Středa 12. května 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Tomio Okamura)

1.
Návrh poslanců Moniky Červíčkové, Jaroslava Faltýnka, Heleny Válkové
a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 358/1992 Sb.,
o notářích a jejich činnosti (notářský řád), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 793/ - druhé čtení

Předložený návrh uvede za navrhovatele poslankyně Monika Červíčková. Prosím, ujměte se slova. Já vás požádám o klid v jednacím sále, aby se mohla paní poslankyně v klidu vyjádřit. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Červíčková: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych stručně představila sněmovní tisk číslo 793, kterým je novela notářského řádu. Tento tisk tady byl poměrně detailně diskutován v prvním čtení, a proto mi dovolte již poměrně zjednodušenou formu představení tohoto tisku. Uvedu hlavně základní body, základní změny, které tato novela přináší.

Úplně nejdůležitějším bodem je možnost zavedení možnosti online založení obchodní společnosti, a to jakéhokoli druhu. Nejedná se pouze o založení s. r. o., ale opravdu o všechny druhy obchodních společností. Zároveň umožňuje distanční zpracování úkonů, které každá obchodní společnost vyžaduje a někdy je nutné v průběhu jejího fungování. Je to velmi důležitý bod, který umožňuje digitalizaci založení společnosti, a věřím, že u vás najde podporu.

Dalším bodem, který je také velmi důležitý, je změna apostilační agendy, která v současné době byla pouze v gesci Ministerstva spravedlnosti, ale tato novela ji přináší blíže občanům, přináší ji do regionů, a to je jistě také velmi pozitivní změna.

Třetí takový zásadní bod, který přináší, je zlepšení bezpečnosti, ochrany majitelů obchodních společností, protože zavádí možnost ověření podpisů a možnost veřejného rejstříku těchto podpisů, takže i to zcela jistě naši občané ocení.

To je asi tak na úvod vše. Ještě bych ráda zmínila, že jsem při prvním čtení tady víceméně jménem všech předkladatelů slíbila, že připravíme pozměňovací návrh, který zohlední připomínky, které proběhly v rámci připomínkového řízení. To jsme učinili a vložili jsme pozměňovací návrh jménem mým a jménem kolegy Chvojky a ten byl projednán na ústavně-právním výboru, ale o tom vás zcela jistě bude informovat zpravodaj tohoto tisku.

Děkuji a já bych se potom ještě v průběhu rozpravy přihlásila k dalšímu pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 793/2. Prosím, aby se ujal slova zpravodaj ústavně-právního výboru poslanec Stanislav Grospič a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás informoval o projednání předloženého návrhu zákona, kterým se zabýval ústavně-právní výbor na svém jednání dne 17. února 2021 a přijal k němu usnesení číslo 255, to je k návrhu poslanců Moniky Červíčkové, Jaroslava Faltýnka, Heleny Válkové a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti, notářský řád, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů.

Zároveň ústavně-právní výbor přijal usnesení na své 81. schůzi, kterým "po odůvodnění členky návrhové skupiny poslanců poslankyně Ing. Moniky Červíčkové a zpravodajské zprávě poslance Stanislava Grospiče a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila;

II. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala k tomuto návrhu usnesení tyto změny a doplňky", které jsou obsaženy v návrhu usnesení, který vám všem byl rozdán na lavice jako tisk 793/2, nebo ho máte v elektronické verzi a je ve znění komplexního pozměňovacího návrhu, o kterém tady hovořila paní předkladatelka. To znamená, že obsahuje komplexní pozměňovací návrh a my bychom se měli v rámci druhého čtení vypořádat s tím, že jej vezmeme jako základ k projednávání a případně předkládání eventuálně dalších pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám přihlášeného žádného poslance. Ano, takže do obecné rozpravy se hlásí za navrhovatele paní poslankyně Monika Červíčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Červíčková: Ještě jednou děkuji za slovo. Dovolte mi, abych se v této fázi jednání přihlásila k dalšímu pozměňovacímu návrhu, který jsem vložila do systému. Jedná se o pozměňovací návrh, jehož účelem je legislativně technické zpřesnění dotčených ustanovení původní předlohy. Přesné znění je samozřejmě uvedeno v textu, a to i v rámci odůvodnění. Dále se pak přihlásím k tomuto pozměňovacímu návrhu.

A dovolte mi zároveň, abych vás požádala o odsouhlasení zkrácení projednávací lhůty, a to o 30 dní, neboť nás trošku tlačí čas. Směrnice Evropského parlamentu o digitalizaci nás nutí, abychom ji splnili do července 2021. Z toho důvodu si dovolím požádat o zkrácení lhůty na 30 dní. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní se podívám, zdali někdo další se hlásí do obecné rozpravy. Nikoho dalšího nevidím, takže obecnou rozpravu končím. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova? Pan poslanec Stanislav Grospič za zpravodaje. Tak prosím.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Já bych si dovolil navrhnout, abychom hlasovali o tom, že ten návrh ústavně-právního výboru vezmeme jako komplexní pozměňovací návrh a k němu bude eventuálně možné předkládat pozměňovací návrhy.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu. Do podrobné rozpravy...

 

Takže nyní bychom měli tedy hlasovat nejprve o návrhu pana zpravodaje Stanislava Grospiče s tím, že za základ k jednání bude ten návrh, který pochází z ústavně-právního výboru. Takže já svolám poslance. (Gong.) Jsme tady v dostatečném počtu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, hlasovalo 129 poslanců, pro 95, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu a přeje si vystoupit paní poslankyně Monika Červíčková.

 

Poslankyně Monika Červíčková: Ještě jednou děkuji a velmi se omlouvám, ale ráda bych opravila lhůtu na projednání. Požádala bych o zkrácení na sedm dní. Omlouvám se za tento omyl, ale věřím, že to pochopíme, a prosím o podporu zkrácené lhůty na sedm dní na projednání. Zároveň bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu pod číslem 8100, který je vložen do systému, a odůvodnila jsem ho v předchozí rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Tak nyní se podívám, jestli se někdo hlásí do podrobné rozpravy. Nikdo se nehlásí, takže já končím podrobnou rozpravu. Táži se, zdali je zájem o závěrečná slova, navrhovatel, zpravodaj? Zájem není.

 

Takže přistoupíme k návrhu paní poslankyně Moniky Červíčkové na zkrácení lhůty na projednání na sedm dní.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 4 přihlášeno 133 poslanců, pro 83, proti žádný. Návrh byl přijat. Já končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Přistoupíme k dalšímu bodu a jedná se o

Aktualizováno 28. 7. 2021 v 8:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP