(18.20 hodin)
(pokračuje Pávek)

Dále - a to je moje srdcovka - pozměňovací návrh pod číslem 7789, a sice zákaz spalování biomasy v kotlích o výkonu nad 20 MW. Já jsem se tady k tomu vyjadřoval, nebudu litovat několika krátkých vět. Jedná se o to, že je nemožné, aby provozovatelé těch velkých kotlů v řádech stovek megawatt vyřešili svůj problém neřešený státem z hlediska emisí tím, že do těch kotlů nahážou naše lesy. Já vím, že teď to vypadá tak, jako kdyby to šlo, protože máme přebytek kůrovcového dřeva, ale to bude prostě spáleno během příštích dvou, tří let a do 15 let bychom tady v zemi neměli ani klacek. To prostě považuji za naprosto nepřijatelné. Určitě budeme hledat v oblasti inovací technologií a jsem přesvědčen, že i ti velcí hráči na trhu na ty inovativní postupy budou slyšet, a proto vás prosím o zákaz spalování biomasy v kotlích o výkonu nad 20 MW. Velmi důležité pro budoucnost této země a našich dětí.

A poslední je pozměňovací návrh 8253, který jsem si osvojil, původně ho podával kolega Dolínek. Ten se týká toho, že správa státních hmotných rezerv, potažmo ČEPRO, potažmo EuroOil, mají konkurenční výhodu v trhu v hodnotě asi 600 milionů ročně, která spočítá v tom, že nemusí přidávat biosložky do paliva, rozuměj tedy primárně do nafty, a to je zvýhodňuje oproti ostatním dodavatelům této komodity. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní přečtu omluvu. Od 18.30 do konce jednání se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Jan Bauer. Nyní vystoupí pan poslanec Marian Jurečka a připraví se pan poslanec Petr Třešňák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji vám. Já se budu nyní hlásit celkově ke 12 pozměňovacím návrhům, tak poprosím kolegu z legislativy, aby to zvládal dobře odkontrolovat, ať neudělám někde chybu.

A dovolím si ještě reagovat na to, co tady říkal pan kolega poslanec Dolínek k solární dani. Není to tak, že by jediná sociální demokracie pracovala se solární daní. Návrhů, které s tím pracovaly už před jednáním výborů před druhým čtením, bylo víc. Jeden byl náš společný, pak jsou tu také návrhy, se kterými pracuji ve dvou variantách.

A k tomu, co tady říkal kolega Pávek: já jsem se taky zabýval tou problematikou, kterou on zmiňoval z hlediska přimíchávání, nepřimíchávání. Tady je poměrně jeden, myslím si, že docela silný racionální důvod u strategických zásob, a to je využití toho paliva pro potřeby armády, ať už naší, případně potřeby sdílené v rámci NATO. A proto to má smysl, aby zůstal zachován ten stav, který je teď. Ale to je potom na nějakou podrobnější debatu, třeba na výboru.

Nyní tedy k těm pozměňovacím návrhům. Já se hlásím k prvnímu pod číslem 8463, který se týká valorizace provozní podpory. Návrh má vlastně dva konkrétní pozměňovací návrhy. Jeden se týká valorizace o 2 % paušálně meziročně a ten druhý se týká valorizace, která by byla stanovena na základě konkrétních nákladů.

Druhý pozměňovací návrh je pod číslem 8464. Je to právě jeden z těch návrhů, který se týká úpravy vnitřního výnosového procenta IRR. Tady u tohoto návrhu jsem pracoval s variantou intervalů 8,4 až 10,6 pro zdroje, jako je vítr, voda, geotermální energie, slunce, a pro zdroje, jako je biomasa a bioplyn, interval 9,5 až 10,6. Zároveň je k tomu takzvaná spodní záklopka, která znamená to, že pokud by u výrobce po započtení solární daně došlo k tomu, že by výnosové procento kleslo pod hodnotu 6,3, tak se tak nebude dít.

Pak tady mám pozměňovací návrh, který je pod číslem 8233, a to je návrh, který má to pevné IRR na hodnotě 9,5 plus solární daň.

Potom tady mám další návrhy, a to je návrh pod číslem 8481, který řeší otázky kritérií udržitelnosti.

Dále návrh 8460, který se týká neoprávněné podpory.

Následně návrh, který s tím souvisí, pod číslem 8527, to je trošku variantní návrh, který se také týká neoprávněné podpory jeho čerpání.

Pak je tady návrh pod číslem 8234, který se týká důležité oblasti, a sice budoucích modernizací a využitelného tepla.

Pak je tady návrh pod číslem 8232. Je to návrh, který se týká udržovací podpory u bioplynu.

Pak je tady návrh pod číslem 8231, který se týká malých vodních elektráren a řešení jejich problematiky a provozní podpory do budoucna.

Pak se hlásím k návrhu pod číslem 8230. Je to návrh, který se týká bioplynových stanic a jejich možné provozní podpory.

Pak samostatný návrh pod číslem 8229, který se týká možné provozní podpory u fotovoltaických elektráren s podmínkou mimo ornou půdu bonity 1 a 2.

Potom mám návrh, který se týká, a ten je pod číslem 8228, také provozní podpory, a je variantní v tom, že tady by byly zahrnuty zdroje jak k fotovoltaické elektrárně, tak bioplynové stanici. Ale opět fotovoltaická elektrárny mimo nejúrodnější půdu I. a II. třídy ochrany.

Takže tolik pozměňovací návrhy, ke kterým jsem se hlásil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Petr Třešňák a připraví se pan poslanec Leo Luzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Třešňák: Děkuji za slovo. Pěkné odpoledne. Pouze načtu číselně své pozměňovací návrhy, které jsem detailně představil v obecné rozpravě. Jedná se o pozměňovací návrhy 8482, 8483, 8487 a 8515. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Leo Luzar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Leo Luzar: Děkuji za slovo. Já již budu taky velice krátký. Přihlašuji se ke svým dvěma pozměňovacím návrhům, a to pod číslem 8097 a 8514. Zdůvodnění jsem provedl v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní vystoupí pan poslanec Jiří Kohoutek.

 

Poslanec Jiří Kohoutek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych se rád přihlásil za kolegu Radima Fialu k pozměňovacímu návrhu, který je v systému nahrán pod číslem 8335.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já se tedy rozhlédnu, zdali chce ještě někdo vystoupit v podrobné rozpravě. Nikoho nevidím. Podrobnou rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova? Pan ministr? Pan zpravodaj? Není. Návrhy k hlasování nemáme, takže končím druhé čtení tohoto návrhu. S přednostním právem za klub hnutí ANO vystoupí místopředseda klubu Roman Kubíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo. Pane předsedající, já si jménem poslaneckého klubu beru přestávku v délce 34 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, takže to je do 19 hodin. Já tedy na žádost poslaneckého klubu hnutí ANO vyhlašuji přestávku. Přerušuji tedy jednání Poslanecké... Pardon, ještě předseda. Já mám přestávku vyhlásit neprodleně, ale já vám, pane předsedo, slovo dám. (K poslanci Bartošovi.) Nevypnu mikrofon.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Já jsem chtěl jenom připomenout některým předsedům klubů, kteří třeba vystupují, hovoří o tom, že tady obstruujeme jednání Sněmovny. Máme tady ten zákon, který jsme mohli projednat i v tuto chvíli. Nestalo se tak. Je vidět, že zvýšení platů učitelů a zafixování na 130 procentech nezajímá ani členy vládních stran.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže přerušuji jednání Poslanecké sněmovny. Přeji vám hezký večer. Budeme pokračovat zítra v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 18.28 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP