stav toho zákona jako takový, protože je úplně přebytečný. K tomu se potom dostaneme v rozpravě. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Benda. Prosím o klid, děkuji.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, překvapivě vystoupím jinak než kolegové. Jsem připraven a doporučuji svému klubu v tomto případě legislativní nouzi podpořit, protože si uvědomuji, že buď to uděláme teď, anebo to nemá smysl. Vláda zanedbala spoustu věcí, počkala si příliš dlouho a povede se tady pak zoufalý boj o to, jestli covidpas znamená, že máme omezení v České republice. K tomu se dostaneme pak ještě v rozpravě o covidpasu, ale pokud ho bereme jako prostředek identifikace našich splněných pravidel vůči zahraničí, pak má smysl, aby byl do začátku července, kdy lidé odjíždějí na dovolenou, a nemá žádného smyslu, aby byl v říjnu. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Luzar.

 

Poslanec Leo Luzar: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jelikož tu probíhá drobné kolečko vysvětlení a stanovisek klubů k zákonu, který by měl být přijat v legislativní nouzi, tak za klub KSČM bych tady rád řekl, že jsme překvapeni tím, že tady proběhlo v zákulisí nějaké jednání týkající se tohoto zákona, které mělo urychlit jeho projednávání, ale my jako klub jsme do něho zapojeni nebyli. (Rozruch v pravé části sálu.) Nevíme, k jakým došli závěrům, ale zcela logicky vám tady musím říci, že my to nepodpoříme - projednávání v legislativní nouzi. A jestli se tady měla napříč politickým spektrem hledat dohoda - když vidím tu nejednotu na straně pravice, kdy jeden z pravicových klubů nebo dva dneska už společně odmítají, druhý pravicový klub říká: Ano, my to podpoříme, a přitom se jedná o jeden z nejdůležitějších zákonů, který je tady vládou předkládán v legislativní nouzi, tak z toho nemám vůbec dobrý pocit. A proto nepodpoříme legislativní nouzi a chceme tento zákon projednat v řádném, v řádném řízení, protože opravdu obsahuje hodně bodů, které jsou diskutabilní a doposud nevyjasněné. Jestliže se mají vyjasnit, tak ty diskuse musí probíhat a legislativní nouze není ten správný okamžik, kdy by tyto diskuse měly probíhat. Toť stanovisko KSČM, děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, a jestliže se už nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu končím. S přednostním právem po ukončení rozpravy pan předseda Fiala. Přejete si vystoupit, pane předsedo? Máte slovo. (Poslanec Radim Fiala stále nejde k mikrofonu.) Tak prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych požádal o přestávku na jednání klubu v délce 10 minut.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Je 9.16, vyhovím samozřejmě žádosti, sejdeme se v 9.26. Paní místopředsedkyně klubu ODS.

 

Poslankyně Jana Černochová: Já bych poprosila, protože i klub občanských demokratů se potřebuje o této věci poradit, a 10 minut je málo, to nedojdeme ani do našich prostor, dovolte mi, abych vás požádala o přestávku na jednání klubu o dalších 20 minut po těch 10 minutách pana předsedy Fialy.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak sečteno je to, že se sejdeme v 9.47. Jenom připomínám, budeme nejprve hlasovat o stavu legislativní nouze. O zařazení bodu je to jiné hlasování.

 

(Jednání přerušeno v 9.17 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP