(12.20 hodin)
(pokračuje Votava)

Takže je třeba, aby v zákoníku práce byla stanovena samozřejmě pravidla hry, a k tomu patří samozřejmě i doba dovolené. Já nezpochybňuji, aby to tady nevypadalo, že zpochybňuji pět týdnů dovolené, já nezpochybňuji. Ona už většina dneska těch zaměstnavatelů a dobrých podnikatelů, pokud samozřejmě jim to hospodářská situace umožní, tak to dávají jako bonus. Ale v současné době, opravdu v době pandemie, vidím to na řadě svých přátel, kteří podnikají, vidím to třeba i v rodině, abych nebyl ve střetu zájmů, chraň bůh, tak vidím, jak je to obtížné, hlavně ti malí podnikatelé, OSVČ, kteří mají dva, tři, čtyři, pět, do deseti třeba zaměstnanců. Tak těm se opravdu dneska nelehko žije. A každá koruna je dobrá. A většina těchto podnikatelů nepropustila své zaměstnance, nepropustila je, protože ví dobře, že potom už je třeba nezíská tak oddané zaměstnance.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, čas, pane poslanče. Děkuji. Paní ministryně Jana Maláčová s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Jiří Bláha, také s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedající. Já tady nemůžu uvěřit, co tady poslouchám, jak tady diskutujeme o pracujících v této zemi. Já si myslím, že prosperita České republiky je založena na tom, že tady miliony lidí poctivě, tvrdě pracují. To je fakt. Jsou to lidé, občané této země, kdo vybudoval Českou republiku v takovém stavu, v jakém je. A bavit se o tom, že zase chtějí něco navíc, mi přijde velmi nedůstojné, a zejména tím myslím pana poslance Juříčka. Podívejte se, všechny argumenty, statistiky o tom, kolik se v České republice pracuje a že pracujeme v evropském srovnání mnohem více než naši sousedé na západ, vás nepřesvědčily, ale ta statistika je neúprosná. Můžeme se tady bavit o dobrovolnosti a tak dále. Já si ale myslím, že založit ekonomiku na levné pracovní síle, na tom, že budu lidi sdírat z kůže, nenechám je odpočinout, nenechám je nabrat sílu, nenechám je zvyšovat svou produktivitu, je prostě špatně. A pokud to zasadíme do kontextu těch posledních dní, tak já si myslím a myslím, že to je i názor této Sněmovny, že bychom měli patřit na Západ. Měli bychom patřit na Západ a tam se pracuje méně, protože odpočatí, spokojení zaměstnanci jsou produktivnější. To je můj názor, a proto podporujeme pět týdnů dovolené.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Budeme pokračovat ve faktických poznámkách. Pan poslanec Jiří Bláha, potom vystoupí pan poslanec Grospič a pak pan poslanec Juříček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, mě mrzí, že se do debaty nezapojují pořád předkladatelé návrhu. To znamená, že opravdu nezodpoví otázky, jak budou řešit zdravotnictví a jak budou řešit inflaci, jak práci ve službách a vztah podnikatel-zaměstnanec. To je jedno velké téma, které tady zaznělo, a určitě kdysi byla pravda, že zaměstnanec byl v horší pozici, ale ne v dnešní době, ne v době covidové, ne v době předcovidové, kdy vlastně na trhu nebyla jedna pracovní síla volná, stálý nedostatek.

Za posledních pět roků jsem ve své firmě musel ubrat z nějakých zažitých postupů, nároků na kvalitu, výkon, na vstřícnost k zákazníkům, na to, jak se máme chovat mezi sebou, na to, jak má být uklizeno prostředí a tak dále a tak dále. To všechno odnášejí jedni a ti samí lidi. Odnášejí to ti dobří a špičkoví zaměstnanci, kterým to není jedno a stále na to poukazují, ale bohužel, musíme všichni být potichu, musíme všichni chodit po špičkách, protože bohužel, těch špičkových a kvalitních je pořád stále málo a převládají ti průměrní, kteří bohužel nesplní to, co splní ti špičkoví, a často využívají právě té práce těch špičkových. To je problém. Takže to, že zaměstnanec tahá za kratší konec, se změnilo. Každý zaměstnanec dneska může okamžitě skončit a najde deset pracovních míst.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, čas, pane poslanče. Děkuji. Pan poslanec Stanislav Grospič, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové. Já bych si dovolil vaším prostřednictvím, pane předsedající, reagovat na svého předřečníka a pak samozřejmě na to, co tady trošku zaznělo. Ano, chci se zapojit do diskuze, jsem řádně přihlášený, vystupoval jsem k tomu několikrát a schválně chci také, aby odezněla diskuze vás, kolegů poslankyň a poslanců, mohl jsem si udělat celkový obrázek a potom na ledasco reagovat. Ale co tady chci říct jako vstřícný krok, ke kterému jsem připraven spolu se svou spolupředkladatelkou Hanou Aulickou Jírovcovou, a to je to, že podle § 90 jednacího řádu lze opravit účinnost tohoto zákona hlasováním zde ve třetím čtení. Jsem připraven to potom navrhnout, až k tomu dojde, a hlasovat o umožnění opravy a tak, aby změna účinnosti nabyla, pokud bude vůle přijmout tento zákon v Poslanecké sněmovně, od 1. 1. 2023. Protože my nejsme slepí, my vnímáme tu dobu, která uplynula a která nás postihla covidovou epidemií. Ale také chci říci, že ten zákon byl předložen 1. listopadu 2018 a od té doby se neustále převaluje a projednává v této Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Pavel Juříček, po něm pan poslanec Petr Beitl. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji. Já jsem chtěl reagovat na proslov a jakýsi osobní atak ze strany paní ministryně Maláčové a sám si kladu otázku, kdo ví o životě a firemním životě víc, jestli ona, nebo já.

Já jsem vyučený chlapec. Musel jsem se vyučit, protože komunisté mého tatínka pronásledovali, občas ho zavřeli a byl oportunista. A přestože jsem chodil tenkrát komunisty vytvořenými talentovanými třídami a byl jsem mezi talentovanými dětmi, tak jsem nesměl studovat, takže jsem se musel vyučit a musel jsem dělat dělníka, takzvaného univerzálního frézaře. Tehdy se to tak jmenovalo, dneska je to CNC obráběč, protože čas se posunul. Takže jsem byl v roli dělníka. Až pak, když jsem měl ten dělnický původ, tak jsem teprve směl studovat. Byl jsem mezi nejlepšími na průmyslovce i mezi nejlepšími na vysoké škole, tak si vyprošuji, aby paní ministryně na mě útočila, jestli já něco vím, a myslím si, že o firemním životě, kde jsem od roku 1982 ve firmě a kde jsem byl i vysokoškolský profesor, tak setsakramentsky něco vím.

A jak znovu jenom opakuji: svých zaměstnanců si nesmírně vážím, mám s nimi výborné vztahy. Podstatně - jak jsem říkal - lepší než s top managementem. A když mezi nimi ráno projdu, tak se nestane, aby někdo na mě zaútočil nebo plivl. A když jsem s nimi v hospodě, tak spíš dostanu od nich panáka než nějakou kritiku. Děkuju, musel jsem se bránit.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Petr Beitl, po něm pan poslanec Jiří Bláha. Pokračujeme ve faktických poznámkách. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Beitl: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, také musím zareagovat na paní ministryni, i když jsem řádně přihlášen do rozpravy. Já tady vnímám tu velmi dlouhou debatu jako volání k jakémusi konsenzu ze strany podnikatelů a zaměstnavatelů. Oni volají po dohodě, tripartitní, mezi zaměstnanci a zaměstnavateli a volají po tom, aby se podobná změna zákona zasadila do lepší doby. A já se k tomu také přikláním.

A co zaznělo z úst paní ministryně? Cosi o sedření kůže ze zaměstnanců. Já to pokládám za velmi nevhodný výraz i vůči panu Juříčkovi, který si svoje curriculum vitae napsal svojí prací a já mu věřím, že v jeho firmách je taková situace, jaká je, a pokládám to za velmi nevhodné vůči všem podnikatelům, které z kůže sedřela dnešní doba, a my jim chceme dnes takovou změnou zákona, my je chceme dnes tou žebráckou holí, kterou jim nadělila doba, ještě přetáhnout přes záda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jiří Bláha, faktická poznámka. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP