(15.50 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Takže dvě přednostní práva. Pan předseda Fiala, poté pan předseda Bartoš.

 

Poslanec Radim Fiala: No, já na to mám úplně opačný názor, než řekl pan předseda Bartošek. Mám pocit, že tady šlo o to, aby se zablokovala dovolba Rady České televize, aby se nevolilo dál, protože strany Demokratického bloku vědí, že by jejich kandidáti neuspěli. Z toho důvodu je potřeba najít jakoukoliv záminku k tomu, aby došlo k blokaci volby Rady České televize vůbec. My víme jednu věc, že těmto lidem končí mandát, teď v květnu jim končí mandát. Pokud bychom nevolili a zablokovali to, co chce Demokratický blok, tak by opravdu došlo k problému, že Rada České televize by nebyla schopna, nebo možná by byla schopna vykonávat svou funkci dál, ale určitě v oslabené sestavě. Takže proto jsme hlasovali proti tomu.

Paní radní Lipovská byla zvolena demokratickým způsobem v této Sněmovně a my za volbou, která byla tajná v této Sněmovně, my za tím stojíme a budeme ji podporovat. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan předseda Bartoš, připraví se pan místopředseda Filip, poté pan předseda Bartošek.

 

Poslanec Ivan Bartoš: Ještě než se - dámy a pánové, pane předsedající, dobrý den - ještě než se bude tedy hlasovat o programu jako celku, bych chtěl, asi prostřednictvím pana předsedajícího, ale možná takhle napřímo. Já si myslím, že to, že fakticky hnutí ANO, a byl to návrh pana Faltýnka, za pomoci klubu SPD a ČSSD se zde zablokovalo projednání návrhu zafixování platu pedagogů, že to je šlendrián, protože všichni si píšou do svých programových cílů, jak zvýšíme prestiž učitelského povolání. Já jsem si tady našel - dokonce to je psáno v ich-formě - já jsem si tady našel z programu ANO: "Investice do našich lidí, ta je tou nejlepší investicí, co můžeme udělat. Je to investice do budoucnosti a budoucnost vytvářejí naše děti. Proto chci" - tam bylo chci - "učitelům během čtyř let zvýšit mzdy na 150 % jejich současné výše a povolání vrátit prestiž a úctu, jakou si zaslouží."

My tady máme možnost v návrhu zákona, který projednáváme, který už projednal Senát i Sněmovna, který má podporu ministra školství, tenhle věčný kolotoč, že se licituje o to, kolik mají mít pedagogové a učitelé, zafixovat pevně na částku, která se bude zvyšovat, a skutečně tak z tohoto kolotoče vystoupit.

Když se bavíte o někom, kdo vystudoval třeba pedagogický obor nebo chce učit, tak tento člověk chce nějakou perspektivu. Perspektiva spočívá v tom, že se podívám do budoucnosti a vidím, kam ten můj obor, zda je oceněn v danou chvíli dostatečně a kde budu jako absolvent, jako člověk, co má pět let praxe, člověk, co zakládá rodinu, kde za těch pět let budu. Pokud těmto lidem my dáváme každý rok na výběr, jestli se to projedná, jestli se to neprojedná, a necháváme vlastně ten vrtoch navýšení platu pedagogů na tom, jaká je aktuální finanční situace, jestli na to má rozpočet, nebo jestli to je zrovna prioritou, tak je to špatně.

My jsme zde děkovali na plénu Sněmovny zaměstnancům ve zdravotnictví, my jsme zde děkovali lidem, kteří pomáhali nezištně v době pandemie. Všichni mají neustále ten pocit, že i pedagogům děkujeme. Já si myslím - a že to nebyl jednoduchý rok pro pedagogické pracovníky v rámci těch změn zavřeno-otevřeno, distanční výuka - jestli má naše země mít budoucnost, a jsou to i ty děti, které tady zmiňoval pan premiér ve svém programu, tak je skutečně důležité vrátit prestiž pedagogickému povolání. A co to znamená? Že když člověk vystuduje ten obor a má volit při zakládání rodiny, jestli půjde učit, nebo radši bude dělat nějaký obor, kde jsou peníze, ať je to třeba reklamní segment, nebo nějaký jiný, tak prostě pro dostatek kvalitních pedagogů je alfa omega, že ti lidé jsou zaplaceni, že srdce, které do toho vkládají, je i patřičně odměněno, aby mohli existovat, aby mohli mít rodinu, důstojně bydlet.

Pojďme tedy konečně udělat ten krok a já to nemůžu vnímat jinak - to, že jsme odsunuli projednání toho zákona úplně na konec - než (jako) zjevnou nevůli tento zákon projednat nebo nějakou přípravu to úplně zaříznout. Tak až budeme zase listovat programy politických stran, tak se podívejme, kdo tam opět napíše, že máme zvýšit prestiž pedagogického povolání a garantovat jim nějakou trvalou perspektivu v daném oboru. Pak, když toto můžeme udělat a mít mechanismus, který bude odpolitizován - protože je tam fixace na průměrnou mzdu v České republice - proč není vůle v této Sněmovně tento zákon schválit? Na naší straně byla. Na tomto divném výseku se bohužel nenašla. Já si myslím, že to je ostuda. (Potlesk z řad poslanců Pirátů.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan předseda Filip, poté pan předseda Bartošek, poté paní ministryně Schillerová. Všechno přednostní práva před hlasováním o programu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, paní a pánové, já mám jenom jednu poznámku. Když tady někdo vyzývá k dodržování zákona o jednacím řádu, zákona České republiky, Ústavy České republiky a vztahuje to k tomu, jak budeme hlasovat o tom, jestli zrušíme, nebo nezrušíme tajnou volbu toho nebo onoho, tak by si měl uvědomit, že principiálním dodržováním zákona v této Sněmovně je, jestli projednáme nebo neprojednáme zákony vrácené Senátem.

Jestli tohleto budeme trpět, budeme to takhle dělat, tak samozřejmě můžeme před to předřazovat cokoliv, o čem se tady chcete bavit, jako svoji politickou kartu, ale nikdy nesplníte to, na co jste tady dávali přísahu při nastoupení mandátu, že budete dodržovat zákony a Ústavu České republiky. Protože neschválení nebo odložení projednávání zákonů vrácených Senátem je ukázkou toho, jak se chováme k vlastnímu jednacímu řádu, k naší vlastní povinnosti dodržovat tento zákon.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pan předseda Bartošek, poté paní ministryně Schillerová.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji. Za mě krátká reakce. Za prvé, nikdy jsem nezpochybnil demokratickou volbu paní radní Lipovské. Za druhé, rada by byla schopna fungovat i bez těch členů, kterým končí mandát. Za třetí, jediné, co jsem chtěl, je, abychom projednali, zda konání radní Lipovské je v souladu se zákonem, a poté abychom postupovali ve volbě dalších radních České televize. Mluvil jsem o tom z toho důvodu, že jsem chtěl, aby Poslanecká sněmovna si sama udělala jasno, co jsou ještě poslanci ochotni tolerovat a co už ne v rámci chování jednotlivých radních, aby se přijal nějaký společný úzus. Tolik k tomu, proč jsem chtěl, aby tento bod byl projednán. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Hezké odpoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat. Ještě před hlasováním o schválení pořadu schůze v přednostních právech nejdříve paní vicepremiérka, ministryně financí Alena Schillerová. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Já si dovoluji reagovat na pana předsedu Bartoše, který citoval velmi správně z programového prohlášení této vlády. Prostě když on řekl A, tak já řeknu B.

Programové prohlášení vlády bylo naprosto a bezezbytku naplněno. Procenta, která jste tady citoval, odpovídají platu, průměrnému platu pedagogů 45 000. Skutečnost, která vychází po navyšování platu pedagogů bez ohledu na pandemii pravidelně každý rok, odpovídá částce větší jak 46 000. A ještě jste zapomněl dodat, že jsme také slíbili navýšit platy nepedagogům. Těm jsme je také navýšili. Nominálně to odpovídá průměru 24 000 a skutečnost v roce 2021 je taková, že vychází skutečný průměrný plat nepedagogů 26 000.

Takže tolik k tomu, co jste nyní řekl. Tato vláda udělala hodně pro učitele a slíbila to, k čemu se zavázala. Kromě toho jsme pokračovali důsledně v pedagogické reformě, kde jsme navyšovali počty učitelů. To jsou ty výhrady, které máte k počtu úředníků. Já vám vždycky říkám, že největší počet z toho jsou učitelé, protože musíme zabezpečit reformu regionálního školství půlením hodin.

Ještě si dovoluji malou poznámku. To, že jsme mohli zvýšit učitelům, pedagogům i nepedagogům, platy, bylo díky tomu, že tato Poslanecká sněmovna schválila rozpočet. Schválila sedm rozpočtů, které jsem sem přinesla jménem vlády. Ale vy, vy jste pro ně ruku nezvedli! (Potlesk části poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP