(9.50 hodin)
(pokračuje Okamura)

Když se vrátím úplně na začátek, tak když to krátce shrnu: hnutí SPD je přesvědčeno, že sexuální orientace je soukromou záležitostí každého člověka a nemáme žádnou ambici řešit tady v parlamentu, kdo co dělá doma v ložnici ve svém soukromí. Ať si každý řeší své osobní vztahy dle vlastního uvážení, včetně osob z komunity LGBTI, samozřejmě s limity danými platnou legislativou. Pro sňatky osob stejného pohlaví už byl v roce 2006 vytvořen institut registrovaného partnerství - právě proto, aby se nezasahovalo do institutu manželství. To by jednoznačně mělo zůstat svazkem mezi mužem a ženou.

A znovu zdůrazňuji pro ty aktivisty a různé lidi, kteří schválně překrucují návrhy SPD a moje názory, že my ani SPD nemáme vůbec nic osobního ani proti homosexuálům. Ostatně máme je i mezi našimi členy. Ostatně můj mladší bratr je gay. Mám ho moc rád. Velmi často spolu komunikujeme a často se stýkáme. (Reakce v levé části sálu.) Proto... Jinak zase tady výkřiky některých prolhaných poslanců, já mám dva bratry, protože tady má někdo hloupé poznámky, staršího a mladšího. (Opětovné reakce v levé části sálu.) Proto hnutí SPD podpoří... Jako a to tykání, ať si tam taky někdo odpustí. Já vám z ČSSD nebo tamhle zleva taky netykám.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane kolego, prosím, když tak mým prostřednictvím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Jasně. Ale tyhlety zoufalé výkřiky... Já už pokračuji v projevu. Já už nemluvím na poslance.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ano. Ale já si zjednám... Nemůžu připustit, abyste tu mezi sebou na sebe pokřikovali.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já bych rád, aby na mě tamhle zleva zoufale nekřičeli. Já vím, že balancujete na hranici 5 %, tak jste zoufalí, ale já na to fakt nejsem zvědavý.

Proto hnutí SPD podpoří poslanecký návrh ústavního zákona, který zakotví manželství jako svazek muže a ženy přímo v ústavním zákoně, konkrétně v Listině základních práv a svobod. Jenom dodáváme, že v době schvalování institutu registrovaného partnerství vystupovali zástupci LGBTI komunity s vyjádřeními, že jim tato právní úprava vyhovuje. Tím se i do budoucna vyhneme zpochybňování úpravy manželství, která je nyní obsažena v občanském zákoníku.

A hnutí SPD říká jasně: rodina na prvním místě. Více informací je na Rodinanaprvnimmiste.cz. V této souvislosti tedy SPD naopak nepodpoří novelu občanského zákoníku, kterou tady navrhují poslanci Pirátů, hnutí ANO, ČSSD, STAN, TOP 09 a KSČM, která jde přesně opačným směrem a hodlá rozvolnit manželství, udělat z něj manželství dvou osob, tedy jakýchkoli dvou osob. Novela navíc směřuje k osvojování dětí takovými páry. Nám i našim voličům jde o to, zachovat manželství jako exkluzivní institut, který spojuje muže a ženu, vytváří nejlepší rámec pro výchovu dětí a je základním kamenem struktury naší společnosti.

A mimochodem, jak jsem tady zaslechl někdy včera v médiích výtky homosexuálních párů v registrovaném partnerství, že nemůžou mít další společná práva. Ale přece nic nikomu nebrání, aby tady novelizoval stávající legislativu o registrovaném partnerství. Proč s tím nepřijdou? Vždyť se může rozšířit legislativa tak, abychom tady projednali, třeba když je tam nějaká starost, když onemocní, aby se mohli vzájemně navštěvovat, nebo další práva. Může to být v rámci registrovaného partnerství. Ale vidíme tady, jak se nás tady snaží někdo natlačovat do toho, že budeme v podstatě oslabovat institut manželství muže a ženy. Takže místo aby tito lidé, přestože v minulosti říkali, a všichni si na to pamatujeme, že jim úprava ohledně registrovaného partnerství vyhovuje, tak teď najednou je tady porušen slib z minulosti a tlačí se to jinam. Práva, která by chtěly stejnopohlavní páry posílit, můžeme přece řešit v rámci registrovaného partnerství. My se té diskuze rádi zúčastníme, uvidíme, co z té diskuze vzejde. Ale přece to je taky mediální, jak to ti aktivisté říkají - je to velká nepravda a je to velká manipulace, když říkají, že těch rozšířených práv můžou dosáhnout pouze, pakliže se to dá na roveň manželství. To přece není pravda a víme to tady úplně všichni. Můžeme diskutovat o rozšíření práv v rámci registrovaného partnerství. Té diskuze, jak říkám, se rádi zúčastníme, ale manželství ponechme manželstvím.

Myslím, že jsem to tady jasně vysvětlil, a nic nemáme ani proti homosexuálům. Já vím, že se tak člověk narodí, někdo tak či onak. S tím přece nikdo problém nemá. Jak říkám, mám to v nejbližší rodině a není s tím vůbec žádný problém, nijak to nevnímáme a je nám to celkem úplně jedno. Každého člověka bereme - je člověk jako každý jiný. To je přece úplně v pořádku. To nemá s těmito postoji nic společného.

A úplně na závěr musím říct, že mi taky dost vadí to, jak někteří aktivisté z LGBTI komunity to zbytečně přehánějí. Zbytečně to přehánějí. To znamená, my, kteří máme rozumný postoj k tomu a nijak se nevymezujeme, máme na to svoje názory, tak se zbytečně snaží útočit. Samozřejmě jsou to zoufalé útoky, protože nás stejně nikdo nepřesvědčí. Ale rozumná debata bez nějaké mediální šikany, bez nějakého osočování by myslím celé záležitosti vzájemně prospěla, abychom se tomu mohli věnovat věcně, v klidu a abychom vzájemně dosáhli svých různých cílů. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Poprosím pana poslance Výborného, připraví se paní poslankyně Melková.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážený pane předsedo, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolil bych si vystoupit za předkladatele sněmovního tisku 211. Přece jenom ta debata, která byla přerušena už téměř před dvěma lety, si zaslouží, abych tento tisk znovu představil.

Na začátek chci říci za sebe a za poslanecký klub KDU-ČSL i za skupinu dalších předkladatelů zcela jasně a srozumitelně a zároveň také slušně a kultivovaně, že se stavíme na stranu stabilní rodiny postavené a definované jako táta, máma a děti. Odmítáme relativizaci hodnoty manželství a představu, že by mohlo být svazkem kohokoli. Dnešní debata je skutečně debatou hodnotovou, ideovou, není to debata politická. A znovu říkám, jde nám o to, aby to, co tvoří základ stabilní rodiny, tedy manželství - táta, máma a děti, nebylo jakýmkoli způsobem rozmělňováno.

Proto jsme přišli s návrhem, který zde chci znovu uvést a představit, a to je novela Listiny základních práv a svobod, kde už dnes je jasně řečeno, že rodina a rodičovství jsou pod ochranou zákona. Ale v té situaci, která je bohužel zjevná, a je tady snaha určitých progresivistických skupin - ono to bohužel zapadá do kontextu v jistém slova smyslu kulturní války, která je zde někdy bych řekl spíše až uměle vedena, kdy je tady snaha některé hodnoty prostě relativizovat - tak se zdá, že je dobré a vhodné, aby v tom nejvyšším zákoně, tedy v ústavním pořádku České republiky, v Listině základních práv a svobod, bylo napevno stanoveno a byly vytvořeny mantinely, kdy nejenom rodina a rodičovství, kdy rodina samotná samozřejmě podléhá nějakému vývoji v čase, ale základ rodiny, který je tvořen manželstvím, aby byl pod ochranou ústavního pořádku České republiky. Proto chceme do Listiny doplnit čtyři, respektive pět slov, že nejenom rodina a rodičovství, to už je dnes, ale také "manželství jako svazek muže a ženy" jsou pod ochranou zákona.

Dovolte mi na začátek několik věcných poznámek pod čarou. Velmi mi vadí to, že jsme svědky, zvláště na sociálních sítích, často naprosto neuvěřitelných napadání, agrese, komentářů, které jsou vzdáleny na hony tomu, co jsem říkal, že debata se má vést věcně, kultivovaně a slušně a s respektem k druhému. Vzpomeňme na slova Voltaira, že "sice nikdy nebudu souhlasit s vaším názorem, ale zároveň budu hájit do krve právo na to, abyste ten názor mohli říct". A pokud dneska jsme svědky toho, že někdo se jasně vyjádří a řekne: Ano, manželství je pro mě táta, máma a děti, a takto by to mělo zůstat, tak je houfně agresivně napadán dalšími diskutujícími, a to nepovažuji za správné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP