(9.20 hodin)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, mám ho k dispozici. Další přednostní právo, pan předseda Válek.

 

Poslanec Vlastimil Válek: Já se pokusím být stručný, abychom se zbytečně nezdržovali a dostali se k důležitému projednávání jednotlivých zákonů. Já bych chtěl navrhnout zařazení bodu Informace o cestě pana ministra Hamáčka do Moskvy jako čtvrtý bod. Navrhuji to jako čtvrtý bod, abyste měli varianty na výběr, a navíc chápu, že se pan ministr chystá na cestu, takže třeba nestihne, kdybychom to měli jako první nebo druhý bod, přijít tak, aby měl čas se nachystat a přitom přijít, takže v nejhorším případě i jako čtvrtý bod, myslím si, že by to bylo možné.

Já bych chtěl říct důvody. První důvod je ten, že pan ministr zdravotnictví včera - a já jsem velmi rád, že to takhle pregnantně zaznělo - řekl, že z dovezených vakcín od AstraZenecy jsme schopni udělat nejenom 10 dávek, ale dokonce 12, 13 i 14 dávek. To znamená, by těch vakcín, vlastně těch dávek vakcín, máme podstatně víc, než si myslíme. Totéž zaznělo od pana ministra Arenbergera, co se týká vakcíny Pfizer. Koneckonců, kdo jste se dívali na Události, tak jste to slyšeli z první dobré. A on tvrdil, což mě velmi překvapilo, že z této vakcíny, z té lahvičky, nejsme schopni udělat šest dávek, jak si myslel pan premiér a jak se běžně provádí, ale dokonce sedm, ne-li osm. Předpokládám, že jako ministr zdravotnictví a bývalý ředitel, nebo teď nevím, jaká je ta jeho pozice, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, což je očkovací centrum, tak toto musí velmi dobře vědět. To znamená, pokud my dovážíme řekněme milion dávek vakcíny Pfizer, tak ve skutečnosti z toho milionu dávek, když počítáme stejně místo sedmi osm, jsme schopni udělat de facto 1 200 000, ne-li 1 300 000 dávek. Takže je potřeba vždycky počítat s tím, že těch dávek je víc. To je důvod, proč si myslím - a je dobré, aby toto věděli občané, aby věděli lékaři - že vlastně když je tady nějaký objem vakcín, že těch dávek z nich je možné udělat podstatně víc. On říká, že samozřejmě záleží na šikovnosti lékaře, na tom, jaká je jehlička, jaký je ten kónus, ale to je logické. Předpokládám, že předchozí ministři objednali ty nejlepší jehličky s nejlepším kónusem, tak abychom z každé flaštičky dokázali získat co nejvíc dávek, protože to je to, to jsou ty praktické věci, které pomáhají našim občanům.

Takže ve světle toho si myslím, že je zbytečné shánět další vakcíny, ale spíš se soustředit na to, abychom efektivně využili ty, které máme, a získali z nich ten maximální počet dávek, o kterém pan ministr Arenberger mluvil a které koneckonců dokazují statistiky ÚZIS, kdy je jasně vidět, že jsme dovezli řekněme 240 000 nebo 220 000 kusů nebo dávek, lahviček AstraZenecy, měli jsme tedy vyočkovat 220 000, ale ve statistikách je nějakých 270 000 vyočkovaných. A to vysvětlení je právě to, že my dokážeme získat víc dávek, než si ve skutečnosti dodavatel myslí.

A ta druhá poznámka. Já si kolegů ze sociální demokracie a kolegyň ze sociální demokracie velmi vážím, řadu z nich považuji za přátele, koneckonců jsou z Brna, a přece jenom člověk, jak je starší, tak si pamatuje řadu věcí. A já si vzpomínám, že už jednou takhle, aniž by o tom vláda věděla, jeden politik, to už bude přes padesát let, odjel do Moskvy, taky myslím s ním byli nějací politici ze Slovenska. A když si vzpomeneme, jak to dopadlo - taky myslím, že poslanecká sněmovna o tom tehdy nedebatovala, zjistila to, až když se vrátil - tak já bych nerad, aby zase byl nějaký průšvih. Tak možná když takhle pokryjeme a zakryjeme záda panu ministrovi vnitra, tak si myslím, že on bude v klidu, a byla by škoda, aby se opakovala historie. Poučme se z těchto chyb. Já myslím, že pan ministr si zaslouží naši podporu, a proto bych byl rád, kdybychom mu dali prostor a on to tady mohl vysvětlit, my se za něj postavili a on úspěšně odjel jednat s posvěcením vlády i Poslanecké sněmovny do Moskvy ku prospěchu, tentokrát ku prospěchu České republiky. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji, pane předsedo. Jenom okamžik, tady jsou dva podobné návrhy - stanovisko k cestě a informace k cestě. Vy jste se přihlásil k té informaci k cestě, takže to beru jako alternativní návrh k návrhu paní poslankyně Černochové, ano? (Souhlas.) S přednostním právem předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Děkuji za slovo, pane předsedo. Paní a pánové, já vás při pátku srdečně zdravím. Poslední příspěvek pana kolegy předsedy klubu TOP 09 byl trošku uvolněnější, já bych se pokusil posunout tu diskuzi trošku dopředu, a to až tak dopředu, že co kdybychom si vyslechli tu informaci, co v té Moskvě vlastně dělal pan ministr, teď momentálně zahraničí, v podstatě jako ten tam jede, mám pocit, Hamáček, a co tam vyřídil než to, co tam teprve jede dělat. Jinak bych si mohl myslet, že mi tam jede pro vakcínu. Já už příští pátek dostanu první dávku, dostanu takovou vakcínu, která bude k dispozici. To je za prvé. Za druhé... Tedy já navrhuji, aby pokud ten bod bude zařazen, ať je zařazen jako informace až po návratu pana Hamáčka.

Za druhé, co se týká toho - já nejsem odborník, tak mi promiňte laický přístup - hauzírování s počtem dávek z jedné lahvičky, prvně že pět, pak šest, a teď už dokonce 10 až 12 nebo kolik. Já bych se rád zeptal, co říká ona oslavovaná, pardon, tak velmi silně protežovaná Evropská léková agentura, bez níž nelze vůbec nic, o počtu dávek z lahvičky. Aby to totiž nebylo tak, že ona opěvovaná vakcína by stačila při druhé dávce zabrat při pouhém pohledu na lahvičku. Děkuji.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. K pořadu schůze mám ještě několik přihlášek bez přednostního práva. Jako první pan poslanec Lipavský, připraví se pan poslanec Lubomír Volný.

 

Poslanec Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, navrhuji zařadit nový bod s názvem Informace vlády o diplomacii vůči Ruské federaci. Já tady v tom odůvodnění navážu na to, co zaznělo již od mých předřečníků, od pana poslance Bartoška, paní poslankyně Černochové, pana poslance Válka. My víme, že byl v pondělí Jan Hamáček pověřen řízením Ministerstva zahraničních věcí a již zanedlouho poté, ve středu, se dozvídáme o jeho záměru, že vykoná cestu do Moskvy. Není to samo sebou. Bude to první návštěva českého ministra zahraničních věcí v Moskvě po 15 letech. Tím důvodem jsou velice špatné a velice zatížené vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací. Je tam široká agenda problémů a Rusko velice dobře ví, proč se nechce scházet s českými zástupci Ministerstva zahraničních věcí, nebo dokonce i na úrovni premiérů. Vždycky se to odehraje na prezidentské úrovni nebo na úrovni nějakého zmocněnce, nejlépe na ambasádě skrze velvyslance, protože to je půda, která je pro Ruskou federaci výhodná, a je to půda, která brání tomu, aby se řešily skutečné otázky bilaterální relace mezi Českou republikou a Ruskem.

Hamáček v pondělí pověřen řízením resortu, ve středu oznamuje cestu, bez jakéhokoli plánování, bez jakékoli přípravy. A jaké jsou okolnosti toho, co se děje ve světě? Spojené státy - SolarWinds, hackerské útoky, 10 vyhoštěných diplomatů, Polsko - tři vyhoštění diplomaté. Kam cestují v těchto dnech ministři zahraničí Litvy, Lotyšska a Estonska? Cestují na Ukrajinu, aby vyjádřili solidaritu Ukrajině, protože Ruská federace shromáždila ohromná vojska na jejích hranicích a mluví o zničení Ukrajiny, mluví o vymáhání svých požadavků a tak dále, okupuje Krym, dodává zbraně, techniku na Donbas. Náš český ministr zahraničních věcí tou dobou bude v Moskvě.***




Přihlásit/registrovat se do ISP