(Schůze pokračovala ve 14.30 hodin.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nejprve technicky, než budeme pokračovat v jednání přerušené 98. schůze, tak bych chtěl upřesnit, že před vyhlášením polední přestávky nezazněla na mikrofon informace o přerušení té 93., tak já tedy v tuto chvíli oznamuji, že 93. schůze je přerušena, a to doby, než se na grémiu Poslanecké sněmovny dohodne mezi předsedy, jak budeme s touto schůzí dále pokračovat.

A nyní tedy zahajuji odpolední jednání přerušené 98. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás na ní vítám. Protože jsme měli jinou schůzi, tak vás všechny teď odhlásím, požádám vás o přihlášení, případně o sdělení, kdo hlasuje s kartou náhradní.

 

A přistoupíme k bodu

 

527.
Ústní interpelace

Tak ještě je tu dodatečná omluva, omlouvá se pan ministr obrany Lubomír Metnar z důvodu naléhavých pracovních povinností.

Dalším bodem jsou tedy ústní interpelace, které jsou určené předsedovi vlády České republiky, vládě České republiky a ostatním členům vlády. Dnes bylo za účasti ověřovatelky vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace poslanci nejprve na předsedu vlády Andreje Babiše, který je řádně omluven, poté na ostatní členy vlády. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány do lavic. Upozorňuji interpelující poslance i interpelované členy vlády, že ihned po ukončení interpelací na omluveného předsedu vlády budou pokračovat interpelace na členy vlády.

A já už vidím nachystaného pana poslance Polanského, kterému tímto dávám slovo. Byl vylosován na prvním místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Andreje Babiše, připraví se pan poslanec Tomáš Vymazal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Polanský: Já vám děkuji, pane předsedající, za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, členové vlády, vážený pane premiére, od nástupu do Sněmovny v roce 2017 se zabývám dopravními tématy a jedním z těch, ke kterým se opakovaně musím vracet, jsou nelegální billboardy u českých silnic. Ty, jak víte, měly zmizet již 1. září 2017, přičemž se tak stalo pouze u minima z nich.

Na těch zbývajících majitelé v rozporu se zákonem a za přihlížení orgánů veřejné moci vydělávají ročně stovky milionů korun. Ještě smutnější je, že mezi jejich zákazníky patří často i politické strany. A proto jsem se vás chtěl zeptat, zda hnutí ANO bude v podzimních volbách využívat inzerci na nelegálních billboardech, respektive zda hodláte při plánování kampaně tento aspekt zohlednit. Ptám se proto, protože vyhýbáním se inzerci na těchto billboardech máme šanci zvyšovat úroveň politického zápasu v České republice. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Já vám děkuji, pane poslanče. Odpověď obdržíte v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně. Dalším vylosovaným je pan poslanec Tomáš Vymazal, připraví se pan poslanec Jiří Valenta.

 

Poslanec Tomáš Vymazal: Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, obracím se na vás v otázce testů nakoupených pro testování ve školách. Došlo k systematickému selhání více resortů, v důsledku však jde především o vaši zodpovědnost.

Podle požadavků Ministerstva školství měly být do škol distribuovány neinvazivní antigenní testy pro samoodběr, tedy testy ze slin nebo z přední části nosu, kterými se bude testovat dvakrát týdně. Podívejme se, jak testy nakoupené vládou České republiky vypadají. Ačkoliv je na krabičce napsáno, že je test Singclean určen pro testování z přední části nosu nebo krku, na vnitřním balení je jasně napsáno: nasopharyngeal swab. To vidíme tady. (Ukazuje obal testu.) To znamená, že test je určený pro výtěr z nosohltanu, nikoliv z přední části nosu či slin. Ano, to je ten test, který tady mám v ruce. (Opět ukazuje.) Dle informací na obalu v žádném případě nejde o testy určené k samotestování. Nejenže výtěr z nosohltanu může provádět pouze zdravotník, ale především je ve slinách a v přední části nosu nižší koncentrace viru než v nosohltanu, což potom také vysvětluje tu velmi nízkou prevalenci, kterou vidíme ve školách a která vůbec neodpovídá reálné situaci v České republice. V instruktážním videu Ministerstva školství, zjevně dodaném distributorem testu, je zobrazena krabička s českým popisem: ze vzorku z nosu a krku, ale cíleně, asi zcela cíleně bych řekl, však není zobrazeno jednotlivé balení - tady tohle (ukazuje) - na kterém je uvedena informace v naprostém rozporu, tedy pro výtěr z nosohltanu. To je to, co chodí k testování do škol. Tohle. (Opět ukazuje.)

Kde je konkrétní studie, která dokládá vhodnost použití testů Singclean i pro samotestování? Zase vláda slepě důvěřuje dodavateli testu? Nebo snad klame veřejnost záměrně? Pane premiére, věřím, že naším společným cílem je bezpečí dětí ve školách. Víte vůbec, co děláte? Nesnažíte se tak trochu jíst polévku vidličkou? (Předsedající: Váš čas.)

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. Odpověď obdržíte písemně do 30 dnů. Jako další byl vylosován a vystoupí se svou interpelací pan poslanec Jiří Valenta, připraví se pan poslanec Pavel Jelínek.

 

Poslanec Jiří Valenta: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo vlády, nepovažujete za významné ohrožení naší národní bezpečnosti fakt, že by bylo, byť jen teoreticky možné, že by se zakázky na služby pro Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra, ale i Policejní prezidium České republiky, stejně jako například pro Národní bezpečnostní úřad, zadávaly bez standardního výběrového řízení tak podezřelým a netransparentním firmám, jejichž majetková struktura by vedla až do daňových rájů a končila například na Panenských ostrovech? Bohužel, některá investigativní odhalení tento nepřijatelný stav u nás již prakticky potvrzují.

Ale abych nehovořil pouze obecně a v náznacích, konkrétně se mi jedná o státní zakázky v řádech desítek milionů korun firmě Gopas, a. s., kterou by měl spoluvlastnit generální ředitel České televize Petr Dvořák společně s ředitelem společnosti PPF, vlastnící mimo jiné televizi Nova, Ladislavem Bartoníčkem, a to prostřednictvím firmy Globe Invest. V médiích se nedávno objevila zpráva - a písemně obeslán jste byl jejími nositeli i vy, stejně jako předsedové obou parlamentních komor. Obsahovala informaci, že společnost Gopas sídlící právě v daňovém ráji školí v ČR v IT bezpečnosti například Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, která má mimo jiné na starosti oblast ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních technologiích. NÚKIB uzavřel s firmou Gopas v posledních letech nejméně dvě takovéto smlouvy v řízení, kdy zadavatel oslovuje napřímo pouze jednoho dodavatele. Výše jedné ze smluv činila 12 milionů korun, hodnota druhé je nedohledatelná.

Pane premiére, prosím o jasnou a nevyhýbavou odpověď na otázku, zda to, co jsem vám nyní sdělil, lépe řečeno, již pouze připomněl, se skutečně zakládá na pravdě a zda vám tento stav nevadí. To by, nejen dle mého názoru, ale bylo potom morálně a politicky odstrašující a vedlo by to snad až k odůvodněnému podezření z obrovského bezpečnostního selhání vaší vlády. V souvislosti se společností Gopas by se mělo jednat dle mých informací o zakázky sjednané například s Ministerstvem kultury (Předsedající: Váš čas, pane poslanče.) či Úřadem vlády. Předem děkuji za vysvětlující odpověď.

 

Předseda PSP Radek Vondráček: Děkuji. A s další interpelací vystoupí pan poslanec Jelínek, připraví se paní poslankyně Karla Maříková.

 

Poslanec Pavel Jelínek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, nepřítomný pane premiére, v průmyslu probíhá antigenní testování. Rozhodnutí, kterým bylo toto testování nařízeno, je podle Nejvyššího správního soudu sice protiprávní, ale i přesto to stále probíhá. Výsledky testování jsou však velmi tristní. Z dostupných informací je známo, že firmy v automobilovém průmyslu zachytily antigenním testováním 1 % nakažených zaměstnanců, skupina E.ON například hlásí 0,8 % pozitivních. Přesto bylo pro nástup dětí do škol nařízeno antigenní testování. Výsledky tohoto testování opět přinášejí velmi nízká čísla. Z 354 000 otestovaných žáků vyšlo během prvního testování ve školách jen 160 pozitivních. Dnes proběhlo druhé kolo testování, které jistě přinese také zajímavé výsledky.

Moje otázka zní: Pokud jsou výsledky tohoto antigenního testování takto nízké, je toto testování smysluplné? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP