(10.20 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Dámy a pánové, já jakkoliv - a víte, konzistentně, že já to samozřejmě nepodporuji, a už jsem ten dlouhý projev měl a dneska ho budu mít kratší, tak zároveň jsem podpořil svolání této schůze. Ten důvod je jasný. Protože tady to je skutečně dva a půl roku, máme na to nějaké názory a přijde mi fér, aby ty názory prostě vyvřely na povrch a abychom se s tím nějakým způsobem popasovali. Takže já nesouhlasím s tím, že to probíráme zbytečně. Přijde mi to trochu od kolegy jako kritika jakoby za každou cenu. Stejně jsem to zažíval a cítil minulý týden, kdy bod, který naopak jsme kritizováni, že tady nenavrhujeme, pak navrhneme, to byla ta zpráva Rady České televize, tak dostaneme po papuli, že jsme zase s tím přišli v této chvíli. Tady přece byl tlak na to, abychom to projednali.

To číslo má 201, 211, vidíte, jak je to hluboce v minulosti. Tak to projednáváme, tak teď zase dostaneme vynadáno, že to projednáváme zrovna v téhle době. Ona ta doba není nikdy vhodná. A to tady říkám jako člověk, který opravdu má na to nějaký jasný názor, který vyjevil, nepodporuje to, ale zároveň abychom to už nějakým způsobem ukončili a aby všichni věděli, aby bylo fér - to je takový teď "aby bylo fér" - aby všichni věděli, na čem jsou. Nejhorší je, když tyhle společenské věci, společenské věci, normy, zahnívají někde v šuplíku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka pana poslance Výborného. Paní kolegyně Melková je připravena. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Já si dovolím vaším prostřednictvím zareagovat na slova kolegyně Šlechtové. Není to přece tak, že opakujeme první čtení. Je potřeba to tedy opravdu nazývat správně. První čtení pokračuje. První čtení není opakováno. A mimochodem, vy jste ta vládní koalice, která mohla kdykoliv v mezidobí od 26. března 2019, kdy bylo přerušeno - přerušeno - první čtení, tak to byl ještě rok do začátku covidové pandemie, a neštěkl pes. Neštěkl pes po tom, aby to první čtení pokračovalo. Máte samozřejmě tady naprostou většinu a ta debata mohla dávno běžet. Čili neříkejme, že tady je první čtení opakováno. Není opakováno. A asi chápete, když jsme naposledy věcně o tom návrhu diskutovali - když pominu někdy před 14 dny ty tři minuty - 26. března 2019, že asi po dvou letech, nebo více jak dvou letech, je dobré ty základní argumenty a popis toho návrhu zde zopakovat. Myslím si, že jsem nehovořil tak dlouho, že bych tady mohl být jakkoliv osočován z nějaké obstrukce. Předpokládám, že dnešní debata bude ukončena, bude nějakým způsobem hlasováno. Ale potom nazývejme věci pravými jmény. Není to opakování prvního čtení, ale jeho pokračování. A jsme na půdě Sněmovny, tak tady přece musí být zachováno právo každého z nás poslanců k těm věcem vystoupit, zvláště pokud se jedná o takto zásadní hodnotovou a ideovou debatu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Kolegyni Melkovou požádám ještě o posečkání, protože se přihlásila paní poslankyně Kořanová, také k faktické poznámce. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Barbora Kořanová: Děkuji. Omlouvám se kolegyni Melkové. Už opravdu budu krátká.

Pane kolego Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, neříkáte pravdu. Paní Šlechtová to myslela určitě tak, že vy tady opakujete znovu a znovu své projevy od začátku. Takhle to bylo myšleno. A opět nemáte pravdu v tom, že my jsme se nepokoušeli to první čtení zařadit na program. My jsme se o to pokoušeli opakovaně. Ale vy jste tam vždycky vložili Bečvu, pak tady hodinu mluvíte o Dukovanech. (Poslanec Výborný u stolku zpravodajů mimo mikrofon nesouhlasí.) Je to pravda, pane Výborný. Je to pravda. Opravdu. Ano, nekřičte na mě. Děkuji. Je to pravda. Vložili jste tam Bečvu. My jsme opakovaně na to první čtení čekali.

A znovu: Kolegyně Nevludová dneska začala od začátku, vy jste znovu představil ten návrh. My obsahy těch tisků máme. My umíme číst, je to na stránkách Poslanecké sněmovny. Takže takhle to paní kolegyně Šlechtová myslela. Neříkáte pravdu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak děkuji. Ale vyvolala jste další faktické poznámky, a to pana poslance Aleše Juchelky, Marina Jurečky a Marka Výborného. Kolegyně Melková má ještě volno. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, já to možná trošičku jako rozčísnu. Samozřejmě že je tady spousta poslanců, kteří mají tady několik let své návrhy. Já mám tady v prvním čtení už tři roky návrh například na přejmenování rodičovské dovolené na rodičovskou péči a vůbec se to na první čtení nedostalo. To znamená, že já jsem ještě více jako předkladatel diskriminován oproti těm, kteří předložili tyto dva návrhy zákonů. Já jsem jedním také z nich, protože my jsme se do prvního čtení vůbec ani nedostali. A co se týká například, já nevím, paní poslankyně Nevludové, tak buďme v tom spravedliví. Víme, že ona přece začala asi minutu předtím, než byla přerušena. Stačila říct jenom tady "dobrý den, vážení poslanci, vážené poslankyně" a normálně v tom potom mohla pokračovat až právě u toho dnešního pokračujícího prvního čtení. Takže není to tak, že tady máme ty zákony nějakou chvilku. Já osobně jako předkladatel mám minimálně dva zákony, které jsem předložil v roce 2018 na pořadu a pravděpodobně se už vůbec do pořadu schůze a první čtení nedostanou. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní je faktická poznámka Mariana Jurečky, připraví se k faktické poznámce Marek Výborný. Pane předsedo, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Já když slyším tady kolegyni Šlechtovou, tak jako je tady teď od ní apel, ať na to rychle jdeme, ať moc dlouho to nezdržujeme a podobně, tak první věc: Dvacet minut tady čekáme, až přijdou vaši ministři. Dvacet minut tady Sněmovna stojí a čeká, až budeme moci začít jednat. Tak si udělejte napřed pořádek doma. Za posledních 14 dní je to potřetí, co takto se prodlužuje jednání Sněmovny. Ne kvůli nám, ale kvůli vašim členům vlády, kteří sem nechodí. To je první poznámka.

Druhá: Já jsem v té debatě ještě nevystoupil. Já tady čekám, Jurečka Marian je tam napsané na tabuli už dva roky. Já bych rád v té debatě vystoupil. Nebudu to prodlužovat, já jsem tady nikdy neměl obstrukční projevy. (Nesouhlasné poznámky z pléna.) Podívejte se na moje vystupování ve Sněmovně. Délka průměrná mého vystoupení je tady kolem 12 minut. Na rozdíl třeba od pana premiéra, který je tady schopen mluvit hodinu a půl, a to nám říká na billboardech, že on neblábolí. Takže prosím pěkně nechte tady racionálně proběhnout debatu. Dneska se o tom bude jednat, evidentně se o tom hlasovat bude a odpusťte si poznámky, že tady někdo něco obstruuje. To tedy fakt nejsme.

A k těm debatám o tom programu. Tak vy nás obviňujete, že my jako opozice máme většinu v téhle Sněmovně a prosazujeme tady do programu schůze věci, které vy vidíte jinak? Tak kdo tady má tu většinu? Tak nedělejte blbce z těch lidí, co to sledují, protože většinu snad tady máte jako tři strany, ne? Nebo už ne?

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Výborný a poté pan poslanec Králíček. Pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo, vaším prostřednictvím ke kolegyni Kořanové.

Za prvé se vám chci omluvit, že jsem na vás tady hovořil v době vaší faktické poznámky. Omlouvám se.

Ale druhá věc, a navážu na kolegu Mariana Jurečku. Tak jak to rád říká můj ctěný kolega Patrik Nacher, jednou se to hodí, jednou se to nehodí. Tak jednou tady máme většinu, vládní, super, a tlačíme to, stavební zákon, a jdeme do toho. A jednou se to nehodí a vykládáme, že tady nemáme většinu. Přece jako vláda jste tady v nějaké koalici s podporou KSČM, tak jste si kdykoliv ten tisk mohli zařadit. Tak tady skutečně z nás nedělejte hlupáky, že my jsme to nějakou Bečvou brzdili nebo něco podobného. Dva roky po tom neštěkl pes a myslím si, že je zbytečné se tady teď procedurálně přetahovat. Pojďme k té rozpravě, k té věcné rozpravě, ta dává smysl. Ale nevykládejte, že my jsme tady brzdili projednávání těchto dvou tisků. Prostě to není pravda.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak já děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní pan poslanec Králíček, poté pan poslanec Nacher. Paní kolegyně Nevludová (Melková) stále na čekačce. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl promluvit k panu Jurečkovi prostřednictvím pana předsedajícího. Zameťte si vy před vlastním prahem nejdřív, a pak nás tady pérujte, kdy můžeme mluvit a kdy nemůžeme mluvit.

A k panu Výbornému prostřednictvím pana předsedajícího. Proboha, toto není politická věc, co tady říkáte, koalice nebo opozice. Toto je společenská věc a i v rámci jednotlivých stran jsou na to rozdílné názory. Proč do toho taháte, že si můžeme zařadit, co kdy chceme? Vždyť toto je společenské téma, ne politické. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za velmi patřičný názor. Pan kolega Patrik Nacher s faktickou poznámkou. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Mně to kolega Králíček vzal z úst. Já jsem chtěl říct totéž. To přece tohleto, já jsem vůbec netušil, že se dneska budeme bavit o koalice-opozice, že se dneska budeme bavit o věcech, které nesouvisí s těmi třemi předklady, které tady jsou. Tohle je typický návrh, který tříští názory i v těch poslaneckých klubech. My s kolegyní Bárou Kořanovou máme úplně opačný názor. Úplně opačný názor. A když byly konference, tak s Alešem Juchelkou jsme seděli na úplně opačné straně od Báry Kořanové. To znamená, že to není opozice-koalice. Tohle jde napříč všem kluby, nebo většinou klubů, nebo bych řekl napříč všemi velkými kluby. V těch malých klubech to třeba nějak jako dopadne jednotně, to hlasování. Takže prosím pěkně, tohleto není spor koalice-opozice. A znovu připomínám, tento bod tady byl zařazen už tuším před třemi měsíci, a jak se to furt posouvá i těmi covidy, tak na to nedošlo. Vždycky se to zařadilo. Já vím, že tam byly tři minuty, dvě minuty, pět minut, pak to byly dva body před něčím a tak dále. To znamená, že tohle je nějaké vyústění. Ale říkám, já to tady říkám jako člověk, co to nepodporuje, ale zároveň podporuji tu diskusi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP