(16.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní vicepremiérce. Ještě tu mám jedno přednostní právo místopředsedkyně klubu sociální demokracie Kateřiny Valachové. Ještě předtím, než jí udělím slovo, prosím o klid. Od 15.40 do 17 hodin se omlouvá z pracovních důvodů pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Navážu na předřečnici. Přesně tak, chtěla bych říct, že mě fascinuje, že úprava programu způsobí takovouto situaci, kdy je zcela nezpochybnitelné, že dochází ke zvyšování ohodnocení učitelů i neučitelů ve školách. Navíc chci připomenout, že daný zákon má být účinný a má mít dopad až v roce 2023, takže nechápu tu hysterii z hlediska řazení bodů.

Také mě fascinuje debata, která ubírá čas, abychom hlasovali změny týkající se finančních věcí u centrální banky, a tedy zlepšení přístupu mladých lidí k bydlení a k hypotékám, anebo že likvidujete čas pro zvýšení ochrany zdravotně postižených, také u jedné z vratek ze Senátu. Je to jen hlasování o programu, ne hlasování o zvýšení ohodnocení platů učitelů nebo zvýšení platů, takže tady nemaťte veřejnost.

Naposledy bych chtěla říct, že díky ministryni financí a jejímu přístupu k reformě financování regionálního školství, kterou velká část Sněmovny tady chtěla zlikvidovat před několika lety, se stalo to, na co se čekalo 25 let a k čemu nás OECD vyzývalo, aby finance, které vláda schválí pro učitele, také skončily v peněženkách učitelů. Takže vaše námitky nejsou zcela namístě.

Také bych chtěla připomenout, že pozměňovací návrh Pirátů prošel ne díky Pirátské straně, ta má v této Sněmovně několik hlasů, ale díky tomu, že s nimi hlasovala sociální demokracie, Komunistická strana Čech a Moravy, ale také SPD a všechny strany pravicové části Sněmovny, a jenom díky tomu tato novela prošla. Takže vaše ataky nejsou zcela namístě. Také bych chtěla připomenout to, co tady zaznělo jako jasná nepravda, a dá se to načíst ve stenozáznamu: ministr školství v případě zvýšení ohodnocení učitelů ve všech těchto případech řekl "nesouhlas".

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Nyní pan předseda Michálek a poté pan místopředseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Doufám, že se dostaneme k hlasování o programu. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená paní ministryně, prostřednictvím pana předsedajícího, pan předseda doktor Bartoš přece nemluvil o tom, že problém je v tom, že se zvyšují platy, ale v tom, že vy pořád slibujete ve volebních programech, že budete zvyšovat platy, před každými volbami. Pořád sliby, sliby a zase něco slibujete místo toho, aby se nastavil systém, ve kterém ti lidé budou mít dlouhodobou perspektivu. Protože abychom přitáhli, abychom udělali co nejlepší vzdělávací systém pro naše děti, abychom byli jako země úspěšní, tak potřebujeme dát národu dlouhodobou perspektivu, dát učitelům jistotu, že budou mít dobré peníze, pokud se rozhodnou pro profesi učitele. To není o tom, že budete před každými volbami slibovat vyšší platy. Tím nikomu nepomůžete, tím akorát zabetonujete současný stav.

Jestli chcete přitáhnout kvalitní pedagogy, musíte jim dát dlouhodobou budoucnost, a to se dá udělat tak, že jim zaručíte, že mzdy jim porostou dlouhodobě, že se budou valorizovat. A pak lidé, kteří se rozhodují, jestli se stanou pedagogem, nebo jestli půjdou do jiné profese, si vyberou pedagogickou profesi. Takhle to má být. To je systémový přístup, ne to, že budete znovu slibovat zvyšování platů.

Samozřejmě jsme nehlasovali pro rozpočty, samozřejmě jsme nehlasovali pro ty poslední rozpočty, které mají rekordní deficity a nedávají dohromady příjmovou a výdajovou stránku. Nemyslím si, že to je argument, který by reagoval na to, s čím tady předseda pan Bartoš vystupoval. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní Marek Výborný, místopředseda klubu KDU-ČSL. Doufám, že jako poslední využijete přednostní právo. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Vážená vládo, vážená paní vicepremiérko, kolegyně, kolegové, znáte to staré české přísloví o potrefené huse? Musím konstatovat, že tady se to naplnilo naprosto černé na bílém, protože kdyby skutečně vládní koalice hnutí ANO a ČSSD měla zájem na tom, naplnit nejen své programové body, jak tady bylo řečeno, ale také programové prohlášení vlády, tak je tady černé na bílém možné zafixovat valorizační pojistku pro platy učitelů, pro kterou jsme tady všichni, koalice SPOLU jako jeden muž, hlasovali a podpořili a v tuto chvíli to bylo jako první bod, vratky ze Senátu. Bylo to velmi jednoduché, mohlo to být podpořeno.

Je to jenom hledání alibi ze strany ministryně financí, proč tuto jistotu pokud možno nepodpořit, ideálně celou novelu zákona o pedagogických pracovnících prostě shodit ze stolu. Je to nezodpovědné a je to skutečně vzkaz vám, učitelům, učitelkám, ale také dalším pracovníkům ve školství, že fakticky zde jde o úplně něco jiného. Myslím, že to je nezodpovědné. Kdybychom se skutečně měli bavit o platech učitelů, tak nevidím jediný důvod, proč to odsouvat na konec jenom proto, aby se tento zákon neprojednal.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Máme před sebou hlasování o programu schůze jako celku. Já vás pro jistotu všechny odhlásím a požádám vás o novou registraci. Prosím, přihlaste se svými identifikačními kartami.

 

hlasování číslo 28 budeme hlasovat o programu 104. schůze po změnách, které Sněmovna přijala. Myslím, že ještě chvilku počkám, až se ustálí počet přihlášených. Dobře.

Zahájil jsem hlasování číslo 28 a ptám se, kdo je pro návrh pořadu schůze? Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 28, ze 172 přítomných pro 112, proti 46. Návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy pořad schůze začít naplňovat. Jako první budeme projednávat

 

1.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/1993 Sb.,
o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 532/5/ - vrácený Senátem

Ještě než přivítám senátory, dám hlasovat o přítomnosti pana guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka v hlasování číslo 29, které jsem zahájil, a ptám se, kdo je pro přítomnost pana guvernéra? Jde o projednávání zákona, nikoliv o body, ve kterých ze zákona má právo být přítomen. Kdo je proti? Děkuji vám.

Hlasování číslo 29 ze 174 přítomných pro 129, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Vítám mezi námi pana senátora Vladislava Vilímce a pana guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka.

Konstatuji, že Senát vrátil návrh zákona s pozměňovacími návrhy. Jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 532/6. Informace k pozměňovacím návrhům vám byly rozdány do vaší pošty.

Požádám, aby za navrhovatele k usnesení Senátu se nejdříve vyjádřila paní místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová. Paní vicepremiérko, požádám Sněmovnu o klid. Pokud máte jiné diskuse, prosím v předsálí! Jakmile bude situace taková, že zajistí důstojné projednání tohoto návrhu zákona vráceného Senátem, udělím paní vicepremiérce slovo, ale zatím tomu tak není. (Chvíli čeká.) Ještě chviličku, než se někteří kolegové a kolegyně usadí. Nenuťte mě, abych jmenoval.

Prosím. Slovo má ministryně financí, místopředsedkyně vlády Alena Schillerová. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP