(9.10 hodin)
(pokračuje Bartošek)

V případě, že bude tento bod zařazen, načtu usnesení, o kterém potom budete mít možnost hlasovat, abyste věděli, s jakým návrhem usnesení do tohoto jednání jdu: "Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy. Vicepremiér Jan Hamáček se chystá na cestu do Moskvy. Tato cesta se uskuteční vládním speciálem, a musela být tedy schválena vládou v rámci procedur financování vrcholové návštěvy a cest ústavních činitelů. Za pozornost stojí, že ve vládním speciálu též poletí slovenský politik Andrej Danko. Vláda má povinnost informovat veřejnost o důvodech této cesty, výši nákladů a plánovaných jednáních.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyzývá v této souvislosti vládu, aby:

I. seznámila Poslaneckou sněmovnu s důvodovou zprávou doprovázející schválení užití vládního speciálu pro delegaci vicepremiéra Jana Hamáčka;

II. seznámila Poslaneckou sněmovnu a veřejnost se složením delegace vicepremiéra Hamáčka a programem plánované cesty;

III. zajistila, že ze všech jednání bez výjimky bude pořízen zápis pracovníky zastupitelského úřadu, a s jeho obsahem seznámila Poslaneckou sněmovnu bezprostředně po skončení cesty.

Dále, má-li se cesta uskutečnit v souladu se schválenou koncepcí zahraniční politiky, je nutné, aby vicepremiér Jan Hamáček při jednání s ruskými partnery vznesl následující otázky:

1. znepokojení nad enormním navyšováním ruských vojenských sil na hranicích a jednoznačnou podporu územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny;

2. obavu o zdravotní stav Alexeje Navalného, který je politickým vězněm. Podmínky jeho vězení lze kvalifikovat jako mučení - odpírání spánku a přístupu ke zdravotní péči;

3. stanovisko české vlády, že Česká republika neuznává ilegální anexi Krymu.

Za samozřejmost Poslanecká sněmovna považuje, že vicepremiér Jan Hamáček nebude bez mandátu vlády jednat v Moskvě o tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany ani o nákupu vakcíny Sputnik, která neprošla schvalovacím řízením EMA." To je konec návrhu usnesení.

Říkám to i z toho důvodu, že Evropská unie dopředu objednala 50 milionů vakcín pro Evropskou unii v případě, že tato vakcína projde schválením v rámci certifikační agentury EMA. Děkuji za podporu tohoto bodu.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Další s přednostním právem - my jsme si to museli trochu vyjasnit, jméno nebylo na přihlášce, ale paní místopředsedkyně Černochová, je to tak? Máte dnes přednostní právo, poté pan předseda Faltýnek.

 

Poslankyně Jana Černochová: Děkuji, pane předsedo. Krásné dopoledne, dámy a pánové. I já bych chtěla jménem klubu ODS a koalice SPOLU zařadit na program jednání nový bod s názvem Informace k cestě ministra zahraničních věcí Hamáčka do Moskvy.

Po roce pandemie a vládního chaosu už není překvapivé - a je to možná více humorné, než překvapivé - když vláda selhává i v zajištění dostatečného množství vakcín. Nedávno jsme se dozvěděli, že jich objednala méně, než mohla. Ještě předtím prošla médii informace, že povolením šesti dávek z jedné ampule místo pěti se snížil počet dodávek ještě víc. Teď přichází pan ministr Hamáček se svou sólo akcí a chystá se do Moskvy objednat dodávky vakcíny Sputnik V případě, že bude tento bod zařazen, tak načtu usnesení, o kterém potom budete mít možnost hlasovat, abyste věděli, s jakým návrhem usnesení do tohoto jednání jdu: "Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy. Vicepremiér Jan Hamáček se chystá na cestu do Moskvy. Tato cesta se uskuteční vládním speciálem, a musela být tedy schválena vládou v rámci procedur financování vrcholové návštěvy a cest ústavních činitelů - (Obrací se na předsedajícího se žádostí o zjednání klidu.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid.

 

Poslankyně Jana Černochová: Vakcíny, která je spíše geopolitickým nástrojem Ruska a která zdaleka nemá jistou certifikaci od Evropské lékové agentury. Navíc po jejím dodání na Slovensko v odlišném složení, než v jakém se o certifikaci uchází, narůstají pochybnosti a její transparentnosti.

Premiér Babiš včera toto zkritizoval s tím, že to nespadá do gesce pana Hamáčka. Ukazuje se tak, že vláda zajištění vakcín vůbec nekoordinuje. Je tedy namístě se ptát ministra Hamáčka, co jej k tomuto kroku přimělo, zda jde o snahu odlákat pozornost od vlastních vnitrostranických problémů, nebo o nadbíhání prezidentu Zemanovi z jakéhokoliv důvodu.

Chtěla bych od pana ministra Hamáčka slyšet, jakou šarži a v jakém skupenství by vakcínu Sputnik chtěl do České republiky dopravit. Ve veřejných zdrojích se dočteme, že jednotlivé šarže Sputniku nemají stejné vlastnosti, a vakcína dokonce přichází v různé formě - v podobě prášku nebo roztoku. Jistě jste zaregistrovali, že Slovenský lékový ústav prohlásil, že látky dovezené na Slovensko jsou jiné než ty, které zkoumá EMA.

Dále by nás zajímalo, proč se vláda spíše nesnaží získat více vakcín, které jsou již schválené a užívané v našem prostředí. Proč pan ministr jde právě touto cestou a hledá k tomu spojence, jako je pan Andrej Danko, bývalý předseda Národní rady Slovenské republiky se silnými vazbami na Moskvu? Jistě by bylo dobré, aby se k této věci vyjádřil také ministr zdravotnictví a sdělil otevřeně, jak to s vakcínou Sputnik V zamýšlí a zda vyjde vstříc požadavku prezidenta, který Miloš Zeman vznesl při jeho jmenování. Možná tím i jeho jmenování podmínil, to v tuto chvíli nevíme.

V neposlední řadě by měl premiér Babiš říci, jakou prapodivnou hru se Sputnikem V zde hraje vláda. Já rozhodně nechci vakcínu Sputnik V apriorně odsuzovat, ale stále platí, že medicínské látky, které jsou v naší zemi užívány, by měly být ověřené a měly by mít transparentní a neměnné složení. Zároveň nerozumím tomu, proč bychom se kvůli jejich dodávkám měli klanět kamkoliv, v tomto případě zrovna do Moskvy. Copak kvůli Pfizeru a dalším látkám bylo třeba jednat s příslušnými vládami?

Zaráží mě také informace ze včerejška, že vakcína Sputnik V je již na našem území cestou diplomatické zásilky na žádost ruské ambasády a v neznámém množství s odůvodněním, že jde o dodávky pro ruské diplomaty. Proč množství dávek není známé, to je skutečně záhada. Buď se ruské zastoupení obává, že bychom se dozvěděli, kolik pracovníků, ať již deklarovaných, nebo tajných, se na našem území nachází, nebo zde máme zásobu pro případ, že by si prezident Zeman prosadil svou a Sputnik bychom začali očkovat i bez schválení příslušnými místy.

Domnívám se, že je tady nezbytné, abychom se zde touto věcí zabývali a aby se pánové Hamáček, Babiš, Arenberger vyjádřili nejen k otázkám, které jsem zde vznesla. Z tohoto důvodu, dámy a pánové, navrhuji zařazení tohoto bodu na dnešek jako třetí bod dnešního jednání. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji vám. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda klubu ANO Faltýnek, ale nevidím ho v sále. Už jde... pan předseda Faltýnek běží.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Já se omlouvám (udýchaně). Hezké dopoledne. Pane předsedo, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já mám jeden technický návrh a předesílám, že - a prosím o pozornost - předesílám, že se týká pořadu dnešní schůze. Je to po dohodě s panem ministrem Havlíčkem.

V původním pořadu dnešní schůze máme po dokončení 545 - exekučního řádu takzvaně Dukovany. Já přicházím s tímto návrhem: abychom za bod 336, což je přerušené jednání exekučního řádu, zařadili po projednání a schválení tisku 545 bod číslo 341, jedná se o tisk 535 Ministerstva práce a sociálních věcí o bezpečnosti práce v souvislosti s vyhrazenými technickými prostředky, a potom bod číslo 344, sněmovní tisk 1116, MPSV, o státní sociální podpoře, a prosím vás o podporu tohoto návrhu. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP