(14.10 hodin)
(pokračuje Stanjura)

První návrh, abychom vyřadili tento bod z pořadu naší schůze, pokud by to neprošlo, abychom zrušili pevné zařazení dnes na 18.00. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další s přednostním právem pan předseda Chvojka.

 

Poslanec Jan Chvojka: Děkuji za slovo, pane předsedo. Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové, já bych za prvé chtěl říci to, co už jsem říkal na tiskové konferenci, takže to zopakuji jenom pro vás, kteří jste nesledovali tiskovou konferenci ČSSD. My podporujeme zařazení bodu, pracovně ho můžeme nazvat Moskva, chceme, abychom si, byť to musí být nejspíše v tom uzavřeném jednání, v uzavřeném režimu, řekli, jak to bylo, aby měl pan předseda Hamáček možnost vyjádřit se k některým věcem a možná některé věci vyvrátit nebo některé fámy vyvrátit, některé uvést na pravou míru. Takže my toto podporujeme. Určitě jsme rádi za to, že by to bylo jako bod číslo 1 dnešního dne. To za prvé.

A za druhé si dovoluji navrhnout zařazení tří bodů, jsou to shodou okolností také body pana ministra Hamáčka nebo body, které se ho týkají. To jsou tři druhá čtení, přičemž tím prvním je tisk 1091 - pobyt cizinců a těmi dalšími dvěma jsou tisky 1043 a 1044, o občanských průkazech a poté občanské průkazy - související. Já bych navrhoval, aby tyto tři tisky, tato tři druhá čtení, proběhla hned po tom uzavřeném jednání, které se týká Moskvy. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji. Další s přednostním právem pan ministr Hamáček.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Jan Hamáček: Děkuji. Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové, já si myslím, že vzhledem k tomu, co probíhá od ranních hodin, od zveřejnění toho článku na Seznamu, který je plný lží a nesmyslů, není jiná situace, než se tomu dneska věnovat v Poslanecké sněmovně. Já jsem myslel, že stačila jednání výborů, že stačila ta uzavřená jednání, kde jsem měl pocit, že všechny otázky byly zodpovězeny, a usnesení, která vznikla na těch výborech, mě potěšila, protože ona směřovala ve finále k usnesení Poslanecké sněmovny, která konstatovala poděkování a tak podobně.

Bohužel to, co se objevilo dneska na Seznamu, předesílám v článku, kde není ani jedna citace - to je článek, kde není ani jedna citace! - je věc, která se samozřejmě dotýká mě osobně, dotýká se z mého pohledu i České republiky, protože je tady zpochybňována práce bezpečnostního aparátu, a bohužel asi není jiná cesta než to probrat v tomto plénu. Takže já chci poděkovat kolegům z opozice, že to takto navrhli, sociální demokracie to podpoří a já jsem připraven vám tady za předpokladu, že to bude jednání uzavřené, stejně jako byla uzavřená jednání těch výborů, velmi podrobně zrekapitulovat svoje kroky od 6., respektive 7. 4., kdy jsme se tu - nebo kdy jsem se tu zprávu dozvěděl.

Já jsem přesvědčen, a to říkám teď, protože je ještě jednání otevřené, že ty věci objasníme. Já jsem rád, že jsou připraveni, jakkoli to bude profesně asi složité, protože je potřeba dbát ustanovení zákona a ředitelé služeb jsou v tomto směru limitováni, ale že je tady i policejní prezident, je tady i nejvyšší státní zástupce, a já věřím, že budeme schopni tu debatu zvládnout tak, abychom minimálně rozptýlili některé pochybnosti, abychom přesvědčili i vás všechny bez ohledu na politickou příslušnost, že všichni ti, kteří konali v těch kritických dnech, konali s jediným zájmem, a to zájmem ochránit Českou republiku a její bezpečnost.

Jsem přesvědčen, že toto bude výsledkem toho jednání, a vzhledem k tomu, že není jiná možnost, jak toho dosáhnout, tak plně podporuji návrh na první bod, na projednání tohoto jako prvního bodu v uzavřeném režimu a věřím, že to dneska zvládneme. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan místopředseda Filip s přednostním právem. Připraví se pan předseda Michálek.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, členové vlády, paní a pánové, já mám docela po vystoupení pana vicepremiéra pochybnost o tom, jestli Česká republika zůstává dál demokratickým právním státem, parlamentní demokracií, protože jestli se budeme ve svém programu řídit, promiňte mi, tím nebo oním článkem, mi připadá velmi podivné. Nemám nic proti tomu, abychom to projednali, možná rádi vyhovíme panu vicepremiérovi, abychom se tím zabývali v uzavřeném jednání Sněmovny. Ale myslím si, že ať to navrhuje kdokoliv, nikdy jsem nebyl pro to, aby se Poslanecká sněmovna nechala řídit mediokracií, a trval jsem na tom, aby témata vnášeli politici do veřejného prostoru, nikoliv média.

Ale jestli je to vaše zbožné přání, tak vám rád vyhovím a klidně se k tomu vyjádřím. Ale rád bych před tím znal minimálně usnesení výboru pro bezpečnost, případně výboru pro obranu, případně stálé komise pro Bezpečnostní informační službu a další. Mně to připadá, a jsem přece jen trochu pamětník, že tolik schůzí jako tohle volební období Poslanecká sněmovna ještě neměla, a měla více mimořádných schůzí než řádných. A to je právě důvod, proč jsem předeslal, jestli ta témata vnášíme my jako politici, kteří jsou zvoleni a jednou za čtyři roky podléhají demokratické volbě, jestli tady ještě máme co dělat, nebo jestli témata budou určovat novináři, a teď už nebudu říkat z kteréhokoliv serveru nebo z kterýchkoliv novin, kteří jsou v pracovním poměru a řídí je nikoliv občan jako suverén, ale řídí je nějaký editor.

V tomto ohledu tedy si dovolím zpochybnit to zařazení jako prvního bodu programu. Připomínám, že Ústava České republiky a ústavní slib, který jsme skládali, říká, že je potřeba, abychom dodržovali Ústavu a zákony České republiky, a mimo jiné my tady máme neprojednané zákony vrácené Senátem, na které občané čekají.

Takže je to na každém z vás, jak se rozhodnete. Já jsem na diskuzi o cestě pana vicepremiéra Hamáčka připraven a jistě budu mít otázky, které mu nemusí být příjemné, stejně jako ostatní členové našeho klubu, zejména ti, kteří jsou v těch příslušných výborech, ale na druhou stranu to nevnímám jako prioritu našeho jednání. Proto si nemyslím, že to má být první bod našeho jednání, když už třetí týden odsouváme právě ty zákony vrácené Senátem. Ale znovu opakuji - je to na každém z nás, jak se k tomuto bodu zachováme, a jestli jsme suverénním parlamentem, nebo nás řídí mediokracie.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Pan předseda Michálek, poté pan předseda Rakušan.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhuji zařadit do programu schůze na pevný čas sněmovní tisk 956, bod 391- novelu zákona o střetu zájmů. Jde o návrh pana poslance Sadovského, který je předložen napříč politickým spektrem, který reaguje na nález Ústavního soudu, a je tam doporučující stanovisko ústavně-právního výboru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP