(Jednání pokračovalo v 9.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Tak kolega Chvojka říkal, že stačí 10 minut, už je 15minut za námi. Čekám, kdo přijde. Já jsem sice tolerance sama, ale není možné, abychom takhle nechali... Ještě než dám slovo místopředsedovi Pikalovi, tak posečkám na stanovisko předsedy poslaneckého klubu sociální demokracie. Prosím.

 

Poslanec Jan Chvojka: Paní Maláčová je v objektu, už je na cestě, ještě dvě minutky, prosím.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Ještě chviličku. Tak dobře, tak zatím pan kolega Pikal. (Nechce vystoupit.) Tak ještě chviličku. (Krátká pauza.)

Kolega Chvojka měl pravdu, paní ministryně práce a sociálních věcí je přítomna. Takže já požádám Sněmovnu o klid a konečně mohu udělit slovo Vojtěchu Munzarovi, který pracovním způsobem oslaví náš svátek tím, že bude mít úvodní slovo navrhovatele. Kolegyně a kolegové, prosím o klid ve Sněmovně, případné diskuze do předsálí. Slovo má zástupce navrhovatelů Vojtěch Munzar. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl na začátek poděkovat za vaši vstřícnost při zařazování tohoto bodu jako první bod dnešního jednání. Budu velmi stručný, protože jsem to v průběhu minulých týdnů tady představoval několikrát, takže možná jenom pro připomenutí a uvedení do souvislostí.

Tento náš návrh zákona reaguje na situaci způsobenou další vlnou pandemie, která ztížila přístup ke kvalifikačnímu vzdělávání a zkouškám odborné způsobilosti pro realitní makléře. My jsme na konci roku 2019 přijali zákon o realitním zprostředkování, který podmínil výkon povolání makléře vázanou živností, a makléři museli a musejí přecházet z volné živnosti na vázanou. Jednou z možností, jak splnit kvalifikační předpoklady pro vázanou živnost, bylo složení zkoušek. Původní termín podle tohoto zákona byl 3. září minulého roku a my už jednou během první vlny v dubnu jsme posunuli tento termín na 3. března tohoto roku. V té chvíli nikdo netušil, že přijde další masivní vlna pandemie a s tím spojená opatření, a právě těmito opatřeními byl režim zkoušek výrazně omezen. Ale nejedná se jenom o termíny zkoušek jako takové, ale i o další objektivní důvody, které zkomplikovaly makléřům tuto povinnost naplnit. Jedná se například o karantény, u mnohých i opakované, samotný zdravotní stav nebo třeba to, že makléřky se musely starat o nezletilé děti.

A právě kvůli tomu, kvůli těmto objektivním důvodům, je na místě určitá tolerance, a proto jsme předložili tuto novelu zákona, která de facto posouvá termín do konce roku a prodlužuje do konce roku i možnost vstupu nových makléřů a zahájení jejich činnosti, a to s určitými omezeními, například pod zavedeným makléřem a s omezeními typu zákaz nabízet a poskytovat úschovy.

Musím férově říct - on to tady říkal už minule při druhém čtení Patrik Nacher - že jsme dostali i negativní reakci s tím, že to mnozí nechali na poslední chvíli. To je sice u mnohých možné, ale namístě je tolerance kvůli těm, kteří to nezvládli z objektivních důvodů, a těm přece nemůžeme říci, že by byli potrestáni dvakrát a musejí přestat pracovat. A protože lhůta již uplynula 3. března, původní návrh, tak jak byl napsán, se tím stal nehlasovatelný, tak se muselo najít jiné legislativní řešení, které ve formě komplexního pozměňovacího návrhu jednohlasně schválil na svém jednání hospodářský výbor, který reflektuje i výhradu určité liknavosti u části realitních makléřů. Tento komplexní pozměňovací návrh spočívá v tom, že stávající makléři musí neprodleně nahlásit na živnostenském úřadě změnu živnosti z volné na vázanou, musí splnit všechny ostatní podmínky zákona a kvalifikační předpoklady, to znamená tu zkoušku, doložit do konce tohoto roku, jinak může být na jejich podnikání nahlíženo jako na podnikání neoprávněné. Tímto také realitním makléřům říkáme, že se jedná o poslední toleranční posunutí ke zkouškám, poslední toleranci, a ostatní zákonné povinnosti musí naplnit.

Musím zdůraznit, že tento návrh vznikl na základě komunikace jak naší parlamentní legislativy, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva průmyslu a obchodu, má souhlasné stanovisko garančního ministerstva a kladně se k němu vyjádřily jak Realitní komora, tak Asociace realitních kanceláří. A protože jsme vyvolali určité očekávání u realitních makléřů, pojďme toto očekávání naplnit a odsouhlasit návrh ve znění komplexního pozměňovacího návrhu. Já vám ještě jednou děkuji za vstřícnost a za rychlé projednávání, protože chceme zkrátit dobu nejistoty pro realitní makléře, ve které se nyní nacházíme, a situaci vyjasnit přijetím zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji a otevírám rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Konstatuji zatím omluvu pana ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, a to z důvodu neodkladných pracovních záležitostí na celý dnešní den. Pokud se nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Požádám zpravodaje, aby nás seznámil s postupem hlasování. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Bláha: Takže nejdřív bychom hlasovali o komplexním návrhu a pak jako celek. To je asi tak všechno.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Čili vlastně na dva kroky. Chce někdo hlasovat o proceduře? Je velmi jednoduchá, myslím, že to není potřeba. Takže nyní tedy budeme hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu. Stanoviska ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu navrhovatele a zpravodaje? Stanoviska ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu, vážení pánové! Stanoviska! (Navrhovatel i zpravodaj - souhlasné stanovisko.) V tom případě zagonguji.

 

hlasování číslo 223 rozhodneme o komplexním pozměňovacím návrhu.

Zahájil jsem hlasování číslo 223 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 223 přítomno 97, pro 91 poslanec, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Můžeme hlasovat o návrhu jako celku. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Vojtěcha Munzara, Patrika Nachera, Petra Třešňáka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 39/2020 Sb., o realitním zprostředkování, ve znění souvisejících zákonů (zákon o realitním zprostředkování), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1126, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahájil jsem hlasování číslo 224 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování číslo 224 přítomno 99 poslanců, pro 94, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP