(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Já to tušil, že musím říct to připomenutí, že faktická poznámka je reakce na průběh rozpravy, nenahrazuje vystoupení v rozpravě, do které se každý může přihlásit. Nyní pan kolega Vojtěch Munzar s faktickou poznámkou, poté Jiří Bláha a Jan Bauer. Prosím, pane poslanče, vaše faktická poznámka.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ano, děkuji. Já jsem řádně přihlášen, to znamená, většinu argumentů řeknu ve svém řádném vystoupení, ale zaujala mě poznámka pana kolegy Veselého o tom, s čím bojuje sociální demokracie 143 let. Já musím říct, že jsme se za těch 143 let trochu posunuli, nemusíme tady vést bitvu jako z 19. století. Stačí se podívat na to, co se stalo před ekonomickou krizí v době ekonomického růstu. Byla velká zaměstnanost, kdy zaměstnavatelé se snažili získat své zaměstnance nejenom tím, že jim zvyšovali plat, ale že nabízeli určité benefity. A já jsem přesvědčen, že pět týdnů dovolených je v mnoha firmách, a v těch firmách, kde to není, tak je to třeba z technicko-provozních důvodů té firmy nebo je to také z ekonomických důvodů, protože to jsou třeba firmy, které mají řekněme menší přidanou hodnotu, jejich činnost má menši přidanou hodnotu a podobně. A u těch malých firem, tam je to většinou na dohodě. Na dohodě, kterou vy nechcete, protože to chcete nařizovat direktivně. Většinou u těch malých firem je to na dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Když si ten zaměstnanec potřebuje něco vyřídit, tak ho zaměstnavatel třeba na den dva uvolní z práce, aniž by to vykazoval jako dovolenou. To jsou běžné příběhy, které se dějí, a my nemusíme přece tady direktivně všem určovat, zaměstnancům i zaměstnavatelům: Musíte udělat tohle. Nechte tam prostor pro individuální dohodu. Já jsem přesvědčen, že každý rozumný zaměstnavatel si váží svých zaměstnanců a dokáže najít cestu, jak se s nimi dohodnout, protože o ně nechce přijít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Jiřího Bláhy, Jana Bauera, Víta Kaňkovského, Pavla Juříčka a poté Vlastimila Válka. Ještě kolegu Válka požádám, aby se přihlásil elektronicky, aby ho nikdo nepředběhl. Já mezitím budu měřit čas panu poslanci Jiřímu Bláhovi. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Opět musím reagovat, protože kdyby platila ta slova, která tady zazněla, tak vlastně v době socialismu bychom tady přece museli mít třeba dva měsíce dovolené, ale bylo to opačně. V době socialismu jsem po vyučení dostal 14 dní a až teprve ve 24 jsem dostal tři týdny a měsíc byl až po třiceti. Takže já nevím, o čem tady mluví sociální demokracie, ale rozhodně socialisticky to tenkrát nevypadalo. A na Západě daleko dřív byla delší dovolená, delší doba na zotavenou.

Já bych se chtěl jenom zeptat kolegy, aby mi odpověděl na otázku, jak vyřeší nemocnice a zdravotnictví, když prodloužíme dovolenou. Najednou seženeme více pracovních sil do zdravotnictví? Kde je seženeme? Dneska zdravotnictví trpí tím, že vlastně všichni dělají načerno práci navíc, ne na oficiální pracovní poměr, protože vlastně ten určuje, že v práci můžete být jenom osm hodin a mezi jednotlivými pracovními směnami musí být nějaká přestávka, která je docela dlouhá. V okamžiku, kdy máte dvě delší směny, musíte mít o to delší pracovní přestávku a zdravotnictví toto určitě nenaplňuje a porušuje se to právě díky DPP, DPČ a jiným úvazkům. Tak jak vyřešíme práci v nemocnicích, protože na každého čtyřicátého zaměstnance vyjde prodloužením doby (dovolené) jeden zaměstnanec navíc? Kde je seženeme? Jak to uděláme? Takže já bych rád, kdyby mi na to kolega odpověděl. Tím bychom se mohli posunout dál. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Skončil čas pro vaši faktickou poznámku. Nyní pan kolega Jan Bauer a ještě konstatuji, že po něm je Vít Kaňkovský, Pavel Juříček, Vlastimil Válek a potom Stanislav Grospič a s přednostním právem, protože je zpravodaj, zároveň má přednostní právo, a za ním paní ministryně Maláčová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Bauer: Jenom opravdu krátce. Víte, já jsem si myslel - a je vidět, že jsem se mýlil - že předkladatelé ten návrh pod tíhou toho, co se dneska děje v naší zemi, stáhnou, protože opravdu já jsem tehdy, když se to předkládalo, byl přesvědčen o tom, že je to určitá forma legislativního marketingu a dělá to tady každý, na tom není vůbec nic špatného. Ale já si myslím, že s tím dneska přicházet znamená nemít ruku na tom tepu, co se vlastně v naší zemi děje. Já jsem skutečně přesvědčen o tom, že to není vhodná věc. Na druhou stranu, nechci vůbec snižovat právo každého předložit tady nějaký návrh zákona a diskutovat o pětitýdenní dovolené. Opravdu platí, že z mého vystoupení by mělo zaznít, že nesporně v naší zemi nastane doba, nějaká chvíle, kdy se začneme bavit o prodloužení týdnů dovolené, to si myslím, že je objektivní realita. Na druhou stranu je vhodné, aby se pro to našel nějaký optimální čas, a z toho důvodu opakuji, co jsem řekl na závěr: prostě pěti- nebo šestitýdenní dovolená je fajn jako možnost, ale nikoli jako povinnost.

A poslední věc. Já jsem si od roku 1991 zřídil živnostenský list, tenkrát se to ani nejmenovalo živnosťák, a snažím se vykonávat nějakou podnikatelskou činnost nebo živnostenskou činnost. Ale přiznám se, že jsem nikdy nenašel odvahu si vzít nějakého pracovníka nebo spolupracovníka, hlavně zaměstnance, protože to není úplně jednoduchá věc. Tím se vracím k tomu, co jsem tady kritizoval. Opravdu když s tím přicházíte, tak si myslím, že je elementární slušnost se toho podnikatelského stavu, zaměstnavatelů, firem středních, malých zeptat, co si o tom vlastně myslí, a neukládat jim to jako povinnost, a ještě než se pro to rozhodnete, tak opravdu znát jejich konkrétní názor, protože jsem přesvědčen o tom, že mnohé firmy si to prostě v té dnešní složité době nemohou dovolit.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktická poznámka Víta Kaňkovského, připraví se Pavel Juříček. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne. Kolegyně, kolegové, ještě navážu na diskuzi a chtěl bych reagovat, prostřednictvím pana předsedajícího, na kolegu Veselého. My samozřejmě chápeme ty důvody, proč chcete zavést pátý týden dovolené. Chápeme to jak věcně a chápeme to i z politického hlediska. Ale je potřeba si říci - a tady ještě navážu i na kolegu Jana Bauera: jsem přesvědčený o tom, že se v téhle Sněmovně k tématu pátého týdne dovolené zcela jistě dostaneme nebo dostanou naši následovníci, ale každé takovéhle opatření je potřeba zasadit také do doby, v jaké žijeme. Kdybychom se o tom bavili v době ekonomického rozkvětu, kdybychom se bavili v době, kdy máme před sebou další konjunkturu, tak KDU-ČSL by velmi pravděpodobně návrh na zavedení pátého týdnu dovolené podpořila. Ale my nežijeme v tuto chvíli v bavlnkových časech, žijeme v situaci, kdy se řítíme do ekonomické krize. Nevíme sice, jak bude hluboká, nevíme, jak bude dlouhá, ale zcela jistě bude. A pokud bychom v tuto chvíli přistoupili k tomuto kroku, tak si řekněme, co těm našim zaměstnancům nabídneme. Ano, části z nich nabídneme pátý týden dovolené, ale části z nich - a nebude to malá část - nabídneme výpověď, protože zaměstnavatelé nebudou schopni za stávajících podmínek garantovat jejich pracovní místo. A pokud dáme na misku vah, jestli budu mít jistotu, že budu mít dál práci, že budu moct chodit do práce a budu vydělávat, anebo jestli budu mít možná - hypoteticky - pátý týden dovolené, tak si řekněme, co je pro naše občany důležitější.

Vraťme se k tomuto tématu v dobách, kdy bude ekonomická prosperita. Je to namístě, je potřeba zkvalitňovat a zlepšovat pracovní podmínky našich občanů (Předsedající: Skončil váš čas k faktické poznámce.), ale nedělejme to v době, kdy začíná ekonomická krize.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Buďte aspoň tak v souladu s jednacím řádem, abych vás nemusel přerušovat, když už jsem trpělivost sama s tím, že nahrazujete faktickou poznámkou své vystoupení. Nyní Pavel Juříček, připraví se Vlastimil Válek a kolega Bláha. Máte slovo, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP