(12.00 hodin)

 

Poslanec Pavel Juříček: Ano, děkuji ještě jednou, dámy a pánové. Já jsem chtěl dokončit myšlenku, která, si myslím, velmi souvisí s tím, o čem se tady bavíme. Ta myšlenka spočívala v tom, jakým způsobem státy, parlamenty, vlády spolupracují právě s podnikatelskou sférou. Naznačil jsem tady ta třicátá léta Spojených států a od té doby se moc dobře ví, že ve Spojených státech vždycky existuje jakási sounáležitost mezi podnikatelskou sférou, velkými hráči i malými hráči s jednotlivými vládami. Ale ono se ukazuje, že to funguje nakonec i v Evropské unii. Jenom český parlament - jaksi máme nějakou tendenci tady udělat něco jiného a vytvářet příkop mezi vládou, parlamentem a podnikatelskou sférou.

Můžu odpovědět Honzovi Bauerovi, prostřednictvím předsedajícího. Ano, všechny podnikatelské asociace nebo Svaz průmyslu, Hospodářská komora a všichni podnikatelé, které znám, s tím naprosto zásadně nesouhlasí, byť i já například dávám šest dnů dovolené navíc, čtyři týdny normálně a šest dnů dovolené navíc. Ale s různými parametry, které jsme zavedli proto, tak jak je dohoda, ať už na odborové fázi ve firmách, anebo je dohoda se samotnými zaměstnanci. Jakou drzost máme my, když oni to zavádí, jim to ještě dát jako povinnost? Kde je potom ocenění zaměstnance od zaměstnavatele, když my s neuvěřitelnou drzostí jim to chceme nařídit? Ano, většina podnikatelů -

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Omlouvám se, čas vypršel. Pan předseda Válek, poté pan poslanec Bláha, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se pak přihlásím do řádné diskuze. Nicméně teď k té debatě, to je debata podnikatelé-zaměstnanci. Já se v tom ztrácím. Vždycky jsem byl jenom zaměstnanec, notabene na univerzitě, takže de facto polostátní. A mě by tedy zajímalo, tak evidentně jsou podniky, kde je pětitýdenní pracovní doba (dovolená?), je jich většina, a pak jsou podniky, kde není. Tak ti, co tedy chtějí v těchto podnicích zavést tu pětitýdenní pracovní dobu (dovolenou?), já bych taky chtěl, ale chtěl bych mít k tomu data a ta data by znamenala, že bych rád, aby tady vystoupil buď někdo z ministrů, kteří to určitě mají zanalyzované, nebo eventuálně z předkladatelů, a řekl, jaká je struktura těch podniků a co je důvod, proč tam tedy není ta pětitýdenní pracovní doba (dovolená?), jestli jsou to třeba podniky, co zaměstnávají sezonní zaměstnance, nebo jsou to rodinné firmy, nebo jsou to malé firmy, kde prostě to technicky nejde, nebo je to určitá část průmyslu, nebo je to nějaký region, nebo je to bestiální podnikatel, nebo co je ten důvod. Já prostě pořád tomu tady nerozumím. Mně to připomíná to páchání dobra, když jsme chtěli zakázat kamionům předjíždět na dálnici, aniž bychom tušili, proč se to děje, a vykašlali jsme se na ty ostatní faktory, jako dodržování předpisů, vážení kamionů a já nevím to všechno, co by mělo fungovat a nefunguje, a vymýšleli jsme zákaz předjíždění jenom proto, že jeden den nasněžilo, ministr dopravy to nezvládl a vznikal na dálnici kolaps. Tak já bych nechtěl, abychom se tímto směrem ubírali. Pojďme se bavit o faktech, a velmi bych prosil tedy o tuto informaci. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Jiří Bláha s faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Já děkuji za udělení slova. Vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěl poděkovat, prostřednictvím pana předsedajícího, za slova pana Kaňkovského, vystihují tu celou záležitost, ale samozřejmě i ty ostatní diskuze, já si myslím, že jsou k věci a že to prospívá k tomu, abychom si ujasnili, že vlastně celý ten návrh přišel v nevhodnou dobu. Všichni jsme pro prodloužit, na klubu jsme se o tom bavili, a kolega zdravotník vystoupil a já mu dávám za pravdu. Ano, nejcennější je zdraví. Ale pořád si řekněme na rovinu - a já bych chtěl poprosit pana Stanislava Grospiče, který je předkladatelem s paní Hanou Aulickou Jírovcovou a dalšími, aby mi zodpověděli otázku, jak to budou řešit ve zdravotnictví. Tam je armáda lidí, kterým když prodloužíme dobu dovolených, tak kdo za ně bude pracovat? Zavřeme ta oddělení? Kdo to zvládne? Takže ti doktoři, kteří dneska už slouží nad rámec, protizákonně nad rámec, tak budou sloužit ještě víc? No, takhle to přece nechceme. Chcete, aby lidi ve službách, kde nejsou pracovní síly pro služby, pracovali ještě víc? Aby ty prodavačky u pokladen a jinde, pekařky, cukráři, pracovali ještě víc? Tak to přece nejde, to se nedá zvládnout. Prostě ano, my se můžeme domluvit, že o tom budeme hovořit, že to budeme připravovat a že se domluvíme společně na tom, že k nějakému roku to odsouhlasíme a posuneme. Ale já bych dával přednost tomu, aby právě firmy si mohly vybrat a mohli si vybrat i zaměstnanci mezi firmami, kam půjdou a nepůjdou. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Václav Votava s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Juříček, faktická poznámka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Votava: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já možná překvapím. Překvapím v tom, že budu souhlasit s panem poslancem Kaňkovským, protože to, co řekl, v podstatě takto vnímám i já, byť jsem sociální demokrat, to nevylučuje. Já jsem přišel z podnikatelské sféry, až tady skončím, jako že skončím, tak se znovu do ní vrátím, ale neříkám to proto, řada sociálních demokratů jsou podnikatelé. Já jsem si vždycky vážil svých zaměstnanců a budu si jich vážit stále, protože bez zaměstnanců podnikatel nemůže prostě podnikat. A bez podnikatele zase zaměstnanec nemůže zajistit své rodiny, nedostane mzdu - a tu mzdu má dostávat slušnou, odpovídající, ale vše je třeba zasadit do kontextu doby.

Já jsem pro pět týdnů, ale myslím si, že v současné pandemické době bychom měli opravdu trochu myslet především na malé firmy, na živnostníky, pro které to může být opravdu zátěží. Pro velkou firmu to zátěž určitě není, ta si s tím poradí, ale menší firma, tam už problém je. Takže já jsem pro pět týdnů, ale zamysleme se nad tím, jestli to neposuneme, jestli neposuneme účinnost třeba o dva roky, až tato doba skončí. Pak, pokud bych tady byl, jako že tady už nebudu, tak bych pro to milerád ruku zvedl, obě ruce bych pro to zvedl. Takže já si myslím, že to, co řekl pan kolega Kaňkovský, ještě jednou opakuji, si myslím, že má racionální jádro. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Petr Fiala: Děkuji. Pan poslanec Pavel Juříček, po něm pan poslanec Jiří Bláha, faktické poznámky. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Juříček: Ještě jednou děkuji. I já oceňuji, prostřednictvím předsedajícího, proslov pana Kaňkovského, ale dovolte, abych nesouhlasil i s kolegou Jirkou Bláhou, prostřednictvím předsedajícího, a panem kolegou Votavou, protože si myslím, že se vlamujeme do prostoru, který nám nepatří. Je potřeba si vždycky položit (otázku): kdo, co, kdy a jak. A myslím si, že kdo má rozhodovat o tom, jestli má být pátý týden dovolené, nebo šestý, nebo osmý, nebo dvanáct týdnů, tak to není role parlamentu a není to role podle mě vlády. Je to spíš role opravdu zaměstnavatelů, těch, kteří si na to umí vydělat. A ti, kteří si na to vydělat neumí, tak to pak bude mít jenom dopady, které už se tady zmiňovaly.

O těch dopadech ještě můžeme dál a dál mluvit, ale skutečně to není otázka toho, že to je naše role. Prosím vás, nechme tu roli těm zaměstnavatelům, protože tam se rozděluje mezi tím, která firma je úspěšná a která je o něco méně úspěšná. Já si vážím všech podnikatelů, kteří umí zaměstnat jednoho člověka a umí vydělat jednu korunu - a ještě víc, když umí vydělat jedno euro, ale ne to, že my jim tady začneme něco nařizovat, když oni sami to dobrovolně dělají. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP