(12.50 hodin)

 

Poslanec Jiří Bláha: Ano, podnikatel rovná se póvl, vykořisťovatel a jiné názory. To tady slyšíme stále dokola.

Já bych jenom chtěl říct a reagovat na jednu věc, a to je, my nevíme, jak tady bude covid dlouho. A představte si, že mezi námi jsou lidé, kteří jsou pomalu celý rok doma, a k tomu mají nárok na dovolenou. A představte si reakci zaměstnanců, kteří chodí do práce. To je tak neuvěřitelný tlak na ty zaměstnance, kteří pracují a vědí, že když nepůjdou do práce, že ta firma okamžitě už skončí. A teď přijde ještě to, že přidáme pátý týden, tak jsme skončili. Nikdo z nás neví, kdy covidová doba skončí, a my už dneska chceme hovořit o účinnosti. Nikdo z nás neví, jaké následky která firma ponese a jak dlouho bude řadě firem trvat, že se vzpamatují, a my už dneska mluvíme o účinnosti. To je přece nesmysl! Jenom to ukazuje na to, že to nemáme prodiskutováno, že prostě nemáme ujasněny věci tak, aby naše česká ekonomika na to nedoplatila.

Já bych chtěl všem vzkázat, že všem podnikatelům nebo odpovědným zaměstnancům jde především o zaměstnance, a především o to, aby udržel to pracovní místo. Moje rodina mi říká. Už nepodnikej, zavři to. Já říkám, máme 200 lidí. Musíme se o ně postarat. Je to jejich celoživotní dílo, jsou tady s námi. A chceme přece jim dát tu jistotu toho, že budou mít možnost pracovat tam, kde se to naučili, a přinášet, rozvíjet svoje sny a tak dále a tak dále. (Mpř. Fiala: Omlouvám se, čas vypršel.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Stanislav Grospič s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, děkuji, pane předsedající, a já bych tady chtěl jenom na úvod ještě říci to, co jsem tady řekl možná v roce 2018, že máme určitý střet zájmů, protože jsem předsedou jednoho malého odborového svazu, který působí převážně v dopravě, v stavebnictví a v službách.

A teď navážu na to podstatné. Firma Trexima, spol. s r. o., prováděla v roce 2020 šetření, a to šetření prováděla u 1 666 podnikových kolektivních smluv z 27 odborových svazů, které zastupovaly 791 000 zaměstnanců. Výsledek toho šetření, vážené kolegyně a kolegové, byl, že kolektivní smlouvy u 87,8 % podnikových případů prodlužují o jeden týden kalendářní dovolenou na pět týdnů, a dokonce ve 2,7 % ji prodlužují o dva týdny. Čili když se toto podle toho výzkumu zobecnilo, tak se došlo k závěru, že vlastně je standardní zvyklostí, že se poskytuje povětšinou pětitýdenní kalendářní dovolená, a nechci hovořit - já bych o tom hovořil v řádné rozpravě a v té důvodové zprávě to máte, tu nerovnost mezi jednotlivými sektory veřejnými, podnikatelskými a ještě mezi nimi navzájem v té délce dovolené. Čili ten návrh směřuje k tomu, aby se ujednotila základní výměra ze čtyř na pět týdnů, aby se narovnala praxe, která je velice nerovná.

A jinak pracovní právo se od roku 1797 postupně vyvíjelo, nejdříve patenty císařskými a později, kdy už byly parlamentní demokracie, tak těžkým bojem vždycky zaměstnanců vůči zaměstnavatelům a zaměstnavatelé nic bez tlaku zaměstnanců neposkytovali.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Čas, pane poslanče. Děkuji. Faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Jiří Bláha, poté pan předseda Válek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, děkuji za diskuzi a musím na ni reagovat, protože prostě jestliže řeknu A, musím říct B. Veškeré firmy, které dávají tyto benefity, tak je dávají proto, že vědí, proč je dávají, a my jim tu možnost sebereme. Na druhou stranu jsem tady o tom hovořil. Ti malí, kteří na to nemají, tak dávají jiné benefity, to, že pracovní doba je podle přání těch zaměstnanců. Veskrz se dohaduje to: Ano, Jirko, zítra potřebuji volno. Zařídíš mi to? Vezme to za mě někdo jiný? Takhle to funguje. To v těch velkých nejde. Takže když dáme všem pět týdnů, tak ti malí se z toho složí.

A pak tady máme jednu významnou věc. Mluvili jste o statistikách. Svaz průmyslu a dopravy České republiky a Asociace malých a středních firem zastupují většinu firem a podnikatelů v České republice a oni říkají: Jsme zásadně proti! Proč jsou zásadně proti? Oni mluví hlasem zaměstnavatelů, kteří dneska už dávají těch pět týdnů, a přesto jsou proti. Z jakého důvodu? To bychom si všechno měli vyjasnit, ujasnit, říci. Navrhuji, aby se bod vrátil do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji. Pan předseda Vlastimil Válek, poté pan poslanec Grospič - faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Budu stručný. Já s tím návrhem souhlasím, myslím si, že to je rozumný návrh. Myslím si, že je dobré, že máme nějakou analýzu, která tady zazněla, ale úplně se mi nelíbí ta argumentace, když 85 % nebo kolik těch firem má pro své zaměstnance pětitýdenní pracovní (dovolenou), že se ten zbytek má přizpůsobit. Přece mně nikdo nevykládejte, že tady sedí takový šílenec, který kdyby ta statistika dopadla opačně, tak bude navrhovat zákon, aby se těm 15 % firem, co by měly tedy pětitýdenní dovolenou, zkrátila o týden. To je přece blbost, že?

Tak opravdu bych chtěl slyšet od někoho, kdo ty informace má, velmi bych si toho vážil, ten důvod, proč 15 % firem plus minus tedy není schopno nebo ochotno, jestli je to určitý segment trhu, nebo je to nějaká struktura firem, co ty firmy mají společného. Jak jinak chcete seriózně rozhodovat, když nevíte, co je důvod, proč těch patnáct...

A jenom tady všichni, co tady vystupujete, tak říkáte, že pět týdnů ve vašich firmách je, pokud je vlastníte nebo tam pracujete, tak já bych také chtěl slyšet těch 13 %, 15 nebo kolik to je, co nemá těch pět týdnů dovolené, co je ten důvod. Ať řešíme příčinu, ať řešíme ten důvod, ať ti lidé si opravdu tu dovolenou mohou vzít. Ať si ji mohou vzít, pokud možno z velké části vcelku v době, kdy chtějí, ať to není danajský dar. Prostě chceme prodloužit dovolenou? Ano! Chceme zkrátit pracovní dobu? Ano! Je cesta směrem řekněme na zkrácení pracovního týdne? Ano! Vždyť to tady všichni říkají. Říkají to tady zástupci podnikatelů, zaměstnanců a chceme to dělat reálně tak, aby to mohlo fungovat, anebo takovým tím způsobem jak za socialismu: Až jednou proletariát, bude komunismus, a pořád nic! Ne, chceme to dělat reálně, tak pojďme reálně a pojďme vycházet z nějakých tvrdých dat. Ten, kdo je má, ať nám je předloží, ať se o nich můžeme bavit. Co je na tom tak těžkého? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Stanislav Grospič - faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji moc, pane předsedající. Víte, v devadesátých letech došlo postupně, a já to nezpochybňuji, bylo to legislativním procesem, byl jsem součástí této Poslanecké sněmovny, k likvidaci téměř 52 odborových práv a vymožeností, které nepocházely z doby po roce 1948, ale pocházely povětšinou z období třeba prvé republiky, možná i Rakouska-Uherska. Odbory byly silně devalvovány. Působí v podstatě v marginálním množství firem vzhledem k malým firmám, působí spíš ve větších firmách a je velice obtížné je zakládat. To je holá skutečnost. Můžete se na to zeptat jakýchkoliv odborových předáků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP