(11.40 hodin)
(pokračuje Bláha)

Prostě bude vznikat více smluv na dobu určitou. Bude vznikat více smluv na DPP, DPČ, vznikne více černé práce. A to všechno zaviní to, že v této době, která je opravdu hektická, a řada firem nemá dnes na to, aby vyplatila dovolené a svátky, které má ze zákona povinnost vyplatit, tak prostě bude obrovský problém. Nejenom že budou firmy krachovat, ale budou přicházet i lidi o práci. Tak já bych chtěl poděkovat a chtěl bych vyzvat, jestli by nebylo možné, abychom znova ustanovili skupinu nějakou, která by podpořila (Předsedající: Pane poslanče, skončil čas pro vaši faktickou poznámku.) kompenzace pro stávající covidové období. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Ondřej Veselý s faktickou poznámkou, stále je připravený Stanislav Grospič. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Pochopitelně budu mluvit úplně naopak než všichni tři mí předřečníci. Byť si jich vážím, tak absolutně nesouhlasím. Tady zaznívá, že firmy jsou ty, na kterých stojí Česká republika, že firmy jsou ty, které plní státní rozpočet. Nejsou to firmy, jsou to zaměstnanci. Já uznávám, že to jsou zaměstnanci firem, ale pokud ty firmy mají fungovat, tak především musí mít odpočaté a spokojené zaměstnance, jinak fungovat nebudou.

Jsme v 21. století. Kdysi nebyla dovolená žádná, postupně stoupala, dlouho byla tři týdny, to si pamatuji ještě já, teď je čtyři týdny. Ale řada zaměstnanců - a jsem za to velmi rád - už má pět i více týdnů dovolené. Z mého pohledu jsou do roka dovolené v současné době čtyři týdny naprostá ostuda, těch zaměstnanců, kteří ji takto mají nastavenou, je mi líto a věřím, že se najde shoda pro to, aby - když už podporujeme kde koho v rámci covidové pandemie - tak abychom podpořili i zaměstnance tím, že budou mít dostatek času na odpočinek.

A co ti zaměstnanci v té době, kdy ten odpočinek čerpají, dělají? Sedí doma a neutrácejí peníze? No samozřejmě že utrácejí. Čerpají služby, nakupují potraviny, chodí do restaurací. To znamená, že když dáme o týden dovolené více, tak nejen budeme mít odpočaté a spokojené zaměstnance, ale budeme mít i kupní sílu, která roztočí naši vnitřní spotřebu. Takže já tento návrh absolutně podporuji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Nyní faktické poznámky Vojtěcha Munzara a Jiřího Bláhy. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Ano, děkuji, pane předsedající. Já si dovolím zareagovat na pana kolegu Veselého, vaším prostřednictvím. Já s ním absolutně nemohu souhlasit. On to tady postavil do roviny, že firmy nenaplňují státní rozpočet a že to jsou zaměstnanci. Já bych rád připomněl sociálním demokratům, že bez zaměstnavatelů zaměstnanců prostě není.

To znamená, my musíme posuzovat obě roviny, jsou to nádoby spojené, a když budeme zvyšovat firmám neustále náklady, obzvláště v dnešním čase, tak bohužel to bude mít dopad na ty zaměstnance. To znamená, nestavme proti sobě tyto dvě skupiny, tak jak jste to udělal vy, pane kolego, ve svém vystoupení, ale mysleme skutečně na to, abychom měli ekonomicky zdravé zaměstnavatele, které si můžou dovolit zaměstnávat co největší počet zaměstnanců. Když jim to budeme podvazovat neustálými náklady, tak bohužel to dopadne na ně tak, že budou muset propouštět, nebudou rozšiřovat pracovní místa a podobně. Takže to ve finále odnesou ti zaměstnanci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji za dodržení času k faktické poznámce. Ještě jedna faktická poznámka pana poslance Jiřího Bláhy. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Bláha: Vážené kolegyně, kolegové, také musím prostřednictvím pana předsedajícího reagovat, protože ten dopad je přímo úplně opačný. Tady to zaznělo, bez firem nejsou zaměstnanci a většinu odvodů za ty zaměstnance platí právě firmy. Každý může pracovat sám, může si to zkusit, ale ve finále máme více zaměstnanců než podnikatelů. O tom to asi svědčí, že je to trošku složitější. A ta situace, že dneska zavedeme pět týdnů, tak k čemu to povede? Každý z nás, který zaměstnává lidi, nebude rozšiřovat pracovní místa. Jak to dopadne? Stávající zaměstnanci sice budou mít pět týdnů dovolené, ale budou mít ve firmě daleko více práce, protože budou muset práci zvládnout za ty kolegy, kteří jsou na dovolené. Takže bude více přesčasů, bude větší napětí, větší tlak na zvýšení výkonu, to k tomu všemu povede.

Nevím, jestli je schopen kolega to domyslet, ale za mě je to o tom, že se nesetkal s pracovním procesem, tak aby zaměstnával lidi. Já je zaměstnávám, zaměstnávám je 30 let, a věřte mi, že si každého z nich vážím. Rád bych jim dal okamžitě více volného času. Zkuste přijít do služeb a zjistíte, že sedm dní v týdnu musíte zajistit služby. V okamžiku, kdy to máte udělat, tak vám to ekonomicky nevychází, protože prostě ve službách cena práce je vysoká, ale výdělek malý. (Předsedající: Pane poslanče, opět skončil váš čas pro vaši faktickou poznámku.) Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Faktická poznámka Ondřeje Veselého, poté Pavla Juříčka. Nejdřív kolega Ondřej Veselý s faktickou poznámkou. Stanislav Grospič je stále na čekačce. Prosím, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Ondřej Veselý: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegové, samozřejmě, sociální demokracie s těmito argumenty tady bojuje už 143 let. A kdyby to bylo, tak jak vy říkáte, tak by dodneška byla dvanáctihodinová pracovní doba, žádná dovolená a volno jenom v neděli, a vlastně tak by byl dokonalý pracovní trh a všichni by byli strašně bohatí. To je samozřejmě nesmysl.

Když se jenom podíváte na celý svět, tak ty státy, které jsou vyspělejší, mají větší výkon, tak tam lidi mají větší výdělky, delší dovolenou a kratší pracovní dobu. A naopak v rozvojovém světě je to přesně naopak, jak to prosazujete vy. To znamená, že ve vaší logice by to mělo být přesně naopak. Státy s nejkratší pracovní dobou, s nejvyššími výdělky a s nejdelší dovolenou by vlastně měly být úplně na huntě a úplně bez podnikatelského prostředí. Je to přesně naopak, a právě proto, že ti zaměstnanci mají výhody, práce si váží a chodí do práce. Ano, zaměstnanec stojí podnikatele náklady. Ano, ale zaměstnanec také pro podnikatele, zaměstnavatele, přináší výnosy, takže je to fifty fifty. V tom souhlasím s kolegou Munzarem, a pro mě to musíme vyvážit. Ale my to teď považujeme za nevyvážené vůči zaměstnancům.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Nyní pan poslanec Pavel Juříček, dále s faktickými poznámkami, ještě než vám dám slovo, pane poslanče, Vojtěch Munzar a Jiří Bláha. A připomínám, že faktické poznámky reagují na průběh diskuze, nenahrazují vystoupení v diskuzi samotné. Tak, pane poslanče, máte slovo k faktické poznámce.

 

Poslanec Pavel Juříček: Děkuji. Dámy a pánové, já se tady někdy v Poslanecké sněmovně opravdu divím. Tady je zcela evidentní, že kdo má nějaké životní zkušenosti, ať už jako zaměstnavatel, nebo zaměstnanec, tak pak nemůže říkat takovou snůšku různých nesmyslů, které tady zaznívají.

Samozřejmě, jsem teď 30 let podnikatel a předtím jsem byl zaměstnanec, tak umím posoudit a umím vyvažovat. A musím vám říct, že mám nejlepší karty právě u dělníků, nikoliv u managementu, který má mnohem vyšší zodpovědnost a který by měl dělat přidanou hodnotu a nové zakázky a který nás živí. Ale myslet si, že bez zaměstnavatelů uděláte úspěch tady této ekonomice, no prosím vás, to navždy už zapomeňte. V třicátých letech ve Spojených státech tehdejší vlády měly poměrně kritický postoj k podnikatelům. Ony ho musely změnit na začátku třicátých let a na začátku druhé světové války - a já to nechci připodobňovat jako ke světové válce, jenom chci říct, že pokud si někdo přestane vážit podnikatelů a začne jim házet klacky pod nohy, tak jak tady jsme teď svědkem v případě tohoto zákona, ale nejenom tohoto zákona, takže nakonec prozře a pochopí, že přidanou hodnotu především opravdu vytváří zaměstnavatelé a management těch zaměstnavatelů, byť samozřejmě bez zaměstnanců se to neobejde. Ale ty prvotní kroky, ať už marketing... (Předsedající: Pane poslanče, skončil čas k vaší faktické poznámce.) Ano, děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP