(12.30 hodin)

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych reagovat na slova paní ministryně, prostřednictvím pana předsedajícího. Jestliže nám jde tedy o lidi, aby měli více volna, tak pojďme udělat to, že nebudou muset chodit v neděli a ve svátek do práce. Já myslím, že to je daleko zásadnější než pět týdnů dovolené. Rodiny nejvíc porušuje to, že místo toho, aby byly s dětmi, když jsou děti doma v sobotu a v neděli, tak musejí být v práci. Tím pádem je narušen celý proces rodinných vztahů, výlety, všechno možné ovlivňování. To je jeden z nejdůležitějších bodů, který by měl jít touto Sněmovnou, pokud to sociální demokracie a KSČM myslí vážně. To je cesta, která na Západě je běžná. Vyjedete do Německa, do Rakouska, do Francie, do Polska, do Maďarska, všude je v neděli zavřeno. Švýcarsko jsem zapomněl. Jenom v Česku se maká na to, aby právě ty zahraniční firmy měly odbyt zboží, protože normální lidi, tedy ty malé firmy, které zaměstnávají své nejbližší a známé, tak ty mají zavřeno. Ty to moc dobře vědí, že nejčtenější (nejcennější?) je ten víkend. Ne že někomu dám pět týdnů dovolené, ale to, že mu umožním normálně rodinně žít.

Já jsem to pochopil před pěti roky, když za mnou mí zaměstnanci přišli a řekli: Jirko, my už víc peněz nechceme, my bychom radši měli více volného času o víkendech, kdy můžeme být s rodinou. Protože dovolenou s rodinou nesladíte. Pět týdnů s rodinou nesladíte nikdy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Pan poslanec Vít Kaňkovský a pak budou pokračovat další faktické poznámky - paní poslankyně Aulická Jírovcová, pan poslanec Grospič, pan poslanec Juříček, v tomto pořadí. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré již odpoledne. Také mi to nedá nezareagovat na paní ministryni Maláčovou. Musím říct, že to, co tady paní ministryně předvedla, tak s tím se nemohu smířit, považuji to za nehorázné vyjádření a podle mého názoru to zasadila do kontextu doby tak někde před pětatřiceti roky nazpět na sjezdu Komsomolu v Moskvě.

Co to tady, paní ministryně, říkáte o tom, že tady chceme někoho sedřít z kůže? My jsme tady jasně řekli, že si uvědomujeme, že je potřeba zlepšit pracovní podmínky českých občanů, že je potřeba zlepšit podmínky českých zaměstnanců, ale také hovoříme o tom, že je potřeba to zasadit do konkrétní doby. A když si vezmu k faktickým krokům, které jste vy jako ministryně práce a sociálních věcí v tomto volebním období udělala, tak se ptám, co jste udělala pro zlepšení situace českých zaměstnanců?

My jsme tady opakovaně volali po tom, že je potřeba lépe nastavit podmínky pro sladění pracovního a rodinného života, volali jsme po důležitých změnách zákoníku práce. A dočkali jsme se těch změn z pera Ministerstva práce a sociálních věcí? Předložila jste takový komplexní návrh?

Takže vy nás tady budete ideologicky školit, ale přitom z dílny MPSV se toho směrem k zaměstnancům v tomto volebním období stalo pramálo. Mě to mrzí.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Paní poslankyně Hana Aulická Jírovcová, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Aulická Jírovcová: Děkuji, pane předsedající. Já na svého předřečníka, vaším prostřednictvím, pana kolegu Bláhu. Nezlobte se na mě, ale je to vždycky zaměstnavatel, který určuje, kdy vlastně si může vzít ten člověk, ten zaměstnanec dovolenou. Většinou z 99 % to nezáleží na zaměstnanci, ale vždy je tam zaměstnavatel, který tohle určuje.

A to, že my tady chceme opravdu sladit to, aby se umožnilo, ten legislativní, zákonný rámec toho, aby všichni zaměstnanci měli možnost pěti týdnů dovolené, z těch argumentů, které tady byly řečeny, to není nic nového. Tady jenom probíhá diskuze, kdo to potřebuje, aby to neprošlo, a pro koho my vlastně to děláme. A tady se ukazuje diskuze zaměstnavatelů. A já se tedy ptám, jací vy jste zaměstnavatelé. A pak ty potřeby a zásluhy pro zaměstnance.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Stanislav Grospič s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedající. Já si dovolím také na to reagovat. Mám pocit, že to, co tady zaznívá, a to, co budou moci slyšet i zaměstnanci, pokud to budou poslouchat a přemýšlet o tom, tak přece pět týdnů dovolené vůbec neznamená, že by to mělo nabourat rodinný život. Naopak, to pomůže sladění rodinného života. A jestli si někdo myslí, že sick days nebo něco takového tomu naopak pomůže, tak to skončilo. To skončilo tím, co nastalo teď covidovou epidemií a co jsme přijali i jako Poslanecká sněmovna. A já jsem tady předložil za oba předkladatele nás vstřícný návrh, který jsem připravený zopakovat, protože my si uvědomujeme, jaká je složitá doba, a chtěli bychom, aby se posunula účinnost tohoto zákona, protože víme, že ta situace je obtížná.

Ale na druhou stranu, statistická čísla hovoří vcelku jasně o tom, jak se pětitýdenní dovolená stala už běžnou součástí, byť je kolektivně vyjednávána. A tam, kde nepůsobí odbory, tak samozřejmě někdy zaměstnavatelé, ti moudří zaměstnavatelé, se dohodnou se svými zaměstnanci, protože vědí, že odpočatí zaměstnanci a klid ve firmě jim vlastně zvyšuje výkonnost a akceschopnost i konkurenceschopnost té firmy. Takže to, co tady zaznívá, si myslím, někdy není úplně pravda. A už vůbec bych se ohradil proti tomu, že to přinese nějaké zvýšení cen a hektické zdražování v české společnosti. Pokud dojde ke zdražování a k inflační spirále, tak to bude mít úplně jinou podstatu a to ekonomové sami velice dobře vědí.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Pavel Juříček, po něm pan poslanec Bláha. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuju. Kolegyni Aulické prostřednictvím, byť si jí vážím a považuji za čestného člověka, nicméně zaměstnavatel ani tolik nerozhoduje jako trh. A jestliže máte trh, který máte dneska vůbec neliberalizovaný, což je pracovní trh, který jsme různě sešněrovali, a my zaměstnavatelé a úspěšní podnikatelé nemáme zaměstnance. Jestli pracujete v automobilovém průmyslu, jak pracuji já, a na tom jsem postavil celou strategii, tak prostě musíte splnit tu dodávku. Takže proto služby, jak říkal kolega Jiří Bláha, prostřednictvím předsedajícího, když nejsou lidi, tak musejí jít lidi v sobotu, v neděli do práce. Tak já, když nemám, anebo nejenom já, ale 260 firem, které tady pracují v automobilovém průmyslu, tak tu zakázku musí splnit. Říká se tomu takzvaná odvolávka. A jestli ji nesplní, už jsem to tady říkal ve Sněmovně, když ji nesplníte, tak za hodinu zastavení jedné destinace máte penále ve výši 250 milionů Kč, 10 milionů euro, a to si nemůžete dovolit. Protože jednou to uděláte a už si nikdy na tom trhu nezahrajete.

Proto je teď ta situace taková, že nám chybí statisíce zaměstnanců v úspěšných firmách. Antivirem jsme zablokovali pracovní trh. Ono se to po čase nějak vyřeší, ale ten trh je skutečně Antivirem zablokovaný. Úspěšné firmy - nemáme s kým dělat. A proto teď je situace taková, že naši zaměstnanci opravdu chodí v sobotu i v neděli. Taková je situace.

A pak si dovolím ještě reagovat na paní Maláčovou, ale už mi vypršel čas. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Ano, děkuji za dodržení času. Pan poslanec Jiří Bláha, poté pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně a kolegové, chtěl bych jenom upozornit na to, že největším zaměstnavatelem tam, kde není volný čas, kde musejí lidé chodit do práce v sobotu, v neděli, v noci, ráno, kdy nejsou schopni sladit dovolenou s druhými protějšky, je stát. Stát prostřednictvím zdravotnictví. Tam je největší průšvih, že vlastně o tom, kolik kdo odpracuje, se ani nedovíte, je to jenom prostřednictvím odměn. Ale ve finále se běžte doktorů zeptat. Mají 280, 300 hodin v práci. Ne doma, v práci. Takže tam máme největší slabinu, a jestliže schválíme pět týdnů, tak tam nastane ještě větší problém. A nikdo mi tady na to neodpověděl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP