(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 98. schůze, všechny vás tu vítám. Právě jsem vás odhlásil, prosím vás, abyste se přihlásili svými kartami a sdělili mi, kdo hlasuje s kartou náhradní.

Připomínám, že jednáme v polovičním formátu, a všichni, kteří nejsou písemně omluveni, se považují za omluvené na základě dohody předsedů všech poslaneckých klubů. Z členů vlády se omlouvají Jakub Kulhánek z pracovních důvodů, Robert Plaga z pracovních důvodů, Miroslav Toman z pracovních důvodů.

Dnešní jednání bychom měli zahájit projednáním bodu 381, tisk 1025, což je novela o zaměstnanosti, třetí čtení. Poté bychom pokračovali v projednávání dalších bodů z bloku třetích čtení, u kterých byly splněny zákonné lhůty. Jedná se o body 337, 338, 339, 340, 342, 343, 346, 350 a 391, tisky 1008, 1009, 966, 316, 911, 961, 731, 290956. K pořadu schůze vidím, že se hlásí pan poslanec Ferjenčík.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji za slovo, pane předsedající. (V sále je silný hluk.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já bych poprosil všechny už o klid, abychom si mohli vyslechnout návrh pana poslance Ferjenčíka. Prosím, zaujměte svá místa v sále, případně tu diskuzi přeneste do předsálí. Mluvím teď spíš na tu skupinku vlevo, děkuji. Tak, pane poslanče, můžete.

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl navrhnout nový bod s názvem Návod, jak rozpoznat dezinformace. Rád bych ho zařadil na 13.45. Reaguji bezprostředně na aktivity kolegy Vondráka, který o Pirátech i o mně osobně šíří nesmysly na internetu. Rád bych mu poskytl návod, jak se toho vyvarovat. Navrhuji proto pevné zařazení tohoto bodu na 13.45, aby stihl přijet z Ostravy, věřím, že to zvládne.

A současně bych chtěl při této příležitosti jednoznačně deklarovat, že Piráti ve volebním programu na nadcházející období nemají a ani to nikdy nechystali žádné zvýšení daně z nemovitosti pro bydlení. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Ptám se, zda ještě někdo? Pan poslanec Profant.

 

Poslanec Ondřej Profant: Děkuji za slovo. Já bych chtěl zařadit ty tisky k občanským průkazům, 1043 a 1044, dnes jako druhý bod po kurzarbeitu, protože Ministerstvo vnitra na to spěchá, máme usnesení výboru, že by se to mělo projednat a tak dále. Takže navrhuji to takhle, případně kdyby to bylo...

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Jako druhý a třetí bod dnešního jednání? (Poslanec Profant: No.) Tak občanské průkazy a související. S přednostním právem pan předseda Faltýnek, poté pan předseda Chvojka.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji. Hezké dopoledne, kolegyně, kolegové, pane předsedo. Já bych si dovolil vznést veto jménem našeho klubu a klubu sociální demokracie na návrh kolegy Ferjenčíka. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Tak, nový bod tedy nebude zařazován. Pan předseda Chvojka. (V sále je stále hluk.) Ještě jednou prosím o klid! Už jsme zahájili schůzi.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedo. Hezké ráno, kolegyně, kolegové. Já bych si dovolil požádat o pevné zařazení tisku 911, což je novela zákona o sociálně-právní ochraně dítěte, na dnešek na 13.45 s tím, že je to třetí čtení, ale je tam dohoda, že by to mělo být velmi krátké, protože je tady snaha vůle spíše tisk vrátit do druhého čtení, kde se mají udělat ještě nějaké změny, na kterých je shoda. Tudíž prosím o tento tisk na 13.45 s tím, že by to mělo být velmi rychlé. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Ptám se, zda ještě někdo k pořadu schůze? Nikoho... pan poslanec Ferjenčík. (Gong.)

 

Poslanec Mikuláš Ferjenčík: Já jenom k tomu svému návrhu. Musím konstatovat, že je velmi nešťastné, že pan předseda Faltýnek zabránil tomu, aby se jeho poslanecký klub dozvěděl, jak rozpoznat dezinformace.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Pane poslanče, nechal jsem vás vystoupit, ale vy dobře víte, že v této části byste měl vystupovat pouze s nějakým návrhem. Tak, zavolal jsem kolegy z předsálí, budeme hlasovat k pořadu schůze.

 

Nejprve návrh pana poslance Profanta, abychom ty dva tisky - občanské průkazy a související tisky, jsou to myslím 1043 a 1044 - zařadili dnes jako druhý a třetí bod.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 327, přihlášeno je 89, pro 28, proti 5. Návrh byl zamítnut.

 

Dále je tu návrh pana předsedy Chvojky, abychom tisk 911 - novela zákona o sociálně-právní ochraně dítěte, zařadili dnes pevně na 13.45.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 328, přihlášeno je 92, pro 88, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

A nyní tedy budeme pokračovat dle schváleného pořadu schůze. Otevírám bod

 

381.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 1025/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala své místo paní ministryně práce a sociálních věcí, děkuji, a zpravodajka garančního výboru, kterým byl výbor pro sociální politiku, paní poslankyně Lenka Dražilová. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1025/7, který byl doručen 16. dubna 2021. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 1025/8. Ptám se paní navrhovatelky, zda má zájem o vystoupení. Prosím, máte slovo.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji, pane předsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jedná se o klíčový návrh, který dnes konečně snad schválíme ve třetím čtení, a já z toho mám velkou radost, a jsem ještě více ráda... (Vystupující se obrací na předsedu pro zjednání klidu v sále.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám rozumím, pane ministryně. Já vás ještě jednou důrazně žádám o klid. Je nás tady polovina, ale není to poznat na hluku. Vy, kteří diskutujete, běžte prosím ven.

 

Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová Děkuji. Jsem ještě více ráda, že máme shodu na tom, jak má kurzarbeit vypadat, nejenom v rámci koalice, a tímto chci vyslovit podporu pro komplexní pozměňovací návrh pana poslance Sklenáka, paní poslankyně Pastuchové a paní poslankyně Aulické, ale také zejména máme shodu v rámci tripartity. Je to opravdu detailně vydiskutovaný a tvrdě odpracovaný zákon a já všem, kteří se na tom podíleli, srdečně děkuji.

Ty hlavní principy, protože to je skutečně důležité, kurzarbeit spustí vláda po projednání s tripartitou a může určit regiony nebo sektory, ve kterých bude kurzarbeit spuštěn. Oproti původnímu vládnímu návrhu může vláda také stanovit ukazatele, podle kterých bude určen okruh zaměstnavatelů s nárokem na příspěvek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP