(12.40 hodin)
(pokračuje Bláha)

A zrovna tak proč vzrůst inflace? Je to jednoduché: jestliže musím na každého čtyřicátého zaměstnance přijmout jednoho navíc, a pište si, že to je jeden a půl navíc, tak ty peníze se někde musí promítnout. A logicky, kde se promítnou: promítnou se v přesčasech, ty přesčasy musím zaplatit, tím pádem mi vzrůstají náklady, ty musím promítnout do cen svých výrobků. Je to začarovaný kruh, ale tak to chodí.

Reakce veřejnosti je taková, že poslanci zdržují, poslanci ANO zdržují, není to tak. Já říkám na rovinu, všichni bychom hrozně rádi měli pro naše zaměstnance více volného času, více benefitů, ale musíme na to jako stát vydělat a mít, mít na to jako firmy. Už jsme rok zavřený. Většina firem do toho dala vlastní úspory, prostředky na investice a potřebují se nadechnout a jít dál.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Čas, pane poslanče. Děkuji. Pan poslanec Vít Kaňkovský. Omlouvám se, časomíru zapnu znovu. Prosím, teď máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Milé kolegyně, kolegové, ještě v reakci na pana kolegu Grospiče a paní kolegyni Aulickou Jírovcovou, prostřednictvím pana předsedajícího. Asi jsme si nerozuměli. Já jsem nehovořil o tom, že by direktivní nařízení o tom, že budeme mít pět týdnů dovolené plošně, nějakým způsobem zhoršilo slaďování rodinného a pracovního života. Tak to myšleno nebylo. Já jsem hovořil o tom, že pokud chceme zlepšit, a do budoucna si myslím, že to je náš velmi důležitý úkol, slaďování pracovního a rodinného života, tak je potřeba udělat řadu dalších kroků, a že tady paní ministryně Maláčová plamenně hovořila o tom, jak je potřeba těch pět týdnů dovolené mít, ale že v tomto volebním období pro slaďování pracovního a rodinného života neudělala takřka nic, to je bohužel pravda.

A znovu opakuji, KDU-ČSL chce, aby se do budoucna zlepšily pracovní podmínky našich zaměstnanců jak ve smyslu zkrácení pracovní doby, tak případně i ve smyslu prodloužení dovolené, zlepšení ve smyslu více volného času. To si přejeme všichni, ale zasaďme to do kontextu doby a uvědomme si, jestli skutečně v tuto chvíli tímto krokem těm zaměstnancům pomůžeme, anebo uškodíme. A já jsem přesvědčen o tom, že v této době to bude krok, který zhorší podmínky zaměstnanců v tom smyslu, že se zhorší trh práce a nebudou tady pracovní místa.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Nyní faktické poznámky v následujícím pořadí: paní poslankyně Aulická Jírovcová, páni poslanci Grospič, Juříček, pan předseda Stanjura a pan poslanec Bláha. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Opět, vaším prostřednictvím, na kolegu Juříčka. Ano, já s vámi souhlasím, že v téhle době se právě ukazuje ještě více na takzvaný zákon trhu a jak je potřeba dnes i pracovat, protože tady máme spoustu podnikajících firem, které nedosáhnou na žádné kompenzace, z důvodu nastavených pravidel to tak je, a nikdo se jich neptá a musí prostě fungovat a pracovat, protože oni samozřejmě chtějí pracovat. Bohužel se také ukázalo, že i ty kompenzace, které byly na začátku nastaveny, pomáhaly i u společností, menších firem, to už je asi jedno, kde by v normálním tržním prostředí už dávno nefungovaly, a takzvaně se trošku držela taková ta umělá zaměstnanost. Na druhou stranu ty dopady teď budeme asi vidět na podzim, kde nás čekají, a to ve velkém nárůstu nezaměstnanosti.

A možná ještě ke kolegovi Bláhovi. Práce o víkendu, to přesně ukazuje i na to, co tady řekl pan kolega Juříček, protože to je přesně to, že ti zaměstnanci si dneska ve velké míře nemůžou vybírat, jestli do práce o víkendu půjdou, nebo ne, pokud je to nutné, anebo mají takové pracovní směny, že to je prostě jejich klasické zaměstnání a nastavení té pracovní doby. A my jsme se i domluvili, a mělo to tady být asi řečeno na začátku, že budeme měnit, a je to tedy ke kolegovi Vítku Kaňkovskému, vaším prostřednictvím, především, účinnost, a to ještě o rok, a bylo to domluveno s legislativou, na 1. 1. 2023. Myslím si, že i KDU-ČSL, která to dlouhodobě podporovala a říkala, že by to bylo jednou z možností slaďování rodin, práce a rodiny, by s tím pak neměla mít žádný problém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Stanislav Grospič. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, navážu, vaším prostřednictvím, pane předsedající, na svou kolegyni paní Aulickou Jírovcovou. Ano, to tady zaznělo, že my chceme měnit účinnost od 1. 1. 2023, protože víme, co se děje v České republice. Ale chci také říci, že většina světa nebo téměř celý svět, i Evropská unie nevyjímaje, je zasažen covidovou pandemií a je to zcela nepředvídatelné. Každý stát reaguje po svém podle své legislativy a jen obtížně se rodí nějaká společná pravidla, dokonce ani Evropská unie nebyla schopna, byť by se to od ní čekalo a já bych to od ní čekal, vést všechny své členské státy k nějaké podobné regulaci. Ale vidíme to na krásném případě. My uzavřeme Českou republiku, ostatní země se otevřou, a vzápětí se zavírá Německo, zatímco my zase rozvolňujeme. Čili ta nákaza se přelévá, přelévá se, nikdo si s tím dost dobře neví rady a bohužel nedá na rady epidemiologů a lidí zkušených, kteří se tím zabývají a mají k tomu více co říci, a převládá jenom ten politický pohled, který je umocněný možná volebními preferencemi.

Ale já bych tady chtěl říci k tomu zdravotnictví, které tady zaznělo: prosím vás, existuje zákoník práce, § 213, jestli se nepletu, odst. 2, podle kterého zdravotnická zařízení, která jsou státní nebo krajská, mají pět týdnů dovolené, čili bavme se o nemocnicích možná městských, možná v soukromých rukou, ale ve většině případů těchto nemocnic rovněž jejich vlastníci či provozovatelé poskytují pět týdnů dovolené. Takže abychom si nezaměňovali některé věci, které jsou nebo nejsou zbožným přáním nebo skutečností, čímž nevylučuji, že nemusí být zdravotnická zařízení, která toto neplní. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Děkuji. Omlouvám se.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Pavel Juříček, poté pan předseda Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji. Já stále ale nechápu tu otázku, proč to musíme dělat zákonem. To za prvé.

Za druhé si myslím, že tady stále není vyrovnaný vztah mezi firmami, podnikatelskou sférou, vládou a parlamentem. Stále jak kdybychom byli jejich nadřízení, a něco jim nařizovat, já to prostě nechápu. To je potřeba nějaká změna vašeho myšlení k tomu, když tady všem říkáme, že ti úspěšní to dělají a dělají ještě řadu jiných věcí než dodatečný týden dovolené, jak jsem říkal, já dávám šest dní dodatečné dovolené s nějakými parametry a k tomu máme wellnessy, k tomu máme rekreace, k tomu jsem postavil podnikové byty, protože stát se o to nepostaral, tak abych měl vývojáře a schopné lidi, proto mám dneska 178 vývojářů, a takhle to dělá řada firem. A vy si jich vůbec nevážíte, vy ještě o nás hovoříte jako o novodobých otrokářích jenom za to, že já jsem na pozměňovací návrh napsal 16 hodin v mimořádných případech, když vám hoří fabrika nebo ji máte zaplavenou, tak ji potřebujete co nejrychleji rozběhnout. A vy to neznáte. Já chápu, že to nezná paní ministryně, ale my jsme v těch firmách byli přes noc, my jsme tam byli čtyřiadvacet hodin s těmi lidmi, abychom to uklidili, abychom znovu rozběhli firmu. Jenom jsem chtěl napravit to, co se tady v minulosti nedělalo. Ve chvíli, kdy vám bude hořet barák, tak si řeknete: Teď končím a nechám ho shořet? Tak co je to za zodpovědný management? Co je to za zodpovědného člověka, který nechá zničit majetek, na kterém právě ti zaměstnanci pracují? A toto jsou ty symboliky, jak si vůbec nevážíte podnikatelské sféry, podniků, podnikatelů a těch firem, které tady pracují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Čas, děkuji. Pan poslanec Jiří Bláha. Pan předseda Stanjura se mezitím z faktické poznámky odhlásil. Poté je ještě přihlášen pan poslanec Grospič s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP