Středa 12. května 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Vojtěch Pikal)

4.
Vládní návrh zákona o občanských průkazech
/sněmovní tisk 1043/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, velmi stručně. Účelem tohoto zákona je adaptovat právní řád České republiky na evropské nařízení o posílení zabezpečení průkazů totožnosti občanů Unie a povolení k pobytu. Tím pádem se do nich zavádějí biometrické údaje. Rovněž přehodnocujeme některé procesy na úseku občanských průkazů, nicméně vzhledem k tomu, že ty změny jsou natolik rozsáhlé, tak jsme připravili nový zákon, ten nahradí dosavadní, platný již 20 let. Jenom avizuji, že se v podrobné rozpravě přihlásím ke svému pozměňovacímu návrhu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako výboru garančnímu. Usnesení tohoto výboru byla doručena jako sněmovní tisky 1043/1 a 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj poslanec Ondřej Profant, informoval nás o projednání ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Profant: Děkuji. Já si ještě dovolím připomenout, že to je ten tisk s biometrickými údaji, o čemž jsem velmi podrobně mluvil na výboru i v prvním čtení. Musím říct, že za naši stranu to nepodporujeme. Nicméně chtěl jsem ještě upozornit na to, že je tady lhůta do 2. 8., jinak nám hrozí, že nepůjde na občanku cestovat po Evropě.

Ještě jsem chtěl zareagovat obecně na dva omyly, které se šíří. Za prvé, že se nikdy nebudou plošně vyměňovat občanky, že je to průběžný proces, a že není dneska povinnost mít občanský průkaz u sebe. Takže jenom na tyhle dvě věci jsem chtěl upozornit, protože se často objevují v diskuzích.

Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj přijal usnesení 1043/2, kde doporučuje daný zákon schválit v předloženém znění. Nedoporučil žádné pozměňovací návrhy, respektive žádné neobdržel.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. V tom případě otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli nemám přihlášek. Takže se táži, jestli se někdo hlásí do obecné rozpravy. Pan poslanec Kupka, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl představit v obecné rozpravě dva své pozměňovací návrhy, které jsou přínosem k tomu, aby v budoucnu vydávání občanských průkazů provázelo pro občany co nejméně komplikací.

Prvním návrhem je změna, kdy nebude nutné vyžadovat po tom, kdo si přichází převzít hotový občanský průkaz, ztotožnění s jiným identifikačním průkazem, neboť nepochybně postačí, aby úředník, který v tu chvíli v monitoru bude mít možnost vidět veškeré údaje včetně fotografie dotyčné osoby, aby ji ztotožnil tímto způsobem. Požadovat jiný identifikační průkaz vytváří vlastně poměrně závažné komplikace zejména v situaci, kdy dotyčnému někdo všechny identifikační průkazy například ukradl nebo je ztratil, protože v tu chvíli se odehrává pohádka o slepičce a kohoutkovi a získat ve finále ten první průkaz, se kterým je možné obejít všechny ostatní, je nekonečné martyrium. Tahle drobná změna, která nepředstavuje žádnou komplikaci a nijak nezpochybňuje onu identifikaci, by významně prospěla tomu, aby pro občany ve výsledku bylo jednání se státem významně jednodušší.

Druhá změna se týká rovněž zjednodušení toho, aby pro mladší děti, kde v tuto chvíli počítá zákon s maximální délkou platnosti občanského průkazu dva roky, byla ta lhůta prodloužena na pět let, aby to neznamenalo znovu zbytečné nároky na rodiče. Oni sami dobře posoudí, kdy příslušná podobenka na občanském průkazu už neodpovídá aktuální podobě tváře dítěte, ale není potřeba v tomto směru omezovat dobu platnosti na dva roky. Myslím, že v tomto směru nemusíme vodit občany za ručičku, že je třeba jim dát co největší liberální prostor, aby si své věci se státem vyřídili.

Dvě drobné úpravy, které ale ve výsledku zjednodušují život lidem a nijak neohrožují výkon státní správy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Do obecné rozpravy se ještě písemně přihlásil pan poslanec Jelínek. Takže prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Dobrý den, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl jenom v krátkosti představit pozměňovací návrh, který jsme vložili do systému. Jedná se o pozměňovací návrh, který by měl upravit zaznamenávání biometrických údajů. My v SPD považujeme za nevhodné nadužívání biometrických údajů u občanů České republiky vzhledem k tomu, že jsme svědky různých úniků údajů jak v kybernetickém prostoru, tak i jinde. Takže ani v případě elektronické občanky nelze absolutně zajistit to, že se tyto údaje z tohoto úložiště nemohou zneužít.

Podáváme proto pozměňovací návrh ke sněmovnímu tisku, který předkládá Ministerstvo vnitra, kde požadujeme dobrovolnost uložení biometrických údajů do občanského průkazu. Jak jistě víte, tak tyto biometrické údaje jsou zde jen z toho důvodu, aby bylo možné používat občanský průkaz při překračování hranic států v rámci Evropské unie, a nikde jinde ve světě se nebudou moci použít. Pokud by tyto biometrické údaje v občanském průkazy nebyly, pořád kdokoliv, kdo chce cestovat, má možnost využít biometrický pas s těmito údaji. Bylo by to možná méně pohodlné než občanský průkaz, ale v každém případě to, aby otisky prstů byly v každém občanském průkaze, i u lidí, kteří, řekněme zjednodušeně, nechtějí nikam cestovat, tak si myslím, že je to nadužívání biometrických údajů. Takže pozměňovací návrh zavedení biometrických údajů do občanského průkazu považuje za nadbytečné a požaduje volbu tyto údaje zavést do občanského průkazu výhradně na dobrovolnosti občana, který se tak svobodně rozhodne po zvážení, zda biometrické údaje v občanském průkaze využije. Já se ještě v podrobné debatě přihlásím k tomuto pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Ano, děkuji. To byla poslední přihláška v obecné rozpravě v tuto chvíli, takže pokud se již nikdo nehlásí - já skutečně nikoho nevidím - končím obecnou rozpravu. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova v obecné rozpravě. Není tomu tak, nepadly žádné návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, takže zahajuji podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy představené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Vidím zde dvě přihlášky, takže otevřu podrobnou rozpravu. První dám slovo panu ministrovi a pak panu zpravodaji. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Jak jsem avizoval, tak bych se chtěl přihlásit k pozměňovacímu návrhu číslo 8303, který je v systému a součástí toho je samozřejmě i odůvodnění. Současně navrhuji, abychom zkrátili lhůtu na projednání zákona mezi druhým a třetím čtením na 10 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji, ten návrh zaznamenávám. Prosím pana zpravodaje, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Profant: Já se chci přihlásit ke dvěma pozměňovacím návrhům, které jsou vzájemně variantní, takže počítám s tím, že se budou v proceduře vylučovat. První je 8368, druhý je 8310. Jedná se o vyškrtnutí další jedné kolonky a podrobně je to zdůvodněno v těch pozměňovacích návrzích.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Jelínek je přihlášen v podrobné rozpravě. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Děkuji za slovo. Takže já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu, který je v systému pod číslem 8383. Odůvodnění tohoto pozměňovacího návrhu je písemně v systému. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. Nyní pan poslanec Kupka.

 

Poslanec Martin Kupka: Dovolím si tedy jenom načíst pozměňovací návrhy, které jsem představil v obecné rozpravě, který se týká možnosti identifikace příslušného žadatele o občanský průkaz na základě informací, které v tu chvíli vidí úředník a nebude vyžadovat jiný identifikační průkaz. Tento pozměňovací návrh má číslo v systému 8343. Ten, který se týká délky platnosti občanského průkazu u dětí mladších 15 let, má číslo 8344.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Pikal: Děkuji. To byly v tuto chvíli všechny přihlášky do podrobné rozpravy, takže pokud se již nikdo další nehlásí, podrobnou rozpravu končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Není tomu tak.

V tom případě budeme nyní hlasovat o procedurálním návrhu, který padl. Svolal jsem kolegy do sálu, počkám, až se dostaví. (Gong.) Pro ty, kteří přicházejí, zopakuji, že padl procedurální návrh na zkrácení lhůt pro třetí čtení a to na deset dní. Ještě vidím skrze otevřené dveře, že dobíhají další kolegové, tak určitě počkám tak, aby všichni, kteří mají zájem hlasovat, mohli hlasovat. Ještě jednou tedy zopakuji pro ty, kteří přicházejí.

 

Budeme hlasovat o tom, že zkrátíme lhůtu pro projednání ve výborech před třetím čtením na 10 dní. Všichni jsou již v sále.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty? Kdo je proti? Děkuji.

hlasování číslo 5 je přihlášeno 143 poslanců a poslankyň, pro 74, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji tedy, že jsme schválili zkrácení lhůty pro projednání ve třetím čtení na 10 dní. To je vše, končím druhé čtení tohoto tisku.

Děkuji panu navrhovateli a panu zpravodaji. Posuneme se dál, nicméně oni zůstávají na svých místech, protože bodem číslo 5 je

Aktualizováno 28. 7. 2021 v 8:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP