(14.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ještě číslo toho bodu, pane poslanče, ještě jednou, omlouvám se. (Poslanec Munzar: 345, sněmovní tisk 1126.) 345, já prostě špatně slyším. Bod 345, realitní zprostředkování.

Tak a teď jako zatím poslední zájemce pan poslanec Jiránek. Prosím. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Jiránek: Děkuji, pane místopředsedo. Já teď budu mít trošku komplikovanější požadavek. Včera se povedlo zařadit na pořad schůze bod 531, Konec likvidace českého maloobchodu, a já bych ho chtěl napevno zařadit na dneska, případně zítra. A teď to bude trošku komplikovanější, protože my jsme plánovali 18.30 také jako kolega nebo pan předseda Faltýnek, takže pokud by prošel dneska pan předseda Faltýnek v těch 18.30, tak zařadit po něm - první varianta.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže buď dnes po 18.30, po tom bodu ANO - maturity.

 

Poslanec Martin Jiránek: Ano. Takže pokud by návrh pana předsedy Faltýnka neprošel a prošel by návrh paní kolegyně Valachové, tak na 18.30 tenhle náš bod, a pokud by neprošlo ani jedno z toho, tak zítra jako druhý bod po písemných interpelacích. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Druhý bod zítra po písemných interpelacích, jasně. Kdyby něco, tak se vás ještě zeptám. Ano, takže předseda klubu TOP 09 Vlastimil Válek, prosím.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Děkuji, pane předsedající. Já se obávám už teď, že to dorazím, nicméně zkusím to srozumitelně a stručně vysvětlit. Naprosto souhlasím s tím, že řešení maturit je zásadní, že je potřeba to téma tady otevřít. Jsem rád, že i vládní strany k tomu přistoupily a rozhodly se, ale úplně si nedovedu představit, že bychom o tom debatovali bez přítomnosti ministra školství. To znamená, abychom my mohli hlasovat, tak bychom potřebovali vědět informaci, jestli pan ministr přijde kdykoliv, nebo je to domluvené na nějaký čas, protože nerad bych hlasoval o termínu, na který pan ministr nepřijde, a naopak. Takže bych prosil, pokud někdo ví, kdy pan ministr přijde, aby nám to řekl.

Pak je druhá věc, a to je můj návrh na změnu programu, s čím jsem se přihlásil. Naprosto rozumím snaze pevně zařadit ty maturity, ale na druhé straně my tam máme dva zákony, které považuji za naprosto zásadní daleko víc. Jsou to z mého pohledu zdravotní pojištění, poněkud méně návykové látky, ale oba dva ty zákony, především zdravotní pojištění, bychom dneska měli projednat tak, abychom je posunuli v tom procesu dál, protože si musíme uvědomit, že je tam poměrně velmi jasné načasování, a pokud ten zákon o zdravotním pojištění nepřijde včas do Senátu, tak ho Senát nestihne schválit a budeme mít obrovský problém ne jako poslanci, ale jako pacienti, tím pádem 10 milionů obyvatel České republiky, někdy za rok a půl. Takhle bych byl rád, abychom tyto dva zákony projednali, to znamená, pokud by neprošlo schválení napevno v 18.30, kdy se domnívám, že už by měly být projednané, tak bych navrhoval - a teď se konečně dostávám k tomu konkrétnímu - abychom maturity zařadili po projednání těchto dvou zákonů, abychom je tedy nezařazovali napevno, ale po projednání těchto dvou zákonů, protože se těžko dá predikovat, jak se ten čas bude odvíjet. Nicméně klíčové pro mě je, kdy tady pan ministr bude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: S přednostním právem předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Pan profesor Válek, člen zemědělského výboru, nám to trošku komplikuje, nicméně pan ministr Plaga ví o tom, že se tady načítají tyto návrhy. My jsme spolu hovořili na 18.30, ale pokud projde návrh Katky Valachové na 17, tak přijde na 17. Teď bychom na něj asi museli chvilku čekat.

Nicméně k tomu návrhu, který tady padl. Chci říct za hnutí ANO a současně poprosit i kolegy, kteří tlačí Bečvu - jsou to zejména lidovci, pane předsedo Bartošku, prostřednictvím pana předsedajícího - my k tomu chceme přistoupit konstruktivně, ustavit komisi a pokračovat v těch zákonech, abychom dneska něco normálního projednali. A tím se přikláním k prosbě a názoru pana profesora Válka: pojďme rozhodnout o programu dnešního dne, a pokud možno co nejvíce těch věcí dneska udělat, včetně ustavení komise k Bečvě. Děkuji moc.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Žádné návrhy na změnu programu schůze už teď nevidím, takže bychom teď hlasovali o návrzích. Svolám poslance do sálu. (Gong.)

 

Jako první budeme hlasovat návrh předsedy klubu ANO Jaroslava Faltýnka, aby bod 528, maturity, byl zařazen - jsou tady dva návrhy, buď první budeme hlasovat dnes na 18.30, pakliže neprojde, tak jako první bod dnešního programu. Teď se mi hlásí Petr Gazdík na faktickou, ale teď nejsou faktické. Myslím, že jsme v dostatečném počtu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 203, přihlášeno 92 poslanců, pro 72, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Tím pádem asi nebudeme hlasovat Kateřinu Valachovou.

Následně tedy budeme hlasovat návrh paní poslankyně Gajdůškové, aby bod 211, což je tisk 695, byl zařazen 5. května, tedy na variabilní týden, po bodu 14, což je tisk 202, jako šestý bod odpoledního jednání. Paní poslankyně, ale jestli chcete upřesnit, ještě upřesněte. Přečetl jsem to správně? Ano, přečetl... 652, pardon, tisk 652. Takže je to v pořádku, ale klidně můžete doplnit. Klidně doplňte. Jak víte, já dávám prostor všem.

 

Poslankyně Alena Gajdůšková: Děkuji. Je to sněmovní tisk 695 a v podstatě se jedná o parametry dlouhodobého ošetřovného.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano, ano, bod 201, 695, a zařadíme ho za bod 14, tisk 652, takže já jsem se přeslechl na 202. 652, takže 5. 5. jako šestý bod odpoledního jednání.

Tak prosím, zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 204, přihlášeno 94 poslanců, pro 91, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Dále pan poslanec Vojtěch Munzar, bod 345, což je realitní zprostředkování, navrhuje zařadit na 23. dubna v 9 hodin jako první bod. Je to tak.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 205, přihlášeno 93 poslanců, pro 81, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Jako poslední tady mám pana poslance Jiránka, který si přeje zařadit bod 231 dnes po bodu v 18.30, dnes vlastně po 18.30, po bodu maturity, který byl přijat, takže je to ten váš první návrh.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 206, přihlášeno 93 poslanců, pro 48, proti žádný. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP