(9.40 hodin)
(pokračuje Maláčová)

Tam se nehovoří o tom, že kurzarbeit bude spuštěn jenom při podmínkách 20 % práce a 80 % nepráce, ale je to interval, který podle druhu krize rozhoduje vláda. A víte, že klasická hospodářská krize počítá s tím, že tam bude 60 % práce, maximálně 40 % nepráce, a přesto se každá jednotlivá neodpracovaná hodina dokazuje. Je to postavené na principu překážek v práci. To znamená - vidím, že jste ten návrh nečetl. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Další faktická poznámka, paní poslankyně Valachová, potom pan poslanec Grospič.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Jsem ráda, že na půdorysu tohoto zákona mluvíme o ekonomice a její budoucnosti. Myslím si, že to je namístě a vlastně mně to vůbec nevadí. Jenom bych chtěla říct, že tato pravidla kurzarbeitu, tak jak jsou vyjednaná, mají podporu Svazu průmyslu a dopravy, mají podporu Konfederace zaměstnavatelských svazů a mám pocit, že právě na základě těch posledních úprav i Hospodářské komory. Předpokládám, že naši kapitáni českého průmyslu nespadli z višně a nepodporovali by něco, co by nemělo ekonomický význam. A proto mně v tuto chvíli ani příliš nevadí, že i na konec tohoto projednávání nám chybí ministr průmyslu.

Pokládám za absolutně klíčovou shodu sociálních partnerů - a jak říkám, neděje se to často, jestli vůbec někdy, kolegové a kolegyně, většinou se tato Sněmovna rozdělí na pravou část, která zuřivě hájí to, co si myslí zaměstnavatelé, a na levou část, která zuřivě hájí, co si myslí zaměstnanci a odbory. V tuto chvíli se podařilo najít shodu. Stavme na téhle shodě - určitě aktivizování pravidel kurzarbeitu se neděje jen tak, že se vláda podívá z okna ze Strakovy akademie, děje se poté, co projedná ty parametry s tripartitou. Osobně bych byla raději za silnější postavení zaměstnavatelských svazů a zástupců zaměstnanců a odborů, tak jak je to například v Německu, ale vaším prostřednictvím, pane předsedající, myslím si, že ani potom by kolega Skopeček a Munzar se mnou nebyli spokojeni.

Takže buďme rádi za tento kompromis. Je to dobrý stavební kámen. Buďme rádi za to, že pravidla kurzarbeitu budeme mít. Budeme lépe připraveni, nejenom naše vláda, ale i nadcházející vlády, na možné hospodářské potíže různého charakteru. To je ta přidaná hodnota. A schvalme dneska nová pravidla kurzarbeitu, která podporují jak zaměstnavatelské svazy, tak zástupci zaměstnanců, odborů.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Grospič, faktická poznámka, připraví se pan poslanec Skopeček.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Děkuji, pane předsedo. Vážené kolegyně, kolegové, vaším prostřednictvím, k mým předřečníkům. Já jsem také velice rád, že u tohoto zákona došlo ke shodě takzvané tripartity a že se posouvá tento návrh zákona už do reality, která je možná kompromisem, ale je kompromisem, který musíme odzkoušet, musíme pomoci našim zaměstnancům.

A jsem velice rád, že z toho vypadly návrhy, které tady mnohokrát zaznívaly. Ale ony zaznívaly i historicky, aby se třeba uvolnilo podávání výpovědí zaměstnancům ze strany zaměstnavatelů a aby se třeba nedej bože propojilo právě s oním kurzarbeitem. Protože si pamatuji na návrhy, které tady zaznívaly v souvislosti s různými novelizacemi a pokusy o tuto novelizaci zákoníku práce, kdy by se zaměstnanec dokonce musel vyplácet jakoby z otrocké práce, z nevolnictví, ze svého vázaného vztahu k zaměstnavateli.

Takže chceme-li následovat jiné státy v Evropě, chceme-li udržet sociální smír, chceme-li předejít hrozbě ekonomické krize, která se na nás valí ruku v ruce s odeznívající koronavirovou krizí, pak tedy přijměme tento kompromisní návrh kurzarbeitu a čas prostě ukáže, nakolik bude potřeba jej korigovat, nebo nebude potřeba. Ale to ukáže čas, to ukáže nějaká doba následujícího třeba roku.

A že má tu pravomoc vláda, to vidím jako velice rozumné. Nelze to stanovit jinými ukazateli dost dobře, protože ta vládne predikačními údaji z různých statistických úřadů, z trhu práce, a koneckonců může i reagovat na požadavky právě tripartity.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Pan poslanec Skopeček faktická poznámka.

 

Poslanec Jan Skopeček: Dobrý den. Nejprve si ještě dovolím zareagovat na kolegyni Valachovou, vaším prostřednictvím. Pro mě ten argument, že to bude po dohodě s tripartitou, není validní. Já bych si v tom návrhu opravdu představoval exaktnější ekonomické parametry, které by byly spouštěčem kurzarbeitu. Já totiž dobře vím, jak dneska tripartita funguje. Když se podíváme třeba na debatu o zvyšování mzdy, tak zaměstnavatelé tam nejsou vyslyšeni téměř nikdy a tato vláda kývá pouze na názor odborů, zástupců zaměstnanců. Hospodářská komora, Svaz průmyslu mají názory jiné, přesto si vláda dělá, co chce. Takže pro mě tento argument, že to bude po dohodě s tripartitou, není validní, protože prostě neberete zaměstnavatele příliš vážně, a to už nemluvím vůbec o malých a středních podnikatelích, kteří prostřednictvím těchto svazů nejsou zastoupeni vůbec.

Pan kolega Grospič tu mluvil něco o nevolnictví. Pane kolego, podívejte se, jak máme chráněný trh práce, respektive zaměstnance na trhu práce. Podle OECD má Česká republika jeden z nejchráněnějších trhů práce, což samozřejmě limituje přirozené změny v ekonomice a přirozenou restrukturalizaci v ekonomice, a díky tomu náš ekonomický rozvoj je pomalejší než v zemích, kde trh práce je flexibilní.

A k paní ministryni Maláčové bych chtěl říct, že já čtu leccos, čtu třeba (nesrozumitelné), a jí bych doporučil, aby lépe poslouchala. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Faktickým poznámkám se daří. Paní ministryně, poté pan poslanec Grospič.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Pane poslanče, zase jste si něco nenastudoval. Hospodářská komora není součástí tripartity, takže prosím, nastudujte si aspoň základy. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak ani jsem nestihl zapnout stopky. Pan poslanec Grospič, připraví se pan poslanec Sklenák.

 

Poslanec Stanislav Grospič: Také budu krátký, děkuji, pane předsedo, vaším prostřednictvím. Nevím, jestli pan poslanec Skopeček, vaším prostřednictvím, je rád, že máme tak pevně svázané a chráněné prostředí, které chrání zaměstnance. Já si myslím, že to je výdobytek, který se tady rodil po staletí a že to je obrovská deviza. Jestli se chcete vrátit do stavu, kdy trh práce bude naprosto uvolněný, například Spojené státy americké nebo jiné takzvané ekonomiky, možná třetího světa, tak prosím pěkně, nechť je to vaše zbožné přání, vy se rád pasujete do role ekonoma, ale určitě to není přání levice. Ale myslím si, že to není obecně přání nikoho, kdo si přeje rozvoj České republiky, stabilitu, sociální mír, a především v současné době nastartování ekonomiky.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Sklenák, faktická poznámka, poté pan poslanec Skopeček.

 

Poslanec Roman Sklenák: Děkuji. To jsem rád, že pan poslanec Skopeček je ještě přihlášen po mně, protože bych ho tedy při této příležitosti chtěl požádat, jestli by mohl trošku blíže objasnit tu svoji představu, jak by si spuštění kurzarbeitu představoval. Protože my jsme to samozřejmě velmi dlouho a podrobně diskutovali, ale tak, jak jsem zde o tom mluvil, jelikož to je nástroj, který má pokrýt nejrůznější situace, které mohou nastat - pandemie, záplavy, kybernetické útoky, požáry, lokální, celostátní a tak dále - to je taková škála možností, na které by měl kurzarbeit reagovat, že si nedovedu představit, jak bychom do toho zákona mohli vtělit nějaké parametry, za jakých podmínek a jakým způsobem bude tento nástroj spuštěn. Proto je to tam v podstatě na vládě, která na základě konkrétní situace po projednání se sociálními partnery ty parametry sdělí. Skutečně, já to myslím věcně, zkuste říct vaši představu, ať víme, v čem se lišíme.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan poslanec Skopeček, faktická poznámka.

 

Poslanec Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Že není Hospodářská komora součástí tripartity samozřejmě vím. Já jsem tím chtěl upozornit na to, že vláda dá víc na odbory než na Svaz průmyslu a obchodu a že s malými a středními podnikateli, ať už organizovanými v Hospodářské komoře, nebo v jiných svazech, nemluví vůbec. To je na paní ministryni.

Co se týče pana kolegy Sklenáka, tak já s principem kurzarbeitu nemám problém, já s ním souhlasím. Já jenom říkám, že je špatně, když kurzarbeit bude spuštěn při tradiční cyklické krizi, při tradičním výkyvu. Nemám problém s tím, když bude spuštěn v případě krizí, které si ekonomika nezpůsobila sama svými nerovnováhami, typu přírodních katastrof, pandemií a podobně. V tom nejsme v rozporu. Jenom argumentuji tím, že se obávám, aby jakákoli vláda při sebemenším růstu nezaměstnanosti, při sebemenší cyklické krizi to nespustila a nebránila restrukturalizaci ekonomiky a restrukturalizaci pracovních míst. Myslím si, že v tomto nejsme ani tak v rozporu nebo že to není nic, co by nebylo z mé strany nepochopitelné.

A k panu kolegovi Grospičovi. Já chápu, že se vám stýská po centrálně plánované ekonomice, ale ta opravdu nepřinesla žádný ráj na zemi, díky ní jsme opravdu zažili neuvěřitelné strádání. My se k ní pomalu vracíme a já chci prostě opačnou cestu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP