(14.20 hodin)
(pokračuje Ondráček)

A je mně jedno, jestli to bude jako čtvrtý bod, anebo v případě, že by prošel pozměňovací návrh, který přednesl pan předseda klubu ODS Stanjura, jako bod druhý a pak následně bod třetí. To znamená, bezprostředně za tu zbraňovou záležitost, je to ucelený bod, který se týká bezpečnosti občanů České republiky, abychom tento bod zařadili. Myslím, že to projednávání by mohlo být v otázkách jednotek minut. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Bauer k pořadu schůze.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vás požádal o pevné zařazení bodu číslo 337, jedná se o sněmovní tisk číslo 290. Je to krátká novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. My jsme ho pracovně nazvali "třikrát a dost". Podstatou tohoto návrhu je umožnit strhávat z dávek v hmotné nouzi pokuty za opakované páchání závažných přestupků. Já si dovoluji navrhnout tento bod jako první bod za již pevně zařazené body na tento pátek 4. 6. Děkuji vám za případnou podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: (K řečnickému pultíku přichází poslankyně Richterová.)Tak, prosím, máte slovo, stále k pořadu schůze. Prosím, paní poslankyně Richterová.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji za slovo. K pořadu schůze navážu na pana předsedu Stanjuru. Jde o projednávání zákona o dětských skupinách. Návrh je, pokud by náhodou neprošlo zařazení na konec z důvodu toho, že není dojednaný kompromis a není dojednané takové řešení, aby dětské skupiny mohly dále fungovat, tak navrhujeme ještě druhou možnost, zařadit to jako předposlední bod v bloku třetích čtení. A je mi to velice líto, ale prostě tak, jak je to vládou navrženo, to znamená opravdu faktickou likvidaci mnoha existujících dětských skupin. Vůbec není vysvětleno, co by s těmi 16 000 dětmi, 16 000 místy bylo. Způsobilo by to další obrovský tlak na současné přetížené školky. Uvědomte si, že nyní odmítají školky i tříleté děti, i tříapůlleté děti, a do tohoto nezajištěného systému péče o nejmenší děti ještě přidat omezení navržené vládním návrhem je nepřípustné.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Asi bychom nejprve hlasovali protinávrh pana předsedy Stanjury, poté protinávrh váš a následně původní návrh paní poslankyně Valachové. Pan předseda Faltýnek s přednostním právem.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Přicházím ještě s jedním návrhem na změnu pořadu schůze. Týká se to takzvaného covidpasu. Proběhla nějaká debata na zdravotním výboru a zdá se, že by tady mohla být většinová vůle tuto normu projednat v pátek, čili já bych chtěl navrhnout, abychom tento tisk 1231 projednali jako první bod v pátek 4. 6. v legislativní nouzi. Děkuji za podporu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak, bod nejprve zařadíme, není na pořadu schůze. (Předsedající se domlouvá s pracovnicí Kanceláře.) Dobře, my budeme tedy muset hlasovat ještě před zahájením vůbec o pokračování stavu legislativní nouze. Prosím, pan předseda Stanjura.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Teď budu mluvit s panem předsedou Faltýnkem, vaším prostřednictvím, pane předsedo. My jsme se dneska na grémiu dohodli, že nebudeme hlasovat o zařazení tohoto bodu z mnoha dobrých důvodů. Určitě vítám snahu najít kompromis, ale než ten kompromis najdeme, tak nemůžeme podpořit zařazení toho bodu a nemůžeme podpořit projednávání v legislativní nouzi, to se na mě nezlobte. Takže já jenom na vysvětlenou.

Doufám, že většina poslankyň a poslanců podpoří tento náš návrh. Ano, pracujeme na tom, naši odborníci jsou na to připraveni, hledat kompromisní řešení. Zatím není, a dokud nebude kompromisní řešení, tak těžko můžete po nás chtít, abychom hlasovali o prodloužení stavu legislativní nouze. Bylo by lepší to prostě odložit, najít to řešení - pokud ho najdeme, pak už to půjde velmi jednoduše a velmi hladce. Já vím, že to je nadvakrát, že nejdřív obecně o prodloužení legislativního stavu nouze a pak až budeme projednávat ten samotný tisk. Přesto doporučuji držet se naší dohody z grémia, najít ten kompromis a pak to tady jednoduše nadvakrát klidně za sebou prohlasovat. Děkuji za případné pochopení.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. S přednostním právem se přihlásil pan místopředseda Okamura, poté s přednostním právem pan místopředseda Pikal. (V jednacím sále stále přetrvává hluk, někteří stojící poslanci debatují v hloučcích.)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, za hnutí SPD říkám, že jestli bude tento zákon zařazen na pátek, tak my samozřejmě uděláme v pátek všechno pro to, aby tento zákon nebyl v pátek vůbec projednán. Takže si to rozmyslete, protože jestli chcete mimo ten takzvaný covidpas si projednat ještě něco, tak už předem říkáme, že s tím budete mít asi velký problém, protože hnutí SPD zásadně nesouhlasí s touto novelou zákona o ochraně veřejného zdraví. My odmítáme takzvaný covidpas, odmítáme i diskriminaci lidí, kteří se nechtějí nechat očkovat a testovat, a přesto všechno vláda hnutí ANO a ČSSD chce opakovaně zařadit na pořad stávající schůze Sněmovny tuto novelu zákona o ochraně veřejného zdraví.

Já bych rád jenom upozornil, že v tomto návrhu se v případě schválení zásadně omezují svobody a práva občanů a skrytě se v České republice zavádí takzvaný covidpas. A znovu říkám, že hnutí SPD prostě udělá maximum pro to, aby se v České republice nezaváděl covidpas, ale aby se zase všechno v naší zemi vrátilo do stavu, který byl do loňského jara, tedy před touto pandemií. Zároveň také odmítáme podmínění vycestování do sedmi zemí včetně Slovenska očkováním. Dlouhodobě upozorňujeme vládu, že plošné zákazy a plošná opatření nejsou řešením.

Takže už předem upozorňujeme na to, že v případě, že to zařadíte na pátek na 9. hodinu, tak udělá celý klub, poslanecký klub SPD udělá maximum pro to, aby tento zákon nebyl v Poslanecké sněmovně projednán. A znovu upozorňuji, že jestli chcete si projednat vůbec cokoliv jiného, tak bych skutečně doporučoval, abyste k tomu přihlédli. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Poprosím všechny diskutující v sále o klid. Máte-li co k projednání, a je to tedy tak důležité, že nemůžete sledovat projednávání pořadu schůze, běžte do předsálí. Pan místopředseda Pikal s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl trošku zareagovat na ta předchozí vystoupení a návrhy, zejména na zařazení nového tisku k ochraně veřejného zdraví, kde zazněl návrh na pátek jako první bod. My již tam v pátek jako první bod něco zařazené máme, jedná se o bod 340, je to návrh paní poslankyně Válkové, je to třetí čtení, mělo by to být rychlé. Tak já bych se přimluvil za to, abychom, pokud tedy budeme zařazovat ten zákon o veřejné ochraně zdraví v legislativní nouzi, tak abychom to zařadili až jako druhý bod.

A pak chci reagovat na ty návrhy, které tady byly k tomu bloku, který tady nějak vzniká ohledně bezpečnosti, tak abychom, což se týká toho ústavního zákona, Listiny základních práv a svobod ohledně možnosti bránit život svůj i cizí zbraní, a také ten zákon o Policii, jak tady byl zmíněn, tak abychom to měli všechno u sebe, tedy jako první bod tohoto pseudobloku, bod 44. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já se přiznám, že míra hluku v sále je taková, že jsem slyšel čtyřicet čtyři. Tak já vás poprosím konkrétně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano. Tak ještě jednou. Sněmovní tisk 557, bod 44, aby byl bezprostředně před bodem 46 bez ohledu na to, kam zařadíme bod 46.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano, Děkuji. Pan předseda Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane předsedo. Po debatě zdravotních odborníků stahuji svůj poslední návrh na pevné zařazení covidpasu na pátek na ráno. Děkuji. (Ojedinělý potlesk.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, i mně se to zjednoduší. Nebudeme tedy hlasovat o prohlášení stavu legislativní nouze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP